Головна Новини Світ Росія Кремль проти Навального: чим закінчиться протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль проти Навального: чим закінчиться протистояння

Експерти вважають засудженого Навального єдиним серйозним конкурентом Путіна

3 лютого 2021, 10:58
Поділіться публікацією:

Москміськсуд скасував умовний термін російського опозиціонера Олексія Навального і засудив його до 3,5 років тюремного ув'язнення в колонії загального режиму. Робилося все якраз під запланований на цьому тижні приїзд до Москви глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля. У тому, що відбувається в Росії, як зазвичай, більше питань, ніж відповідей. Навіщо Кремль так відкрито "пресує" Навального? Як може далі розвиватися ситуація — і всередині РФ, і зовні? Якої реакції очікувати від Заходу? "Коментарі" зв'язалися з експертами і спробували трохи пролити світло на неординарну ситуацію із вироком Навальному.

Кремль проти Навального: чим закінчиться протистояння

Вирок Навальному — це чергова хитрість Кремля. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Навальний на сьогодні — єдиний серйозний конкурент Путіну"

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей вважає, що дії Кремля проти Навального мають внутрішньоросійську природу і не пов'язані з міжнародними відносинами РФ.

"Вирок Навальному акурат під візит Борреля показує, що Москві чхати на реакцію Європи і світової спільноти у цій справі. Бо для політичної еліти РФ набагато важливіше не що про них скажуть, а чи зможуть вони залишитися біля "кормушки",  впевнений Ігор Соловей.

На його думку, весь процес навколо Навального пояснюється тим, що йому хочуть відрізати можливість законного приходу до влади: балотуватися спочатку в Госдуму (вибори цієї осені), а потім і в президенти.

"Бо Навальний на сьогодні  єдиний серйозний конкурент Путіну. Він таран повалення режиму путінізму. І своїми діями силова хунта РФ вчора тільки підтвердила це припущення,  підкреслює експерт.  Тепер, відрізавши Навальному законні способи балотуватися у владу, силовики будуть зміцнюватися, щоб не допустити зміну влади в Росії через вулицю. Репресії проти опозиції розширюватимуться, вони будуть жорсткішими і масовішими. Можливості ЗМІ порушуватимуться, з'являться нові заборони і обмеження, деяких просто закриють. Тобто, залишки колишньої пристойності буде відкинуто на догоду виживання режиму силовиків при владі".

Реакція Заходу навряд чи допоможе, вважає Ігор Соловей.

"Який би вона не була: навряд чи буде жорсткою і дієвою, — зазначає він.  Все може обмежитися традиційним церемоніальним засудженням і точковими санкціями проти парочки суддів та інших безпосередніх виконавців". 

Ситуація із Навальним у РФ повторює епізод із Тимошенко в Україні

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко впевнений: російське керівництво таким рішенням щодо Навального політично демонструє проактивний геополітичний характер як зовнішньому глядачеві — новій адміністрації Байдена і країнам ЄС, так і внутрішньому - своєму суспільству.

"Також Кремль виводить особисто Навального з активної підготовки до парламентських виборів до Госдуми у вересні 2021 року — зазначає експерт. — Ситуація схожа з тією, в якій була Юлія Тимошенко на виборах до Верховної Ради України у 2012 році, коли фактично виступила прапором для об'єднаної опозиції, але тимчасово втратила вплив на формування списку".

Після вересневого волевиявлення в РФ Ігор Чаленко бачить два рівнозначних треки.

"Якщо Путін піде на новий термін в 2024 році, тоді велика ймовірність помилування Навального навіть під новий 2022 рік. Якщо ж російською елітою буде прийнято рішення про зміну першої особи, тоді Навального звільнять після відсидки всіх 32 місяців  якраз до початку президентської кампанії. Все ж останнє гучне розслідування Навального було зливом зсередини путінського режиму, а не роботою західних спецслужб", — зазначає глава ЦАС.

На його думку, чимало для вибору тієї чи іншої стратегії важитимуть рейтинг особисто Путіна, громадські протестні настрої і наскільки влада зможе їх каталізувати.

"Також цілком імовірно, що Навальний стане магнітом для введення нових санкцій, в першу чергу, з боку США. Думаю, скористаються тим, що лежить на поверхні  подальше блокування будівництва "Північного потоку-2", відключення РФ від системи SWIFT, подальші персональні санкції проти оточення Путіна",  прогнозує Ігор Чаленко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Європейський Союз уже розкритикував вирок Олексія Навального.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини