Головна Новини Світ Росія Інтернет-гігант Яндекс буде підзвітний Кремлю: як Путін готується до виборів
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтернет-гігант Яндекс буде підзвітний Кремлю: як Путін готується до виборів

Кремль, схоже, змушує "Яндекс" продати чи дистанціюватися від міжнародних дочірніх компаній

11 серпня 2023, 08:50
Поділіться публікацією:

Влада Росії намагається націоналізувати "Яндекс", щоб контролювати інформаційний простір, готуючись до президентських виборів. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інститут вивчення війни (ISW).

Інтернет-гігант Яндекс буде підзвітний Кремлю: як Путін готується до виборів

Яндекс. Фото: з відкритих джерел

Аналітики вказують на те, що Кремль, напевно, намагається націоналізувати російського інтернет-гіганта "Яндекс", щоб посилити контроль над російським інформаційним простором у рамках підготовки до президентських виборів у Росії 2024 року.

І зазначають, що "Яндекс", ймовірно, намагався балансувати між Кремлем та його закордонними керівними органами, але зараз, схоже, програє битву Кремлю.

Кремль, схоже, змушує "Яндекс" продати або дистанціюватися від міжнародних дочірніх компаній, включаючи сервіс таксі Yango Israel, щоб виконати російські закони про розкриття даних, які вимагають від "Яндекса" надавати всі дані користувачів — не лише користувачів у Росії — Федеральній службі безпеки РФ.

Російський уряд раніше оштрафував "Яндекс" за невиконання цього закону, незважаючи на заяви "Яндекса" про те, що він не може надати дані, що запитуються.

Російський уряд також раніше оштрафував генерального директора "Яндекса" Артема Савиновського за недотримання російських законів про цензуру, можливо, намагаючись змусити "Яндекс" дотримуватися російських законів про цензуру не тільки в Росії, а й у всьому світі, щоб підірвати його глобальну діяльність та базу користувачів .

Офіційні представники ІТ-компанії раніше заявляли, що "Яндекс" прагне дотримуватися законів у кожній країні, де він працює, і засуджували російські зусилля зі збору даних, стверджуючи, що вони надають дані про користувачів лише урядам користувачів у цій конкретній країні.

Деякі російські інсайдерські джерела припустили, що радник з корпоративного розвитку "Яндекса" Олексій Кудрін намагався перетворити "Яндекс" на національну приватну компанію, яку контролюватиме особистий банкір Путіна Юрій Ковальчук.

Засновник і колишній генеральний директор "Яндекса" Аркадій Волож публічно засудив вторгнення в Україну 10 серпня, і деякі російські інсайдерські джерела припустили, що заява Воложа була "білим прапором", що свідчить про те, що він погодився з тим, що Кремль, швидше за все, піде далі зі своїми припущеннями про формальну націоналізацію.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль не може контролювати інфополь у РФ: у британській розвідці назвали причину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини