Головна Новини Світ Росія Повернення Навального в Росію: чого варто очікувати від Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Повернення Навального в Росію: чого варто очікувати від Кремля

Експерти розповіли, що означає повернення Олексія Навального в Росію

14 січня 2021, 19:01
Поділіться публікацією:

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, який з кінця літа перебував на лікуванні в Німеччині після отруєння в РФ речовиною "Новачок" (за оцінкою експертів), заявив, що повертається в Росію вже в неділю, 17 січня. Як Кремль може відреагувати на це повернення? Чи так небезпечний Навальний для путінського режиму, як вважають деякі експерти? Чи може "справа Навального" активізуватися у зв'язку зі зміною влади в США? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Повернення Навального в Росію: чого варто очікувати від Кремля

Олексій Навальний. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Навальний більше не є небезпечним для РФ

Політолог Андрій Мішин вважає, що ситуацію можна визначити одним словом: "Загралися".

"Привертає увагу той факт, що Олексій Навальний широко анонсував своє повернення в Росію, прикувавши до нього увагу світової громадськості і ЗМІ. Анонс — це своєрідна "вишенька на торті" багаторівневої політичної гри, як на полях внутрішньо російської "боротьби за спадок Путіна", так і на глобальній шахівниці багатополярного світу, — вважає Андрій Мішин. — У Навального за останні 15 років змінилися десятки кураторів або "сірих кардиналів" в Росії, найвідомішим з яких був Владислав Сурков. Ще з тих пір, коли Олексій Навальний, як, наприклад, в Україні Олександр Дубинський, пробував себе в жанрі журналістських розслідувань в інтересах одних кремлівських веж проти інших. Зараз інтерес до Навального навіть як "соціального громовідводу" всередині РФ значно згас. А ось історію з отруєнням Навального (можливо уявним) "новачком", перед тим як піти на політичну пенсію, ефективно використовувала Меркель для розширення маневру в трикутнику "США-ФРН-РФ", ну і ряд євроатлантичних структур".

За словами політолога, мова про розслідування Bellingcat. І Навального, вважає Андрій Мішин, в даному випадку багато акторів використовували в темну, граючи на помилках своїх опонентів.

"При цьому він перестав бути небезпечним для путінського режиму, вступивши на відкритий шлях співпраці з західними спецслужбами. У Кремля та у нинішніх "сірих кардиналів" Навального немає прийнятного сценарію, щоб вийти з цього глухого кута. Швидше за все, його "законсервують" до кращих часів — незалежно від місцезнаходження (в Москві, Берліні чи Лондоні). Важливо відзначити, що "суєта навколо диванного б'юті-блогера" грає роль відволікання уваги світової громадськості від анексії Криму і російсько-українського конфлікту на Донбасі", — резюмує політолог.

Загроза для Путіна

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що, швидше за все, повернення Навального в Росію в нинішніх умовах, якщо таке станеться (в чому експерт сумнівається), буде коштувати йому свободи або життя.

"Провал з отруєнням Навального Путін, мабуть, сприймає як велику особисту поразку. І тому, ймовірно, буде готовий використовувати інший шанс, як тільки він з'явиться. Думаю, найбільш вірогідний варіант арешту Навального, якщо він раптом дійсно ризикне приїхати в Росію (вже з'явилася інформація, що він знаходиться у федеральному розшуку в РФ з 29 грудня 2020 року). А вже під час арешту з ним може трапитися все, що завгодно ", — вважає політексперт.

На думку Олександра Палія, Навальний — це дійсно загроза путінському режиму.

"У нього немає конкуренції, він медіа-розкручений, набагато більш здатний до відкритих публічних дискусій, ніж прихильники путінського режиму. А головне, він відповідає запиту на "народність" і на "нову перебудову", який зараз визріває в Росії", — вважає експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що російські ЗМІ повідомили про те, що опозиціонера Олексія Навального затримають, коли він повернеться на територію Російської Федерації. Затримання планується відповідно до того, що він оголошений в розшук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини