Головна Новини Світ Росія Про що говорить рішення Кремля з електронними повістками – перед якою дилемою опиняться росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить рішення Кремля з електронними повістками – перед якою дилемою опиняться росіяни

Кремлем задіяно так званий план «Б»

11 квітня 2023, 21:20
Поділіться публікацією:

У країні-агресорі — Росії, в рамках створення так званої "інформаційної бази військового обліку", впроваджується електронний порядок денний, юридична сила якого буде прирівняна до паперового сповіщення з військкомату. Підтримані Держдумою також інші новації, які дуже нагадують активну підготовку до загальної мобілізації, хоч у Кремлі це й заперечують. Що відбувається та чому? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорить рішення Кремля з електронними повістками – перед якою дилемою опиняться росіяни

Мобілізація у Росії. Фото: з відкритих джерел

Нова хвиля мобілізації в Росії точно зіткнеться з проблемами, яких не було минулої осені

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий зізнався, що ці рішення російської влади його дуже... порадували.

"Сам факт, що Кремль намагається зіграти "в довгу", що втягується в війну, що довго грає, що для цього йому необхідна наступна хвиля мобілізації – це не новина. Ми чудово розуміємо, що задіяно так званий план "Б". Минулого року путінський режим відмовився від амбітних планів "Великого наступу" протягом осені-зими. З черговим походом на Київ, ударами з Білорусі тощо. Він обмежився масованим наступом виключно на Донеччині. Тому що найвище військово-політичне керівництво країни-агресора тверезо оцінило, що це єдине, на що вони здатні з наявними силами та засобами. Але тоді ж було запущено план "Б". Суть якого – провести навесні-2023 нову хвилю мобілізації, приблизно, порівнянну з тією, що була проведена восени-2022. Тобто набрати 200-300 тисяч людей. За літо прогнати їх через хоч якесь навчання. А восени спробувати піти ва-банк. У такий собі "останній і рішучий бій". Наголошую, для нас уже не перший місяць ці плани – не новина. Однак рішення Держдуми від 11 квітня, які мають яскраво виражений мобілізаційний приціл, стали новиною", – зазначає експерт.

Він нагадує, що у лютому-2022 РФ вторглася в Україну, насамперед, силами контрактників. Тобто людьми, які добровільно підписалися воювати скрізь, куди їх надішле Кремль. Але контрактники закінчилися (слава Силам оборони України!) приблизно влітку. І Путіну довелося, хоч він дуже цього не хотів і запевняв, що такого ніколи не буде, оголосити у вересні мобілізацію.

"При цьому тоді Кремль зробив, як на мене, досить мудрий крок, – каже Євген Дикий. — Він не став закривати кордон. І дав змогу втекти всім, хто не погоджувався з політикою режиму. Хтось мав хоч якийсь протестний потенціал. Їм влада дозволила спокійно виїхати з Росії, тверезо оцінивши, що тих, хто слухняно піде у військкомати за повістками, все одно вхопи з головою. Але, зважаючи на сьогоднішні рішення, закінчилася навіть така покірна біомаса".

Нова хвиля мобілізації точно зіткнеться із проблемами, яких не було минулої осені, прогнозує експерт. Тоді достатньо було вручити повістку. І більшість тих, хто її отримав, йшов служити-воювати. Однак тепер влада вирішила закривати кордони для потенційного "гарматного м'яса", запроваджувати купу санкцій проти тих, хто не з'явиться на порядку денному. А це означає, пояснює Євген Дикий, що навіть у цьому забитому суспільстві з'являється активне небажання їхати воювати до України.

"Дуже цікаво, до яких це спричинить наслідків. Раніше росіяни мали вибір із трьох варіантів. Перший – йти гинути за путінські марення в Україну. Другий – виходити на антивоєнні (антирежимні) протести з величезним ризиком опинитися за ґратами. Третій – їхати за кордон. А тепер третій варіант відрізано, – наголошує експерт. – За кордон не втечеш. Тим самим Кремль заганяє людей у дилему. Ти або йдеш воювати (і, швидше за все, гинути) в Україну, або виходиш на протест. Побачимо, до чого це призведе".

Путін і російська верхівка чітко розуміють, що залишається лише два сильні аргументи – ядерна зброя та "м'ясний вал"

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак звертає увагу, що Росія стрімко скочується до справжньої цифрової диктатури, яку можна було раніше читати у фантастичних романах.

"Електронні повістки і той факт, що така буде вважатися отриманою з моменту розміщення в персональному кабінеті військовозобов'язаного, а не ознайомлення з нею вказує на низку цілей", — вважає експерт.

По-перше, Росія повільно і заплановано перетворюється на режим функціонування як у фактичних умовах воєнного часу. Після збільшення державного замовлення для підприємств для забезпечення армії приходить черга суспільства, яке, на думку Кремля, недостатньо усвідомлює всю серйозність конфліктної напруги із Заходом та війни з Україною, пояснює Олег Постернак.

По-друге, продовжує він, Росія внутрішньо входить у смугу кризового існування, потенційної соціальної напруги та можливої політизації. Тому подібні контрольні ініціативи влади фактично виглядають як грандіозний шантаж, який змушує перелякане російське суспільство побоюватися критикувати владу, а лише покірно тремтіти – інакше практично будь-хто ризикує бути відправленим до армії.

"По-третє, Путін та російська верхівка чітко розуміють, що всі колишні військові ініціативи провалилися. Залишається лише два сильні аргументи – ядерна зброя та "м'ясний вал". Остання тактика частково довела свою спроможність на локальному рівні, тому військово-політичне керівництво Кремля продовжує зберігати спокусу використовувати кількісний чинник з урахуванням минулих помилок. Щоправда, нова мобілізація виявляє питання фінансового, ресурсного, технічного забезпечення армії, вирішити які швидко не вийде", – упевнений Олег Постернак.

Наша стратегія глухої оборони та вимотування ворога – діє

Політичний експерт Світлана Кушнір розмірковує так:

"Після неоднозначно оціненої додаткової мобілізації, оголошеної Путіним восени 2022 року, після стрімкого відтоку креативного класу та молодого працездатного чоловічого покоління за кордон рішення шукали півроку. І знайшли! Введення електронної повістки (при тому, що неважливо – бачив її в електронному кабінеті росіянин до 45 років чи ні) накладає зобов'язання юридичного характеру".

Світлана Кушнір вважає, що цей крок ще більше відкине РФ у цифровізації. Що швидше за все піде вал відмов від реєстрації в системі, т.зв. інформаційної бази держпослуг.

"Думаю, що ця новела побічно підтверджує, що служити і вмирати за "справу путіна" дедалі менше охочих. Ну, а оголосити повну мобілізацію напередодні виборів (вони в країні-агресорі намічені на наступний рік) – подібно смерть. От і "викрутилися" з цими електронними повістками та цифровим підписом військкома, як могли. Для нас це добрий сигнал, – впевнена експерт. – Наша стратегія глухої оборони та вимотування ворога – діє. А значить, нам варто триматися і далі щосили. Щоб невдоволення в РФ зростало і множилося, а там – і до революції та зміни путінського режиму рукою подати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто стоїть за російським фашизмом — на що прирікають себе росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини