Головна Новини Світ Росія Про що говорять нові чистки в Міноборони РФ: чи дійсно йде війна веж Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові чистки в Міноборони РФ: чи дійсно йде війна веж Кремля

Ледь не щотижня надходять повідомлення про нові арешти чиновників Міноборони РФ

6 серпня 2024, 17:22
Поділіться публікацією:

У Росії продовжуються турбулентні процеси в Міноборони. Не припиняють надходити новини про нові арешти та затримання. Так Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що російська влада затримала керівника парку "Патріот" Міністерства оборони Росії В'ячеслава Ахмедова та заступника начальника Управління інноваційного розвитку МО Росії генерал-майора Володимира Шестерова за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах. Що відбувається усередині російської армії після відставки Шойгу? Чи може такими справами проявлятися війна між вежами Кремля? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять нові чистки в Міноборони РФ: чи дійсно йде війна веж Кремля

Міноборони РФ. Фото: з відкритих джерел

Зачистка команди Шойгу продовжується

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що в Росії продовжуються цікаві процеси, які добре характеризують ситуацію всередині цього режиму.

"Очевидно зачищають команду Шойгу і зачищають достатньо послідовно, роблячи фактично кроки, які позбавляють її фінансового ресурсу. При цьому затримання директора парку "Патріот" В'ячеслава Ахмедова – це достатньо показова штука і не тільки тому, що там нещодавно блискавка влучила в цей парк, вразивши чотирьох людей, а ще й тому, що на території парку є спеціально створений храм ЗС РФ та багато чого іншого. Тобто там фактично йде демонстрація принциповості в боротьбі проти тих, хто вкрав державні гроші для того, щоб показати тим, хто воює, що держава підтримує порядок, певну стабільність", – зазначив експерт.

Євген Магда прогнозує, що ці процеси будуть тривати і сам Путін буде їх освячувати, але при цьому самому Шойгу нічого не загрожує.

Росіяни прагнуть зробити свою армію більш ефективнішою

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов не вважає, що йде війна веж Кремля.

"Те, що відбувається – це нормальна соціальна практика, яка історично існує з часів Стародавнього Єгипту. Тобто це нормальна система взаємовідносини між суспільством і армією. Справа в тому, що армія як соціальний інститут має свою специфіку, пов'язану з тим, що в ході бойових дій армія стає надкорупційним інститутом. Якщо ви у себе в підвалі не прибиратимете, то там заведуться щури. Тому як говорив генералісимус Суворов "будь-якого інтенданта через рік служби можна сміливо вішати без суду і слідства". Тому що така специфіка взаємини такого інституту, як армія та громадянського суспільства. Більше того, американські військові задаються питанням, чому подібні речі не відбуваються в Україні. Вони вважають, що президент Зеленський надто ліберальний у своїх відносинах із такою складною соціальною структурою як армія", – зазначив експерт.

На його думку, корупція в армії виникає так само природно, як світло перевершує сонце.

"Оскільки російська армія недостатньо ефективна, росіяни прагнуть зробити її ефективнішою, а для цього вони ведуть переслідування тилових служб, що має місце у всіх арміях світу, починаючи точно зі Стародавнього Єгипту. Особливо з цього приводу обурювався Фрідріх Великий. Він, коли Суворов казав, що за рік можна вішати…, не вішав. Він просто не давав більше двох років працювати у тилових підрозділах армії жодному генералу чи чиновнику. І як ми знаємо армія Фрідріха Великого була досить ефективною. Другим чинником мотивації для управління армії цивільними інститутами, тобто владою держави, є ротація вищого командного складу. Справа в тому, що Україна довгі роки не воювала і ми забули, що це природна і необхідна практика. Оскільки ми трішки зациклені на політиці, ми звичайну управлінську дію приносимо у політичну сферу, а насправді це чистої води менеджмент", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Росії через невдачі на фронті заарештували військового начальника: деталі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини