Головна Новини Світ Росія Кремль має нову мету війни проти України: про що свідчать такі заяви – кому тепер погрожує РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль має нову мету війни проти України: про що свідчать такі заяви – кому тепер погрожує РФ

Росія переходить від загроз Україні до загроз усьому західному світу

11 квітня 2022, 17:22 comments5312
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров висунув нові цілі так званої військової спецоперації Росії в Україні (по суті – війна та геноцид). Тепер, за його версією, "спецоперація РФ покликана покінчити з курсом США на домінування у світі". Про що говорять такі заяви? Що означають цілі та терміни російського вторгнення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Кремль має нову мету війни проти України: про що свідчать такі заяви – кому тепер погрожує РФ

Путін та Лавров. Фото: з відкритих джерел

Глава МЗС РФ виступає не як дипломат, а як піар-агент, як адвокат Кремля

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов, коментуючи заяви Лаврова про нові цілі "спецоперації", назвав це черговою демонстрацією того, що цілі цієї війни (саме війни) не розуміють не тільки військовослужбовці Росії, які опинилися на українській території, а й саме керівництво РФ.

"Ми бачимо, що політичне керівництво Росії крутить цілями війни як циган сонцем. Зрозуміло, що початковий план, який базувався на відверто хибних тезисах (що українці зустрінуть російських "визволителів" квітами, що керівництво України втече, армія – розбіжиться) від партнерів Кремля в Україні – впав. Як відповідно, впала ставка на бліцкриг. Вже в перші дні вторгнення стало ясно, що Зеленський виявив характер. Що людина, яку у Кремлі вважали слабаком, має потужний стрижень. Що ЗСУ мають намір не здаватися, а чинити найпотужніший опір. І що ЗСУ, по суті, стали усі українці. У результаті "як у Криму" – не вийшло. Відповідно, тепер доводиться щось вигадувати, викручуватися, брехати щодо того, що робить російська армія в Україні. Спочатку нібито намагається врятувати ЛДНР від "українських карателів". Потім врятувати українців від "режиму гнобителів". Тепер, виявляється, "рятують" росіян від американців, вбиваючи українців. Все це – пустушки, як пустушками виявилися і спроби виправдати вторгнення "денацифікацією", "демілітаризацією" України", – пояснює експерт.

За словами Андрія Золотарьова, спроби Лаврова та йому подібних топ-спікерів відбілити злочини російської воєнщини, скоєні по всій Україні (це і розстріли мирного населення в Київській області, і ракетно-бомбові удари по всій Україні, і геноцид у Маріуполі, і цілеспрямований розстріл залізничного руху). -вокзалу в Краматорську під час евакуації, і сотні подібних фактів злочину проти людяності) демонструють, що глава МЗС РФ виступає не як дипломат, а як піар-агент, як адвокат Кремля.

"Бомби, ракети, снаряди та кулі, якими Росія знищує українців – більш ніж вагомий аргумент неадекватності РФ для світової спільноти, ніж слова Лаврова. Тому не дивно, що навіть старі партнери Кремля в Європі (у Німеччині, Франції тощо) зараз намагаються дистанціюватися від Росії, засуджують її дії. Дії, які, судячи із заяви Лаврова, не мають під собою жодної аргументації, жодного сенсу. Не було РФ ніякого плану "Б" під час вторгнення в Україну. Лише розрахунок на повторення "кримського сценарію". А, коли все пішло врозріз, Кремль став заручником своїх амбіцій та ілюзій. Російське керівництво боїться тепер продемонструвати слабість. А будь-який відступ, будь-який крок назад сприйме російський електорат, заражений пропагандистами, саме так. Ось і намагаються Лавров із товаришами робити хорошу міну при поганій грі", – резюмує Андрій Золотарьов.

Заяви Лаврова – виклик уже не лише Україні, а й усім країнам Заходу чи західноорієнтованим

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова акцентує, що цілі, що озвучуються РФ, в рамках вторгнення в Україну змінюються настільки ж динамічно, як сама ситуація. І на фронті, і у геополітичному плані.

"Первинні амбітні плани щодо "легкої прогулянки" Україною явно провалилися. І російське керівництво змінює їх буквально на коліні, намагаючись якось пояснити власним громадянам – що взагалі відбувається. Пояснювати, зрозуміло, у світлі свого бачення ситуації. Тут, до речі, слід звернути увагу на заяви української сторони, – вважає аналітик. – Так, під час недавнього інтерв'ю Зеленського американським журналістам, він наголосив, що Росія в Україні не зупиниться. Що вона йтиме далі. На країни Балтії, Польщу. Можливо, на Чехію, Словаччину. І подібні загрози з боку низки російських політиків та аналітиків справді звучать. Лавров тепер їх лише підтверджує. І ці заяви – виклик уже не лише Україні, а й усім країнам Заходу чи західноорієнтованим. І колишнім радянським республікам, і країнам екс-соцтабору".

Тож треба говорити не про російсько-українське, а про більш глобальне зіткнення. Про зіткнення Росії навіть не західним та прозахідним світом, а з людськими цінностями, упевнена Олександра Решмеділова.

"І треба розуміти (і про це, до речі, каже радник голови ОПУ Олексій Арестович), що це надовго. Що така війна не закінчується за дні, тижні чи місяці. Що загроза не ситуативна – тут і зараз. Вона має глобальний характер. І вирішити конфлікт не можна, підписавши сьогодні деякі угоди. Це буде перемир'я, а не мир. Пауза, а чи не стоп. Точку поставлять лише глобальні зміни: зміна в РФ влади, державного устрою, світогляду, — пояснює Олександра Решмеділова. – Поки що можна сказати лише, що ми – розуміємо, за що воюємо. За незалежність, за свободу вибору, за майбутнє. А Росія, тими самими змінами смислів своєї "спецоперації" демонструє нерозуміння того – навіщо це все, що це все, навіщо це все. Відповідно – нерозуміння самої суті своєї політики, своїх цінностей, свого місця у світі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський розповів, чому деякі країни продовжують "загравати" з Путіним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини