Головна Новини Світ Росія Погода впливає на плани наступу Росії: військові аналітики висунули теорію, чому Кремль не атакує
commentss НОВИНИ Всі новини

Погода впливає на плани наступу Росії: військові аналітики висунули теорію, чому Кремль не атакує

Експерти обговорюють наступний крок Росії

8 лютого 2022, 17:15
Поділіться публікацією:

Навіть у 21 столітті на війну впливає погода – і це може стати фактором будь-якого наступу Росії на Україну. Про це повідомляє CNN.

Погода впливає на плани наступу Росії: військові аналітики висунули теорію, чому Кремль не атакує

Тепла зима - фото з відкритих джерел

Військові аналітики обговорюють, чи може продовження м'якої зими вплинути на плани наступу. Кремль неодноразово заперечував, що має намір атакувати Україну, але понад 100 000 російських військових зібрано біля кордонів України разом із важким озброєнням, танками та балістичними ракетами.

Відео в соціальних мережах з кількох районів, де дислокуються російські війська, деякі з них опубліковані самими солдатами, показують м’яку і затоплену землю та багато бруду.

Дані програми Copernicus, програми спостереження за Землею ЄС, показують, що в січні більша частина Східної Європи зазнала температури значно вище середнього. Температура в Україні на 1-3 градуси Цельсія вища за середню за останні 30 років, що стало однією з багатьох змін, які кліматична криза принесла цьому регіону.

Коперник також зазначає, що в січні "східна Європа була переважно вологою, ніж у середньому", а ґрунт в Україні був більш вологим, ніж зазвичай. Поєднання означає менше інею і більше бруду.

Це не дивно для Світлани Краковської, завідувача лабораторією прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту в Києві.

"Те, що ми бачимо на довгостроковій траєкторії, — це менша кількість днів зі сніговим покривом, а також морозні ночі. Ми, безумовно, бачимо набагато сильніше потепління, ніж у середньому по всьому світу", — сказала вона CNN.

Оцінка США полягає в тому, що російське вторгнення буде легше, якщо температура впаде.

"[Президенту Росії Володимиру Путіну] доведеться трохи почекати, поки земля не замерзне, щоб він міг перетнути кордон", — сказав президент США Джо Байден на прес-конференції минулого місяця.

На брифінгу в Пентагоні наприкінці січня голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі заявив, що коли в Україні замерзає "високий рівень грунтових вод", "це створює оптимальні умови для їзди по бездоріжжю та для маневрів колісних транспортних засобів".

Американські офіційні особи заявили, що Путін розуміє, що йому потрібно чекати до кінця березня.

Але Дара Массікот, старший дослідник з питань політики в корпорації RAND, каже, що "хоча мерзла земля була б "приємною" для російських військ, вона не є визначальним фактором. Важливо мати на увазі, що є високоточні ракети та авіаудари, і на них цей фактор не впливає".

За останнє десятиліття російські війська значно покращилися, каже Массікот. Військово-повітряні сили набули кращих цілей і зв’язку, а багато льотчиків отримали бойовий досвід у Сирії.

"Російські військові тренуються цілий рік, тому мають досвід роботи з різними погодними умовами", — зазначає Массікот.

Російським танкам – сотні з яких зараз знаходяться в межах досяжності від кордону України – м’який ґрунт не сильно заважає, хоча вони, ймовірно, швидше просунуться по замерзлому ґрунту.

Низька хмарність перешкоджає повітряним операціям, а також супутниковій розвідці, і може притупити значну перевагу Росії в повітрі.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Росія розпочала масштабні військові навчання попри заяву не проводити маневри.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини