Головна Новини Світ Росія Путін готується до пенсії - представлений законопроект, що дає довічний імунітет від судового переслідування
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін готується до пенсії - представлений законопроект, що дає довічний імунітет від судового переслідування

Даний законопроект захистить нинішнього президента РФ Володимира Путіна від судового переслідування, якщо або коли він вирішить покинути свій пост

6 листопада 2020, 18:08 comments1494
Поділіться публікацією:

В Парламент РФ був представлений на розгляд законопроект, який може надати колишнім президентам довічний імунітет від кримінального переслідування після того, як вони склали повноваження.

Путін готується до пенсії - представлений законопроект, що дає довічний імунітет від судового переслідування

Фото: kremlin.ru

Згідно з чинним російським законодавством, президенти країни не притягуються до кримінальної відповідальності за правопорушення, вчинені під час виконання службових обов'язків. Тепер російські законодавці пропонують продовжити президентський імунітет на момент закінчення їх повноважень.

Відомо, що проект закону був представлений парламентською ініціативою, яка вивчила суперечливі конституційні поправки, запропоновані Путіним на початку цього року.

"Після закінчення терміну повноважень така особа має право розраховувати на рівень захисту і правових гарантій не нижче тих, які були надані йому при виконанні президентських повноважень. Цей законопроект — гарантія від необґрунтованого переслідування колишнього глави держави", — заявив російський державний діяч Андрій Клішас, один з авторів проекту.

Проект закону має пройти три читання у нижній палаті російського парламенту, розгляд у верхній палаті, а потім його повинен підписати президент РФ.

Відомо, що серед перших указів, підписаних Путіним, коли він вийшов переможцем у перегонах за президентське крісло у 2000 році, був документ про надання недоторканності колишньому президенту Борису Єльцину, який пішов у відставку і обрав Путіна своїм наступником.

Новий закон також ускладнює процес скасування імунітету, вимагаючи підтвердження звинувачення в державній зраді або інших тяжких злочинах у Верховному та Конституційному суді, де судді призначаються президентом.

Згідно з чинним законодавством, колишній президент може бути позбавлений недоторканності, якщо кримінальну справу про державну зраду або тяжкий злочин буде порушено Слідчим комітетом при підтримці обох палат парламенту.

Останній закон був прийнятий через тиждень після того, як Путін виніс на розгляд ще один законопроект в рамках своїх конституційних реформ, що дає колишнім президентам довічне місце у верхній палаті російського парламенту, Раді Федерації.

Запропоновані проекти законів викликали припущення, що, можливо, це план підготовки до пенсії для Путіна, який має можливість залишитися при владі до 2036 року завдяки конституційним реформам, схваленим цього літа. Своєю чергою, пресс-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що довічні гарантії колишнім президентам не є "новинкою" в міжнародному праві і слідують поправкам до конституції.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що британські ЗМІ побачили у Путіна явні ознаки хвороби Паркінсона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини