Головна Новини Світ Росія РФ у 2024 році витратить на армію майже третину бюджету: про що це говорить і до чого може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ у 2024 році витратить на армію майже третину бюджету: про що це говорить і до чого може призвести

Щоб сьогодні для Росії все закінчилося, як для СРСР у Холодній війні, повинні реально включитися всі країни демократичного світу

28 листопада 2023, 13:15 comments1519
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон про федеральний бюджет на 2024 рік, майже третина якого, вперше в історії РФ, піде на утримання армії та оборонно-промислового комплексу. Закладена на оборону сума (10,775 трильйона рублів) на 70% більше, ніж 2023-го. Тим часом у США мають намір невдовзі ухвалити свій бюджет, обіцяючи не забути там і про підтримку України. Про що говорить і до чого може призвести гонка військових бюджетів у ракурсі російсько-української війни і не лише? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

РФ у 2024 році витратить на армію майже третину бюджету: про що це говорить і до чого може призвести

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Нинішня Росія заганяє себе в ту саму пастку, що й СРСР

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран звертає увагу, що підписаний Путіним бюджет розрахований на три роки (2024-2026). І він виконуватиме для росіян низку стратегічних завдань. Одне з яких – як мінімум, не зменшення, а то й збільшення бойових дій на території України. Друге – поповнити запас озброєнь та снарядів, який значно скоротився у РФ через цю війну.

"Ми ж бачимо, що росіяни вже воюють танками 50-60 років минулого століття. Що снаряди їм постачає Північна Корея, безпілотниками допоміг Іран, що вони вигрібають озброєння у всіх сателітів. Але цього не вистачає. І Кремль вирішив заходити у довгострокову військову стратегію. Що слід враховувати Україні та країнам НАТО, які нам допомагають", – наголошує експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що Україна не може діяти асиметрично. У нас немає такої ресурсної та сировинної бази як у РФ, наш бюджет наповнюється багато в чому завдяки підтримці партнерів.

"Але асиметрично може діяти Захід, який півстоліття тому втягнув СРСР у гонку озброєнь, що призвело до розвалу Союзу. За сукупністю тоді кожна з країн Західного блоку витрачала, звичайно, менше, ніж СРСР, але їхній спільний бюджет був значно більшим. І Союз у тій гонці себе занапастив. Підірвав власну економіку. Полиці магазинів були порожніми, тому що економіка працювала на гонку озброєнь, а також підтримку близьких режимів Москви по всьому світу. Нинішня Росія заганяє себе в ту саму пастку. Проте, щоб усе закінчилося, як у Холодній війні, повинні реально включитися всі країни демократичного світу. Допомагаючи нам та поповнюючи свої запаси озброєнь", – пояснює Віктор Таран.

При цьому акцентує він, щоб Україна в очах Заходу стала повноцінним союзником, одних декларацій з нашого боку замало. Так, ми декларуємо євроатлантичну інтеграцію. Але чомусь періодично забуваємо, що НАТО – це воєнно-політичний блок. І якщо у військовому плані ми вже довели, що українська армія є однією з найкращих, то з політичною компонентою – проблеми, наголошує експерт.

"Правова держава передбачає ринкову економіку, свободу слова, вільні вибори, верховенство права, поділ гілок влади тощо. І Україна має реально це запроваджувати. А тут уже питання до нашого політичного керівництва, – вважає Віктор Таран. – І, звісно, хотілося почути від Кабміну економічну стратегію. Які економічні плани має уряд на другому році повномасштабної війни? Поки що нічого конкретного у цьому плані немає".

Цифри, прописані в бюджеті РФ, можуть бути просто страшилкою для Заходу

Колишній працівник СБУ (2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився такою думкою:

"Загальноросійський бюджет справді став військовим. Велика частина йде на прямі військові потреби і підтримку силовиків (МВС, Росгвардію, спецслужби, Федеральну службу виконання покарань). Майже 40% всього бюджету. Представники The Moscow Times, які оприлюднили цю інформацію, провели дуже правильне порівняння, зазначивши, що в бюджеті на 1990 рік на "військові цілі" в СРСР було закладено 71 млрд рублів (29,4% від усього бюджету). У РФ на ці цілі зараз заклали 29,5% бюджету. Красива паралель. Хотілося б вірити, що РФ зхлопнеться, як зхлопнувся Союз, який надірвав свою економіку гонкою озброєнь із Заходом. Але до цього ще треба дожити. А тому нам слід зміцнювати свою обороноздатність – якнайбільше".

У той же час, зазначає експерт, слід розуміти, що близько 40% бюджетних коштів, які виділяються на оборони, в РФ традиційно розпилюють. Це стало зрозуміло невдовзі після провалу бліцкригу, коли з'ясувалося, що багато зброї є лише на папері, а не насправді.

Іван Ступак не виключає, що цифри, прописані у бюджеті країни-агресора, можуть бути просто страшилкою для Заходу. Мовляв, дивіться, Росія реально готова до війни у довгу! Давай схиляйте Україну до переговорів!

Підтримка України має збільшуватись

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що Росія з об'єктивних причин змушена вкладати все більше ресурсів у продовження війни.

"Виснажилися навіть величезні російські (у тому числі радянські) запаси військової техніки, озброєнь, боєприпасів. Тому країна-агресор постійно шукає, де їх заповнити. І закупівлями в Ірані та КНДР (що також потребує серйозних капіталовкладень), і нарощуванням потужностей свого ВПК (теж дороге задоволення). Щоб продовжувати війну, в неї доводиться дедалі більше вкладатися", – пояснює політолог.

На його думку, на цьому фоні має збільшуватись підтримка України з боку партнерів. Адже російське керівництво дає зрозуміти, що не готове йти на компроміси, маючи намір досягти результату на полі бою.

"І це, – упевнений Петро Олещук, – підтверджує правильність позиції України (на чому неодноразово акцентували і президент Зеленський, та інші представники нашої влади) – єдиним шляхом закінчення цієї війни є забезпечення ЗСУ всім необхідним для перемоги над агресором. Тільки так реально можна завершити війну. А не зупинити, заморозити, поставити на паузу. Наші західні партнери мають це нарешті усвідомити".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні потрібно шукати запасні плани: чи справді готують нас до переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини