Головна Новини Світ Росія Росія анонсувала ядерні навчання: що це означає – чи є причина переживати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія анонсувала ядерні навчання: що це означає – чи є причина переживати Україні

Подібні навчання регулярно проводить не лише Росія, а й США

26 жовтня 2022, 11:48 comments1476
Поділіться публікацією:

Російська Федерація запланувала проведення ядерних навчань "Грім" — вже вдруге за цей рік. Перші навчання відбулися 19 лютого, невдовзі перед повномасштабним вторгненням в Україну. Які ризики несуть ці навчання? Як слід реагувати Україні та нашим союзникам? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія анонсувала ядерні навчання: що це означає – чи є причина переживати Україні

Ядерні боєголовки. Фото: з відкритих джерел

Такі навчання спрямовані виключно на те, щоб показати свою міць, пограти м'язами

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков упевнений, що навчання стратегічних ядерних сил Росії ніяк не загрожують Україні.

"Бо задіяна ядерна тріада, – пояснює він. – Туди входять ракетні війська стратегічного призначення (РВСП – великі ракети на кшталт тих, що випускав "Південмаш", є шахтні, є рухомі, у тому числі залізничні); стратегічні бомбардувальники Ту-95 та Ту-160, які несуть крилаті ракети з ядерними боєзарядами; підводний човен атомний з балістичними ракетами (ПЧАРБ), на озброєнні яких, зокрема, є ракети "Булава". Основна мета цієї тріади, згідно з стратегією нацбезпеки РФ і доктрин – протидія стратегічним противникам, насамперед США, низці інших країн НАТО, зокрема в Європі".

Олег Старіков зазначає, що до 1991 року, за даними відкритих джерел, основними цілями стратегічної ядерної тріади СРСР (правонаступницею якого стала РФ) було шість районів. Три знаходилися на території США, а також Лондон, Рурський басейн (Німеччина), Токіо-Осака (Японія). На думку експерта, ці позиційно райони як цілі для стратегічної ядерної тріади РФ не змінилися.

"По нас із цієї ядерної тріади нічого не б'є, бо дані носії розраховані на відстань понад 6 тисяч кілометрів. Наголошую, мова не про тактичну, а про стратегічну ядерну зброю. І такі навчання (регулярні, рутинні) спрямовані виключно на те, щоб показати свою міць, пограти м'язами. Причому так роблять і РФ, і США, які зараз проводять подібні навчання (триватимуть до 30 жовтня). І завжди йде взаємоінформування одне одного, як це сталося зараз", – наголошує Олег Старіков.

За його словами, у випадку з РФ такі навчання – це не лише демонстрація мощі, а й щоб показати, що невдачі, пов'язані у війні з Україною на сухопутному театрі воєнних дій, ніяк не вплинули на стратегічну боєготовність країни-агресора.

Все це, пояснює експерт, не має відношення до теми ймовірного застосування тактичного ядерного озброєння, яка останнім часом актуалізувалася в рамках інформаційної війни – у світлі загроз з боку Росії та її казок про "брудну бомбу", нібито наявну в Україні.

Він також зазначає, що ми в режимі он-лайн отримуємо відомості від стратегічних партнерів, враховуючи це в аналізі геополітичної ситуації.

Якщо Путін вкотре спробує підняти рівень конфронтації, це може швидко повернутися бумерангом Росії

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук впевнений, що Росія посилено блефує, намагаючись показати насамперед західному світу свою "силу" і свою "військову могутність", яких у неї далеко не так багато, як показала війна проти нашої країни.

"Залякування використанням ядерної зброї вже стало фішкою Кремля, і Путіну здається, що цим він може зламати ситуацію на фронтах російсько-української війни, змусивши Україну піти на територіальні поступки, які вимагає від неї Москва. Зрозуміло, що нічим таким країнам-агресорам не злякати ні Україну, ні колективний Захід. І всі ці навчання насамперед призначені для внутрішнього російського "патріотичного" споживання. Мовляв, дивіться, які ми потужні, забудьте, що ми відгрібаємо в Україні", – пояснює експерт.

Втім, продовжує він, не можна виключати, що в Кремлі ці навчання не спробують перевести плавно в тактичний ядерний удар українською територією, намагаючись при цьому перевести всю відповідальність за нього на офіційний Київ.

"Нашим американським та європейським союзникам та партнерам слід розуміти, що Путін, який починає усвідомлювати, що виграти у війні проти України, яку підтримує весь цивілізований світ, не вдасться, буде відтягувати якнайдовше свій остаточний програш. У тому числі — розпочавши заборонені ядерні випробування, пішовши шляхом Північної Кореї, показуючи Сполученим Штатам та Євросоюзу, що для Москви, як і для Пхеньяна, тепер жодні закони та заборони не мають значення. Втім, якщо Путін укотре спробує підняти рівень конфронтації, це може швидко повернутися бумерангом Росії, – прогнозує Віктор Каспрук. – РФ явно йде до своєї остаточної поразки в Україні, тому дуже важливо відстежувати всі провокаційні дії московитів, звичайно, не піддаючись при цьому на провокації Кремля".

Читайте також на порталі "Коментарі" – для чого Росія продовжує качати тему "брудної бомби" – як реагує Україна та Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини