Головна Новини Світ Росія Навіщо Кремлю Майдан 3 і розшук президентів України: як можна переграти Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Кремлю Майдан 3 і розшук президентів України: як можна переграти Путіна

Плани затверджено і у травні заготовлені інформаційні операції РФ будуть продовжені

6 травня 2024, 12:52
Поділіться публікацією:

Як і попереджала українська розвідка, Росія запустила план дестабілізації України. Серед іншого – оголосила у розшук чинного президента Володимира Зеленського, а також його попередника – Петра Порошенка. У МЗС України назвали подібні дії країни-агресора свідченням відчаю Росії. І нагадали про ордера Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна за підозрою у скоєнні військових злочинів. Представники американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що Росія розпочала інформаційну кампанію "Майдан 3" для дискредитації української прозахідної влади та в надії дипломатично ізолювати нашу країну. Як грамотно відбивати подібні інформаційні атаки та проводити свої? Чи має РФ шанс з "Майданом 3"? Чому ми так мало говоримо про те, що легітимність самого Путіна, інавгурація якого намічена на 7 травня, м'яко кажучи, під питанням? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Навіщо Кремлю Майдан 3 і розшук президентів України: як можна переграти Путіна

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Важливим індикатором буде приїзд гостей на путінську інавгурацію 7 травня

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає, що спроба організації путчу в Україні наближається до провалу, але інформаційні атаки продовжуватимуться і посилюватимуться.

"Спецслужби противника намагаються використати дату 20 травня для дестабілізації ситуації в Україні. Юридичні передумови для цього відсутні, оскільки принцип безперервності влади є і в українській Конституції, і в міжнародному праві. Оголошення у розшук на території РФ президента України взагалі не має жодних правових наслідків, тому єдиною причиною такого кроку, мабуть, була необхідність створити інформаційний привід для вечірніх новин", – вважає експерт.

Він звертає увагу на те, що інформаційні кампанії проводяться і на іноземну аудиторію. Але міжнародна легітимність президента Зеленського залишається такою ж безперечною, незважаючи на всі витрачені зусилля та засоби противника, наголошує Ігор Попов.

"Генсек НАТО Столтенберг, наприклад, привіз до Києва персональне запрошення для Зеленського до участі у саміті НАТО у липні. Також президент України продовжить свою дипломатичну роботу і у двосторонніх форматах, і на міжнародних форумах топ-рівня, таких як саміт G7 чи засідання Ради ЄС. Високе та численне представництво очікується на Глобальному Саміті миру у Швейцарії", – зазначає експерт.

За його словами, внутрішня легітимність президентської влади в Україні також залишається високою. Російські спецслужби не знайшли достатньо охочих для участі у путчі, незважаючи на виділені для цього кошти. Навіть українська опозиція не ставить питання легітимності під сумнів, наголошує Ігор Попов.

"Водночас, – продовжує він, – російське керівництво стикається з падінням рівня своїх міжнародних контактів. Важливим індикатором буде приїзд гостей на путінську інавгурацію 7 травня. А на 8-ме спеціально призначене засідання Ради ЄврАзЕС, щоб зібрати напередодні хоча б лідерів країн, які входять до цієї організації. Цього тижня відбувається візит Сі Цзіньпіна до Європи, але навряд чи відвідування Москви увійде до його планів".

Українське суспільство стикається з багатьма проблемами, викликаними війною РФ проти нашої країни. Але використати ці проблеми для організації змови чи ослаблення української влади противнику не вдається. Хоча плани затверджено і в травні заготовлені інформаційні операції будуть продовжені, резюмує Ігор Попов.

Грати в опозицію владі не дуже конструктивно

Політолог Володимир Цибулько розмірковує так:

"Росія одночасним оголошенням у розшук і Порошенка, і Зеленського просто сигналізує впертій Банковій, що вся українська політика має єдину мету – ліквідацію путінізму. Тому грати в опозицію владі не дуже конструктивно, настав час створювати військовий кабінет".

Найсмішніше те, зазначає експерт, що насправді цим оголошенням кремлівці нічого не досягають, окрім короткострокового медійного ефекту.

"А в більш далекій перспективі – лише підтвердження того, що РФ перетворилася на filed state (держава, що не відбулася), з незафіксованими кордонами, з неможливістю користуватися міжнародними арбітражами. Адже Росія поставила внутрішнє право вище за міжнародне", – пояснює Володимир Цибулько.

Потрібно протидіяти планам Путіна

За словами політичного експерта Світлани Кушнір, російська пропаганда цілеспрямовано просуває ідею опору офіційній українській владі. Тому в РФ почали подавати до розшуку українських президентів, чиновників, командувачів.

"Усі ці технології „майданів-3” тощо – російський фарс, який не матиме жодних правових наслідків. На відміну від "розшукових" оголошень МВС РФ, Міжнародний кримінальний суд на арешт Володимира Путіна за підозрою у скоєнні військових злочинів є цілком реальним. І підлягає виконанню у 123 державах світу", – нагадує експерт.

Проте, продовжує вона, Кремль щосили намагається дискредитувати легітимність української влади. Роблячи ставку на нібито "проблему 20 травня" (мовляв, після цього Зеленський начебто і не президент), щоб роздмухати опір і ненависть.

"Водночас, у легітимності українського президента сумніву немає, тоді як дедалі більше країн не визнають легітимність самого Путіна, – зазначає Світлана Кушнір. – Ну, а Росія таким чином сама блокує можливість своєї участі у мирних переговорах з українською стороною. Що є найкращим свідченням небажання Кремля домовлятися. Путінський режим сигналізує, що зробив ставку на повалення законної української влади – і сподівається насадити українцям в панування своїх маріонеток, як це було у Чечні і є на наших тимчасово окупованих територіях".

Протидіяти цьому потрібно, не піддаючись на провокації та максимально допомагаючи ЗСУ, пояснює експерт.

А ось тему нелегітимності Путіна слід розкручувати, впевнена вона. Адже той, по суті, є диктатором та узурпатором президентських повноважень. Про що нагадує українське МЗС. Як і про те, що проведені вибори на тимчасово окупованих територіях та примус до участі в них українських громадян – злочин згідно міжнародного права. І дає підстави не визнавати обрання президента РФ.

"Путін керує Росією майже чверть століття, – нагадує Світлана Кушнір. – За цей час ручною Держдумою, з примусу Кремля, було неодноразово порушено та змінено Конституцію РФ. Обнулилися терміни Путіна. Все – аби зберегти владу однієї людини. Сучасна Росія протягом останніх років ХХ та майже 20-х років ХХІ століть системно перетворювалася на мілітарну та тоталітарну державу. У ній як клас знищено будь-яку опозицію (від Лімонова до Нємцова), систематично порушуються права людини, відсутні незалежні медіа. Звісно, за таких умов у Росії неможливі альтернативні вибори. Тому Україна стверджує, що і вибори 2024 року в РФ, як і багато раніше, сфальсифіковані. Є безліч підтверджень цьому у вигляді зафіксованих вкидань бюлетенів на окремих дільницях, а той самий математичний аналіз оголошених результатів не підтверджує перемоги Путіна. Псевдовиборчі процедури на тимчасово окупованих територіях України, що охопили сотні тисяч наших громадян, порушуючи всі норми міжнародного права, перетворили вибори Путіна на кривавий фарс. Міжнародна спільнота має нарешті вказати Путіну його місце – нелегітимного узурпатора".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому санкції Заходу не заважають РФ продовжувати війну: які заходи можуть спрацювати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини