Головна Новини Світ Росія Падіння Іл-76 біля Бєлгорода: який спектакль через тиждень після резонансної події розігрує Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Падіння Іл-76 біля Бєлгорода: який спектакль через тиждень після резонансної події розігрує Путін

Експерти вважають, що Путін хоче використати падіння Іл-76 у своїх цілях

1 лютого 2024, 15:15 comments1171
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін запросив 31 січня міжнародних експертів розслідувати падіння військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області. За його словами, той був збитий 24 січня американською системою ППО Patriot. Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні обставин цього падіння. Що означає пропозиція Путіна через тиждень після резонансної подіїЯку гру може вести Кремль? Своїми думками з "Коментарями" поділилися експерти.

Падіння Іл-76 біля Бєлгорода: який спектакль через тиждень після резонансної події розігрує Путін

Володимир Путін (фото з відкритих джерел)

Росія продовжує грати у свої брудні ігри

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме), колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко поділився таким коментарем:

"Щодо запрошення Путіним міжнародних експертів для розслідування падіння Іл-76, напрошуються паралелі з міжнародними спостерігачами, яких РФ запрошує спостерігати за своїми "виборами". Це, як правило, представники Білорусі, іноді Казахстану, а також представники маргінальних політичних партій Європи. Значною мірою всі вони утримуються на російські нафтодолари. Найімовірніше, Кремль може розіграти зараз щось подібне".

Не виключено й те, вважає експерт, що буде страшніший постановчий спектакль. Те, чого дуже боялася наша країна. А саме — що росіяни можуть розправитися з групою українських військовополонених, підкинувши тіла на місце падіння літака.

"При цьому відомо, що після цієї аварії у морг Бєлгорода надійшло тільки п'ять тіл — члени екіпажу. Але це не завадить РФ розіграти криваву постановку. І те, що минув тиждень з моменту катастрофи, що віри Кремлю немає в принципі — Путіна не особливо турбує. Російська пропаганда регулярно ставить усілякі спектаклі. З якими Захід, на жаль, періодично погоджується. Так було, наприклад, із "ввічливими зеленими чоловічками" в Криму 2014-го. Чомусь Барака Обама, який був на той момент президентом США, не розгледів за ними явної російської збройної окупації", — нагадує Андрій Сенченко.

За його словами, навіть через майже два роки широкомасштабної агресії проти України, РФ продовжує діяти подібним чином. Раз у раз знаходячи підспівувачів на Заході — представників маргінальних партій, а також режими, на які Кремль так чи інакше має вплив.

"На це весь розрахунок. Як і на те, що обиватель на Заході не розбереться в якості джерел інформації. Плюс — робота на внутрішньому полі. Щоб ще більше збудити "праведний гнів" росіян проти українців", — констатує експерт.

Кремль хоче використати міжнародне розслідування для просування саме цих наративів

На думку експерта програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігоря Тишкевича, питання в тому, які експерти приїдуть розслідувати цю катастрофу — хто, з яких держав.

"З погляду ураження літака (а це з великою ймовірністю був зенітно-ракетний комплекс), для Путіна є дві важливі тези, які РФ просуває практично одразу після збиття Іл-76Утім, просувала і раніше. Перша — надання західної військової допомоги Україні ще більше дестабілізує ситуацію. Другий — нібито Україна є країною-терористом. І російські медіа, і сам Путін про це активно говорять", — зазначає експерт.

 Тож, продовжує він, міжнародне розслідування в цьому разі цікаве РФ для просування саме цих наративів. І навіть якщо будуть запрошені реальні експерти з країн Заходу, Росія спробує все звести до дуже вузького питання. А саме — якою ракетою був збитий Іл. Уникаючи питань про те, чи було повідомлено, хто перебуває на борту, куди і навіщо прямує цей літак тощо.

"Будь-які спроби гіпотетичної міжнародної групи розслідувачів отримати подібні відомості стикатимуться зі звинуваченнями з боку російської сторони в упередженості, — прогнозує Ігор Тишкевич. — Мовляв, ми запросили розслідувати катастрофу, а нас тут обманюють".

Для Росії, впевнений експерт, головне отримати підтвердження, що літак був збитий ракетою західного виробництва. Так вона намагається вирішити низку завдань:

- нівелювати звинувачення у збитті Boeing-777 "Малазійських авіаліній", що виконував рейс MH17 (був знищений 17 липня 2014 року в небі над Шахтарським районом Донецької області, підконтрольним бойовикам т.зв. "ДНР"); унаслідок авіакатастрофи загинули всі 298 осіб, які перебували на борту, громадяни 10 країн; спільна слідча група (JIT), до якої ввійшли Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна, довела, що ЗРК "Бук", використаний для запуску ракети, що збила "Боїнг", належав 53-й зенітній ракетній бригаді — підрозділу збройних сил РФ, що дислокується в районі Курська);

- знизити збройну підтримку України з боку Заходу;

- продемонструвати нібито договороздатність Путіна. 

"Усе це активно вкладається в чергову хвилю тез, які розкручують російські політики. Про те, що РФ нібито готова до переговорів, але за умови, що захоплені території залишаться за нею, а Україна піде ще на якісь компроміси, — зазначає Ігор Тишкевич. — Те, що з моменту катастрофи минув тиждень, нічого особливо не означає. Розслідування будь-якої авіакатастрофи — довгий процес (те саме слідство щодо збиття рейсу MH17 тривало роками). А в разі незручних для себе висновків, Кремль завжди зможе заявити, що триває війна з колективним Заходом, який вкотре продемонстрував подвійні стандарти".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що український дипломат в ООН відповів на пропаганду Лаврова про падіння Іл-76 і Бучу

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини