Головна Новини Світ Росія Протести та громадянська війна всередині Росії: яка ймовірність – до чого наближаються росіяни
commentss НОВИНИ Всі новини

Протести та громадянська війна всередині Росії: яка ймовірність – до чого наближаються росіяни

Поки невідомо, що може потрясти російське суспільство, що це змусить його зробити кроки щодо зміни режиму

25 січня 2023, 11:10 comments4043
Поділіться публікацією:








У Росії її може початися ескалація, аж до громадянської війни. Про це говорить політтехнолог та письменник Михайло Шейтельман. На цьому також наголошує радник Офісу президента України Михайло Подоляк, припускаючи, що удари (не уточнюючи – які) будуть нанесені по таких містах як Москва, Петербург і Єкатеринбург. Чи згодні з цими твердженнями? Що станеться з країною-агресором у найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Протести та громадянська війна всередині Росії: яка ймовірність – до чого наближаються росіяни

Протести в Росії. Фото: DW

Війна може мати місце лише у кабінетах влади

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна зізналася, що на сьогоднішній день якихось явних ознак початку громадянської війни в РФ не бачить.

"Адже громадянська війна – це насамперед про громадян, а не про еліти чи військово-політичне керівництво країни. Внутрішньовидова боротьба у силових структурах не здатна сама по собі запустити механізм мобілізації населення та збройного протистояння окремих груп усередині нього, – пояснює експерт. – Ні генерал Герасимов, ні голова ПВК "Вагнер" Пригожин не мають потенціалу, достатнього для активізації протестного настрою серед зомбованого чи заляканого громадянського населення РФ. Їхня боротьба полягає лише у змаганні, хто першим добіжить з доповіддю до Путіна. Тому ми й бачимо "гойдалку" у кадрових призначеннях та ротації фаворитів у господаря Кремля".

На думку Ганни Малкіної, все більший обсяг репресій стосовно громадян, які відмовляються малювати Z на лобі, у поєднанні з відсутністю сильного опозиційного лідера – не залишають Росії шансу демонструвати більш-менш відчутні акти громадянської непокори.

"Тому, – наголошує політолог, – війна може мати місце лише у кабінетах влади. Однак вона не здатна зламати систему або навіть трохи надламати її. Я не впевнена, що навіть оглушальна контратака ЗСУ та вихід на кордони 1991 року може настільки потрясти російське суспільство, що це змусить його зробити кроки щодо зміни режиму. Адже російський телевізор може знову розповісти про "акті доброї волі", перенести фокус уваги інших сусідів чи інші "мети" і спробувати ввійти у передвиборний рік зі словами: "зате нас увесь світ боїться". Хотілося б помилятися, але на сьогоднішній день найімовірнішою перспективою Росії є її дрейф у модель КНДР із повною територіальною та інформаційною ізоляцією. Тільки так система здатна забезпечити собі виживання. І, зважаючи на все, російське суспільство не особливо чинитиме опір".

Все, на що зараз можна очікувати у нинішній Росії, — це якісь локальні протести

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан пояснює:

"Росія – це така країна, внутрішній світ та спокій якої критично залежить від її перемог чи поразок на зовнішній арені. У разі твердої позиції у міжнародних відносинах та підтримки численних партнерів та/або союзників, усередині країни хоч якісь значні протести, бунти тощо неможливі у принципі. Навіть натяки на них швидко локалізуються та пригнічуються в зародку. Так, зокрема, тривалий час був після завершення Другої світової війни".

У той же час, продовжує експерт, у ситуації, коли Росія зазнає поразки у міжнародних конфліктах, усередині країни починаються бродіння, масові протести, бунти, які нерідко завершуються революціями, громадянськими війнами, проголошенням незалежності окремими суб'єктами тощо.

"Найяскравішим історичним прикладом стала Перша світова війна, поразка в якій спричинила більшовицький жовтневий переворот, тривалу громадянську війну та втрату значних територій, – нагадує Вадим Трюхан. – Примітною у цьому контексті є також десятирічна афганська війна, безперспективність якої поступово стала зрозумілою більшості тодішнього радянського населення та підірвала віру в Комуністичну партію. Як наслідок, держава ослабла та фактично профукала становлення національних еліт у республіках, які забезпечили розвал СРСР".

Щоправда, акцентує експерт, сумнозвісна радянсько-фінська "зимова" війна (з 30 листопада 1939 року по 12 березня 1940 року), в якій Кремль не зміг досягти поставленої мети, а радянська армія зазнала серйозних втрат, не спричинила будь-якого навіть слабкого, невдоволення всередині країни.

"Але тоді сталінська держава заздалегідь викорінила, шляхом терору та масових страт, найактивніших представників національних еліт. Крім того, радянська пропаганда спромоглася успішно продати власному плебсу приріст Росії фінськими землями", – пояснює Вадим Трюхан.

За його словами, нинішня фаза українсько-російської війни нагадує щось середнє між перебігом Першої світової та афганської воєн. У той же час, відзначає він, особливістю нинішнього моменту є те, що Росія фактично сама протистоїть всьому вільному світу.

"Союзників у неї немає. Жодного. Іран, Північна Корея і навіть васальна Білорусь не тягнуть на таку роль і всіляко намагаються петляти від активної підтримки РФ, – наголошує експерт. – Чи розуміють самі росіяни, що їхня держава веде незаконну війну і перебуває у фактичній ізоляції? Поки що не повною мірою. Адже Кремлю вдалося створити таку пропагандистську машину, яка за понад 20 років своєї пекельної роботи, особливо за останні 9 років, з моменту незаконної анексії Криму зуміла створити новий вид населення. Це – рашисти, люди, які сліпо вірять у будь-яку брехню, що виходить із російського телевізора, готові вбивати будь-кого, хто цю брехню заперечує, що зневажають усіх навколо, від українців та казахів, до американців, німців тощо. Отже, зламати матрицю, в якій існують рашисти, можна лише гучними катаклізмами, які спричинять масовий голод, холод, численні смерті тощо, і знищивши пропагандистську машину".

Вадим Трюхан вважає, що зараз ще далеко. Навіть понад 120 тисяч загиблих в Україні росіян – це крапля у морі.

"Отже, все, на що можна очікувати зараз у нинішній Росії, — це якісь локальні протести в тих містах чи районах, куди масовано одномоментно надходять тисячі похоронів і чорних пакетів. Але вже за кілька місяців ситуація може змінитися докорінно, – прогнозує Вадим Трюхан. – Загальновідомий факт, що РФ готується до широкомасштабного повторного наступу в Україні. Саме для цього зараз формується нова армія із близько 200 тисяч мобілізованих воїнів. Україна, у свою чергу, готується до відсічі цьому наступу з наступним переходом у контрнаступ. Хоч би як розвивалися події, російські сім'ї отримають десятки, а можливо й сотні тисяч похоронів та чорних пакетів. Плюс – багато російських міст відчують на собі силу української артилерії та іншої зброї, яку ми зараз інтенсивно отримаємо від наших західних de facto партнерів. Це призведе до перебоїв із постачанням продовольства, наданням комунальних послуг тощо. Як наслідок, росіяни нарешті на своїй шкурі відчують, що кремлівська пропаганда їм багато років брехала. Що Росія зовсім не непереможна, а Путін не всесильний цар. І тоді масових протестів та/або голодних бунтів з перспективою переростання у громадянську війну там чекати варто".

При цьому, враховуючи побічний ефект роспропаганди у вигляді дегуманізації людини, нівелювання та прав і свобод, ці протести та ця війна будуть максимально кривавими та абсолютно позбавлені сенсів, припускає експерт.

"Істоти, які вирвуться із матриці, діятимуть як зомбі у відомих голлівудських фільмах жахів. Чим це все закінчиться, поки що складно спрогнозувати. Однак Росія в тому розмірі та стані, яка вона зараз, стане історією, – упевнений Вадим Трюхан. — На її місці утворюється щось нове. Найімовірніше, у вигляді десятків нових національних квазідержавних утворень".

Колапс Росії стане можливим лише через громадянську війну

Політичний експерт, консультант з питань політичного та актикризового PR Тетяна Лупова, звертає увагу на те, що добре відомий вираз "Зробіть Росію знову маленькою" (Зробіть Росію знову маленькою) вже схожий на ефективний план.

"Ми всі чекаємо цього. Швидше за все, цей розвал стане можливим лише через громадянську війну. І є такий варіант, що він почнеться точно через боротьбу за владу", — зазначає експерт.

За її словами, вагнерівець Пригожин зі своєю приватною армією зеків, Кадиров зі своїми посібниками-тіктоківцями, недооцінені генерали – всім хочеться урвати шматок влади, яку стрімко втрачає Путін.

"Кожна республіка захоче вийти з цієї імперії зла та в'язниці народів – на волю", – впевнена Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в НАТО спрогнозували, чи Путін піде на нову ескалацію після постачання Заходом танків Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини