Головна Новини Світ Росія РФ накриє вибух насильства: коли та чому це станеться
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ накриє вибух насильства: коли та чому це станеться

Хвиля негативних соціальних явищ у РФ після війни в Україні буде набагато більшою, ніж після тієї ж Афганської війни

24 квітня 2023, 16:58 comments4207
Поділіться публікацією:

Російський журналіст, соціолог Ігор Яковенко запевняє, що Росію вже захлеснув сплеск злочинів, викликаний поверненням додому військовослужбовців із посттравматичним синдромом, який брав участь в агресії проти України. Далі, запевняє він, буде лише гірше. Чи справді "український синдром" для РФ буде страшнішим за "афганський" чи "чеченський", і країну-агресора "накриє" хвилею поствійни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

РФ накриє вибух насильства: коли та чому це станеться

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Вже станом на сьогодні йдуть регулярні повідомлення про те, що "ветерани" російсько-української війни чинять вбивства, зґвалтування, пограбування

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович не сумнівається, що хвиля негативних соціальних явищ у РФ після цієї війни буде набагато більшою, ніж після тієї ж Афганської війни.

"На те є низка причин, – аргументує він. — По-перше, станом на сьогодні набагато більша кількість росіян пройшла через війну. Відповідно, кількість тих, хто повертається, зокрема з посттравматичним синдромом, величезна. Так само як повернення поранених людей, які, м'яко кажучи, не можуть знайти себе в "прекрасному російському суспільстві". Воно й до війни погано відповідало ключовим принципам інклюзивності – можливості включати людей із різними обмеженими можливостями у спільне життя. А тепер – і поготів. По-друге, територія РФ значно менша, ніж територія СРСР. Відповідно, люди, які повертаються з нинішньої війни, частіше перетинатимуться. І у відсотковому співвідношенні їх буде більше щодо решти населення, ніж було тих самих афганців. Тож усі злочини, конфлікти, які виникатимуть з вини таких "ветеранів", виявляться помітнішими. І почнуть провокувати інші конфлікти".

Експерт звертає увагу на ще один важливий момент. Під час так званої "часткової мобілізації", набору в контрактну армію, наголос робився на певні регіони. Як правило, неблагополучні, окраїнні.

"Звідти величезну кількість людей забрали до збройних сил. І туди повернеться чимало тих, хто виживе. І саме там ситуація зі злочинністю буде просто катастрофічною, – прогнозує Ігор Рейтерович. – Вже станом на сьогодні йдуть регулярні повідомлення (хоч би як їх намагалася приховати російська влада) про те, що "ветерани" російсько-української війни, а також ті, хто прибув "на побівку", вбивають, ґвалтують, грабують. При цьому вони вважають себе у праві це робити. Особливо якщо мали відношення до ПВК "Вагнер". Той же Пригожин неодноразово звертався до правоохоронців (публічно та непублічно) із закликом "бути пом'якше" до "вагнерівців". Що, своєю чергою, провокує останніх на подальшу агресію… Та й насамкінець – соціальні служби в РФ вкрай слабо розвинені. Вони мали величезні проблеми навіть після Чеченських воєн, учасників яких просто викинули на узбіччя життя (в результаті ті спилися, померли або пішли в кримінал). Зараз все це помножиться в рази – і призведе до значно серйозніших наслідків, ніж це було навіть у середині 90-х років".

РФ "накриє" в рази більше, ніж її "накривало" кримінагенно після Афганської та Чеченської воєн

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких пояснює:

"Сам контингент учасників цієї війни з боку Росії значно відрізняється від того, що був в Афганістані чи Чечні. Туди прямували контрактники чи строковики. Представники Збройних Сил. А в Україну прямує контингент, значно розмитий, доукомплектований відверто кримінальними елементами. І зрозуміло, що це стане додатковим чинником вибуху насильства в самій РФ, куди повернуться ті, хто зможе повернутись із цієї війни".

Але є, наголошує експерт, й інші фактори різкого зростання злочинності в країні-агресорі.

"Один із них – те, що зараз значно більше росіян бере участь у війні. Набуваючи як кримінального, так і травматичного досвіду. Адже зґвалтування, масові розстріли, вбивство цивільних, мародерство – це зовсім не бойові дії. Це відверто кримінальна діяльність. І багато росіян, які раніше до неї не стосувалися, саме зараз, на цій війні, отримують свій кримінальний досвід. Неможливо звести на "ні" контакти між безпосередніми кримінальними елементами, усіма цими зеками, яких погнали на війну, – і просто мобілізованими росіянами, кадровими військовими. Зрозуміло, що це сприяє розширенню, розповзанню кримінального досвіду. І накладаючись на посттравматичний синдром, це породжує всі передумови для шквалу насильства, який неминуче захлисне РФ", – упевнений Валентин Гладких.

До того ж, продовжує він, Росія внаслідок введення проти неї санкцій виявляється у все більш складному соціально-економічному становищі. Що завжди створює ґрунт для зростання злочинності.

"Усі елементи, які були вже кримінальними, поширили свій досвід, збилися в організовані злочинні угруповання (між ними виникли певні корпоративні зв'язки), отримали ще й досвід воєнних злочинів, обов'язково зіткнуться із посттравматичним синдромом. І коли залишки їх, повернувшись до РФ, виявляться ще й у найскладнішій соціально-економічній ситуації, коли обіцяні виплати їм не робитимуть, коли на них дивитимуться косо, це "рване". І "накриє" РФ у рази більше, ніж її "накривало" кримінагенно після Афганської та Чеченської воєн, – прогнозує Валентин Гладких. – Додайте до цього, що Росія і раніше була одним із світових лідерів за рівнем домашнього насильства, а також тяжких та особливо тяжких злочинів. Тож усе, що творили окупанти в Україні, повернеться до країни-агресора у значно більших і найстрашніших масштабах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Володимир Зеленський розповів, чому РФ каже, що воює в Україні з НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kira

24 квітня 2023, 22:09

Открытый поиск сeкc партнеров в вашем городе и по интересам, все анонимно и пока что беcплатно. Реально крутая штука, пользуйся ---- https://urlis.net/club


Новини