Головна Новини Світ Росія Путін почав «чистки» у лавах російської еліти: про що це говорить – які можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін почав «чистки» у лавах російської еліти: про що це говорить – які можуть бути наслідки

У Кремлі намагаються знайти винних за провал війни в Україні

12 квітня 2022, 11:30 comments2769
Поділіться публікацією:

Колишній депутат Держдуми Ілля Пономарьов повідомив, що у Росії заарештували Владислава Суркова – колишнього радника президента РФ, який деякий час був куратором окупованої частини Донбасу та загалом відповідав за "український напрямок". Також з'явилися дані про репресії у п'ятій службі ФСБ, яка займається зовнішньою розвідкою (Україна також є її зоною відповідальності). Про що говорять подібні повідомлення? До чого можуть призвести подібні "чистки" у лавах недавньої російської еліти, спецслужб, Міноборони? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Путін почав «чистки» у лавах російської еліти: про що це говорить – які можуть бути наслідки

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Прибираючи тих, хто не впорався із завданням Кремля, Путін призначатиме нових людей

На думку політичного експерта, дипломата Вадима Трюхана, сам факт арешту людей, які фактично готували рішення особисто для президента Путіна, говорить про те, що він украй незадоволений результатами так званої "військової спецоперації" в Україні.

"І це не дивно, адже він віддавав наказ, ґрунтуючись на аналізах, які йому готувало ФСБ. Сурков, у свою чергу, близько 20 років грав роль головного "українознавця" в оточенні Путіна, причому користувався безмежною довірою фюрера 2.0, фактично отримавши монополію на кураторство всього пострадянського простору, зокрема України", – пояснює експерт.

Але тішитися і радіти з приводу репресій усередині Росії не варто, упевнений він. Адже прибираючи тих, хто не впорався із завданням Кремля, Путін призначатиме нових людей. Більш виконавчих, жорсткіших, цинічніших, більш мотивованих. І ті, хто прийдуть, щосили намагатимуться уникнути долі своїх попередників. Це потрібно враховувати, до цього потрібно відповідним чином готуватись, попереджає Вадим Трюхан.

"На мою думку, одним із найважливіших напрямів у Вітчизняній війні, яку змушена вести Україна проти нацистської Росії, була і залишається контррозвідувальна діяльність. Від того, як ефективно наші спецслужби зможуть адаптуватися до реалій, які змінюються після заміни ключових спеців у 5-му управлінні ФСБ, залежатиме здатність вищого військово-політичного керівництва України передбачати подальші задуми особисто путіна та його воєначальників. Яких, до речі, теж почав тасувати. Україні, в жодному разі, не можна спочивати на лаврах, – упевнений експерт. – Рашистські нацисти, безперечно, роблять висновки з провалів, з якими вони зіштовхнулися у перші дні війни. І тепер діють більш витончено та жорстко. Відповідно, українським збройним силам та іншим задіяним підрозділам теж потрібно вносити серйозні зміни до тактики ведення бойових дій. У цьому плані правильний аналіз планів та рішень рашистів та відповідне реагування на них виходить на перший план".

Репресії можуть закінчитися не лише арештом, а й знищенням "винних"

Усі дії, які проводить зараз російська влада із "зачистки" у 5-й службі ФСБ, а також арешт (швидше за все – це правда) Суркова – це демонстрація того, що шукають винних у провалі з Україною. І цей пошук буде продовжуватись, упевнений експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзинський.

"За самою теорією побудови авторитарних держав (а РФ – саме таке) – режим завжди правий. Керівництво помилитись не може. Тому неминуче, за будь-яких провалів, а особливо за нереалізації таких масштабних планів, як відкрите військове вторгнення РФ в Україну (з влаштовуючим Кремль швидким результатом), завжди шукатимуть винних. Тих, кого можна звинуватити у досягненні намічених цілей. Взагалі чи у визначені терміни", – пояснює експерт.

А у випадку з Україною, зазначає він, у росіян – провал у всіх напрямках. І військовий, і економічний, і геополітичний – враховуючи, який тиск світової громадськості зазнає країна-агресор, який стратегічний провал уже допущений з далекосяжними наслідками.

"У даному випадку Кремль, очевидно, вирішив призначити винною розвідку, яка надавала дані про ситуацію в Україні (яка явно не має відношення до реальності). При цьому розвідка просто надавала ті дані, які хотів бачити Путін, котрий явно переоцінює можливості своєї країни – і недооцінює українців, – наголошує Владислав Дзивідзінський. – Як людина, яка робила аналітику представникам влади, я розумію внутрішню кухню таких процесів. І можу з упевненістю сказати, що реальна інформація у думаючих, аполітичних аналітиків, спецслужби РФ по Україні точно була. Україна, на жаль, не здатна захищати усі свої секрети. Хоч, як бачимо, піднесла безліч сюрпризів агресору та світовій спільноті".

Водночас, акцентує експерт, замовники аналітичних звітів у РФ, схоже, не допускали навіть думки, що за такої територіальної, військової, фінансової переваги вторгнення не увінчається тріумфом. І вимагали аналіз саме у такому ключі. Що зрештою й отримували.

"При цьому резидентура в Україні, місцеві агенти російського впливу просто розкрадали кошти, які виділилися Москвою на побудову агентурної мережі, на купівлю українських еліт тощо. Те саме відбувалося в російській армії, де розкрадання, як тепер з'ясувалося, були колосальними. А звіти про ситуацію коректувалися всіма ланками ієрархії РФ. Доходячи у підсумку до найвищих ланок у спотвореному вигляді, – коментує ситуацію Владислав Дзивідзинський. – Винними призначили Суркова, який тривалий час відповідав за український напрям, а також зовнішню розвідку ФСБ. Але насправді ми бачимо неефективність системи, заточеної на догоду "хотілкам" свого "великого правителя". На вибудовування "паралельної реальності", зручної йому. При цьому наживаючись на вибудовуванні такої "реальності". У результаті – провал в Україні".

Репресії, на думку експерта, можуть закінчитися не лише арештом, а й знищенням "винних". У тому числі за допомогою отрут. Не лише через їхні помилки, а й тому, що дуже багато знають про дії путінського режиму. Тому, відчувши загрозу свого життя, можуть поставити під загрозу сам цей режим, погодившись, наприклад, свідчити проти нього – в обмін на деякі гарантії з боку Заходу.

"Плюсом для нас у всій цій ситуації є підтверджена слабкість взаємодії російських органів влади, їхня тотальна корумпованість. Знаючи ці болючі точки – легше наблизити перемогу", – резюмує Владислав Дзівідзинський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Банковій розповіли, чому ця війна з РФ не остання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Styeba

12 квітня 2022, 12:14

Это, на минутку, тот же самый эксперд, который всю дорогу был мальчиком для отсоса в российских ток-шоу и орал про великого Медведчука - спасителя Украины?


Новини