Головна Новини Світ Росія Новий обвал рубля та розгін інфляції: що відбувається в РФ – чи можуть росіяни вийти на вулиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий обвал рубля та розгін інфляції: що відбувається в РФ – чи можуть росіяни вийти на вулиці

Зараз у РФ йде зростання інфляційних очікувань на осінь та підготовка до процесу фінансування ВПК за рахунок емісії, що гальмуватиме російську економіку

16 серпня 2023, 13:18 comments1703
Поділіться публікацією:

Після того, як російський рубль перетнув психологічну позначку в 100 руб за долар, Центробанк РФ позапланово підвищив ключову ставку з 8,5% до 12% річних. Про що говорять фінансово-економічні процеси, які зараз відбуваються в країні-агресорі? Чи можуть вони вилитися в соціальне невдоволення з усіма витікаючими? Як підштовхнути путінський режим до краху? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Новий обвал рубля та розгін інфляції: що відбувається в РФ – чи можуть росіяни вийти на вулиці

Обвал карбованця. Фото: з відкритих джерел

Росія зараз намагається будь-якими шляхами збільшити фінансування власного військово-промислового комплексу

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що підштовхнути путінський режим до краху можна лише військовими перемогами над російською армією та перенесенням бойових дій на територію РФ.

"Жодні економічні чинники, самі по собі, безпосередньо на ту не вплинуть. Але вони можуть впливати опосередковано, поступово спалюючи ресурси ворога", – пояснює експерт.

За його словами, Росія зараз намагається будь-якими шляхами збільшити фінансування власного військово-промислового комплексу (ВПК). І водночас – купірувати зростання інфляції.

"На щастя для нас, роблять вони це найбільш незграбним способом, відмовившись від ефективніших інструментів, які використовували досі, – зазначає Юрій Гаврилечко. — Нагадаю, що в перші місяці повномасштабного вторгнення Центробанк РФ вже піднімав облікову ставку до 20%, але оперативно її знизив — і зміг тим самим погасити розгін інфляції в 2022 році. Зараз же йде зростання інфляційних очікувань на осінь та підготовка до процесу фінансування ВПК за рахунок емісії, що гальмуватиме російську економіку".

Те, що відбувається з рублем – цілком закономірно і ситуація погіршуватиметься

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш розмірковує так:

"Економіка Росії дедалі більше зав'язана на випуск військової продукції, дедалі більше переходить на військові рейки. А така економіка не додає ВВП. Люди не купують автомати, танки та снаряди. Тому те, що відбувається з карбованцем – цілком закономірно. І ситуація погіршуватиметься".

Водночас експерт не думає, що росіяни якось бурхливо на це відреагують. Не відреагували ж українці, нагадує він, соціальними протестами, коли долар підскочив із 28 майже до 40 грн.

"Невдоволення в РФ, звісно, буде. Але для того, щоб фінансово-економічна ситуація змусила Кремль задуматися про припинення війни, потрібно ще щонайменше років зо три. Отже, вирішувати все буде ситуація на полі бою", – констатує Сергій Гармаш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в НАТО — в обмін на втрату частини території: що стоїть за цією пропозицією — як реагувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 серпня 2023, 12:23

Зі своєю країною нічого не вдалось. Аналізуємо що відбувається в інших.


Новини