Головна Новини Світ Росія Переговорний козир: Чи зможуть росіяни продовжити зерновий шантаж
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговорний козир: Чи зможуть росіяни продовжити зерновий шантаж

Зернова угода знову стає головним та, мабуть, єдиним переговорним козирем для РФ

20 березня 2023, 23:25
Поділіться публікацією:

Сьогодні Росія поставила новий-старий ультиматум щодо продовження зернової угоди. І зробила цей ультиматум спеціально у день візиту Сі Цзіньпіня в Москву, адже Китай є одним із найважливіших гравців, зацікавлених у продовженні угоди. Таким чином, росіяни намагаються затягнути Китай у свою зернову гру. Про це написав у своєму блозі керівник Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко.

Переговорний козир: Чи зможуть росіяни продовжити зерновий шантаж

Кремль намагається затягнути в «гру» Сі Цзіньпіня

"Два тижні тому Росія змушена була продовжити зернову угоду під тиском Туреччини. В РФ не були готові до турецького шантажу, адже турецька митниця просто перестала оформляти товари", — нагадує експерт.

За його словами, тепер високою ймовірністю можемо говорити про те, що на російські умови ніхто не піде. А відтак, варіантів розвитку небагато.

"Ситуація буде підвішена на невизначений час і РФ розігруватиме зернову карту в переговорному процесі. Турки ще раз провернуть фінт із розмитненням і почнеться позиційна війна в результаті якої Росія продовжить ще на кілька місяців угоду. Російський ультиматум буде частково задоволений (ключова грошова вимога — розблокування аміакопроводу Тольятті-Одеса, яке лобіює Ротенберг). Треба одразу тут зазначити, що за умови працюючоі ГТС, відкриття аміакопроводу навряд чи є чимось екстраординарним, хоча в Україні багато хто за таких обставин, почне говорити про "торгівлю на крові", — пояснює Денисенко.

На його думку, загалом, рано чи пізно, але РФ мала витягнути цю карту і зараз, на жаль, сценарій "підвішування ситуації на невизначений період" стає найімовірнішим. Адже недаремно, Росія штучно гальмувала експорт своєї сільгосппродукції, навіть на шкоду своїм аграріям.

Як прогнозує експерт, тепер зернова угода знову стає головним та, мабуть, єдиним переговорним козирем для РФ. Уявити, що Захід зараз відповість забороною на критично важливий для РФ імпорт до Росії насіння практично неможливо. Річ у тім, що Захід критично залежить від російських добрив.

"Поки що відповіді на питання, як вирішиться ця угода, немає. Росія створила ще одну точку напруги і чекатиме, щоб із нею розпочали переговори. Але при цьому не треба забувати: на першу зернову угоду Москва пішла і за менш складних для себе умов. Точок тиску на РФ поки що все ще більш ніж достатньо", — резюмує Вадим Денисенко.

Як писали "Коментарі", Росія висунула новий ультиматум із зернової угоди, обіцяючи зірвати її через 60 днів, якщо її умови не будуть виконані.

"Коментарі" також повідомляли про те, зернова угода під питанням: на які спекуляції йде РФ — чого досягає. Експерти детально розібралися у питанні під час ексклюзивного інтерв'ю нашому виданню.

Читайте також на сайті "Коментарі" — "Зерновий" інтерес змушує Китай чинити тиск на Москву.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини