Головна Новини Світ Росія Путін заявив, що Росія не молодший партнер Китаю: реальність виявилась іншою
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін заявив, що Росія не молодший партнер Китаю: реальність виявилась іншою

Після повномасштабного вторгнення Росія стає все більш залежною від Китаю.

сьогодні, 14:55
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Перед самітом БРІКС російського диктатора Володимира Путіна запитали, чи не почувається Москва, як "молодший партнер" Пекіна, адже Росія після початку повномасштабної війни усе більш залежна від Китаю. Путін заперечив, однак статистика свідчить про інше. 

Путін заявив, що Росія не молодший партнер Китаю: реальність виявилась іншою

Російський диктатор Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Володимир Путін заявив, що відносини між Росією та Китаєм будуються на "рівноправній основі" та "з урахуванням інтересів один одного". За його словами, нібито співпраця Москви та Пекіну стала одним з "ключових факторів стратегічної стабільності у світі".

"Це не пуста штампована фраза, так і є насправді. Ми прислухаємося один до одного. Ми не просто говоримо, ми робимо, і ми не маємо ні старших, ні молодших. Ми просто працюємо на користь один одного", — сказав Путін.

Однак, слова Путіна спростовує статистика. Наприклад інституту при Банку Фінляндії повідомив, що російська економіка стала однією з найбільш залежних від Китаю, поступаючись у кінці 2022 року лише КНДР за цим показником. З початку повномасштабного вторгнення частка китайських товарів у Росії зросла до 40%, тоді як раніше не перевищувала 25%. 

У 2023 році значно зросла залежність Росії від китайського обладнання та технологій. Китай поставив Росії безпілотники та комплектуючі на суму понад 12 мільйонів доларів, а також обладнання подвійного призначення, включаючи навігаційні системи та компоненти для винищувачів. 

Також відбулось збільшення китайського бізнесу в Росії, де Китай став лідером серед іноземних інвесторів у Росії, випередивши білоруських підприємців. Крім того, кількість компаній з китайськими співвласниками в Росії за перші дев'ять місяців 2024 року зросла на 32% порівняно з 2023 роком.

Відбуваються зміни і на авторинку. Частка китайських автомобілів на російському ринку досягла 60% у 2023 році, крім того, 50% усіх продажів нових автомобілів стосувались китайських машин. Однак, китайські автовиробники не поспішають розвивати виробництво в Росії через "геополітичні ризики".

Загалом Китай активно нарощує продаж своїх товарів до РФ, а натомість отримує дешеву російську нафту та газ. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у США виступили з рішучою заявою та вказали, що Китай зробив свій вибір у війні.

Також "Коментарі" писали про те, що через помилку Путіна, Україна може отримати серйозного союзника.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини