Головна Новини Світ Росія Путін збирає Раду безпеки РФ: до яких "сюрпризів" готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін збирає Раду безпеки РФ: до яких "сюрпризів" готуватися Україні

Спікер Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати, які саме питання обговорюватимуться під час засідання Ради безпеки

21 лютого 2022, 15:17 comments2097
Поділіться публікацією:

У понеділок, 21 лютого, президент РФ Володимир Путін проведе засідання Ради безпеки РФ. Про порядок денний заздалегідь не повідомляють, але засідання – позапланове. І відбувається воно на тлі різкого загострення ситуації на Донбасі, а також заяв ФСБ про нібито обстріл Ростовської області з боку України.

Путін збирає Раду безпеки РФ: до яких "сюрпризів" готуватися Україні

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Експерти розповіли порталу "Коментарі", на що чекати і чому.

Швидше за все, позапланове засідання Ради безпеки російська влада використовуватиме для посилення свого тиску на Україну та на Захід

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик наголошує, що кількість обстрілів на Донбасі збільшується. Як і кількість провокативних заяв із боку РФ.

"Сьогодні відбулися цілеспрямовані обстріли Луганської ТЕС (підконтрольна територія). Вона зупинилася через пошкодження на всіх лініях електропередач, що підходять до неї в місто Щастя. Як наслідок – припинення подачі електроенергії як на вільну територію, так і на окуповану. Це вже гуманітарна криза. Світла немає на всій території, що прилягає до Щастя (з того й з іншого боку). Плюс – складне становище з подачею електроенергії для потреб півночі Луганської області. Під ударами АЗС, житлові будинки. На жаль, за весь час військового конфлікту українська влада не спромоглася забезпечити альтернативний варіант постачання електроенергії для потреб цього регіону. Ми залежимо від розташованих неподалік лінії розмежування насосної станції, від ТЕС, від багатьох інших речей, які пов'язані з ризиками для функціонування цих територій", – наголошує Віталій Кулик.

Він зазначає, що паралельно зі зростанням обстрілів Росія розганяє фейки про влучення з боку України по своїм прикордонним постам, по інфраструктурі в ОРДЛО, пише про деяких міфічних диверсантів, про загрози масового геноциду.

"Є реальні жертви та руйнування, а є і фейки, які існують лише у віртуальному просторі російських пропагандистів, – пояснює експерт. – На мою думку, швидше за все, і позапланове засідання Радбезу, і заплановане на завтра засідання Радфеду, російська влада використовуватиме для посилення свого тиску на Україну та Захід. Ймовірно, буде заявлено про застосування до України різноманітного спектра методів впливу: від військово-технічного до прийняття на розгляд пропозиції Держдуми про визнання т.зв. "ДНР" та "ЛНР", про надання військової допомоги самопроголошеним утворенням. Не виключені й нові санкції щодо Києва, які Москва може додати до того, що має".

Віталій Кулик не думає, що РФ використовуватиме Радбез та Радфед для оголошення війни Україні. Швидше, зазначає він, ми побачимо традиційну гібридну агресію – з тим, що це все збройні сили ополченців – т.зв. "ДНР" та "ЛНР".

"Те, що Москва зробить на рівні заяв та позицій на цих заходах, підвищуватиме ставки напередодні переговорів глав зовнішньополітичних відомств РФ та США – Лаврова та Блінкена 24 лютого. Після чого можливі зустріч у нормандському форматі, ТКГ, черговий саміт Байден-Путін за посередництвом Макрона. Отже, Росія зараз зміцнює свої переговорні позиції, фіксує те, що вони нібито придбали за час загострення ситуації на Донбасі. Саме для цього Путін використовуватиме майданчики Радбезу та Радфеду", – резюмує Віталій Кулик.

Ми побачимо рух у бік визнання так званих "ДНР" та "ЛНР". З наступним введенням на окуповані території Донецької та Луганської областей російської армії під виглядом "миротворців"

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович називає одним із найімовірніших сценаріїв, з використанням Радбезу, Радфеду та інших підконтрольних Путіну майданчиків, наступний:

"Припускаю, ми побачимо рух у бік визнання про "ДНР" і "ЛНР". З наступним введенням на окуповані території Донецької та Луганської областей російської армії під виглядом "миротворців". Це повністю скасовує дію Мінських угод, які й так не виконуються і навряд чи, в принципі, можуть бути виконані".

Така ситуація, вважає Денис Попович, відкриває нову реальність у серіалі російсько-українських відносин. І це вже дещо інша, не менш небезпечна історія, попереджає він.

Раніше на порталі "Коментарі" — Загроза вторгнення РФ та криза на Донбасі: чи варто сподіватися на дипломатичне врегулювання ситуації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини