Головна Новини Світ Росія Росія лякає світ новою війною: у центрі торгів знову Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія лякає світ новою війною: у центрі торгів знову Україна

Експерти оцінили шанси Кремля досягти свого під час торгів з США, ЄС та НАТО щодо розподілу сфер впливу у світі

20 грудня 2021, 16:10
Поділіться публікацією:

Росія загострює ситуацію грізними заявами. Фактично лякає світ новою війною, якщо країни НАТО підтримуватимуть євроатлантичні устремління України, допомагатимуть нам зміцнювати обороноздатність. Відповідні заяви зробили заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков та голова російської делегації на переговорах у Відні з військової безпеки Костянтин Гаврилов. Для видання "Коментарі" експерти оцінили ці випади, а також ситуацію, що з'являється у ракурсі російських торгів з США, ЄС та НАТО навколо розподілу сфер впливу.

Росія лякає світ новою війною: у центрі торгів знову Україна

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

На неофіційному рівні може бути застережено, що тема вступу України, Грузії, Молдови до НАТО перестане педалюватися

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що РФ вловила: ЄС, США, країни НАТО болісно реагують на її військові навчання, на можливий сценарій реальної великої війни.

Росія бачить, що з нею готові говорити. Що хоча офіційні особи США, Великобританії, провідних країн ЄС підтверджують підготовку РФ до війни, вони готові шукати політико-дипломатичний шлях врегулювання. Схвилювалися всі. Адже Росія реально оперує військовою силою. Вона має певні новітні розробки, включаючи гіперядерну зброю, ракети середньої та малої дальності, які загрожують Україні зокрема й Європі в цілому. І Росія цим шантажує колективний Захід. З огляду на те, що президент США Джо Байден вже двічі цього року під тиском (ескалація на російсько-українському кордоні) пішов на переговори. Росія зрозуміла, що можна давити далі. Тому "викотила" весь перелік вимог, які б хотіла реалізувати", – пояснює Микола Маломуж.

На його думку, у Кремлі розуміють, що весь пакет не буде сприйнятий. Але є пункти для торгів. Наприклад, не вступ України, Грузії, Молдови до НАТО.

"Відкрито так не буде формулюватися, але можуть, наприклад, домовитися, що цього не станеться в найближчому майбутньому. Також можуть домовитися, що контингенти ракетних комплексів США не розміщуватимуться поблизу Росії, в районах Балтії, Польщі, Румунії, де їх передбачалося розмістити. Тобто керівництво РФ працює на певні сегменти, які можна виторгувати сьогодні у США та НАТО. Щоб зменшити їх вплив на країни, які вона вважає за свою орбіту впливу. Це, в першу чергу, ті самі  Україна, Грузія та Молдова, які заявили про свої європейські та євроатлантичні устремління", – наголошує генерал.

Йде торг і за невтручання Заходу до справ Середньої Азії та Кавказу, які Росія також вважає зоною свого впливу. Тим більше, що бере на себе низку питань, пов'язаних з Афганістаном, звідки США та союзники вивели війська.

"Зрозуміло, що торг буде не завжди очевидним. Як і ті чи інші поступки. Але Кремль упевнений, що торг цілком доречний. А вже офіційний чи ні – як піде. Думаю, що РФ сподівається виторгувати 40-50% того, що заявила, – зазначає Микола Маломуж. – Важливо, щоб це були не закулісні торги. Угоди мають укладатися в рамках міжнародного права, з дотриманням суверенітету України та інших країн, інтереси яких так чи інакше торкаються. Не можна, щоб США, НАТО, дали якийсь пас РФ, фактично заохочивши її на продовження військової інтервенції, тиску не лише на Україну, а й на низку інших країн".

У цій ситуації, упевнений генерал, Україна має виробити цільну політику з США, НАТО щодо вимог РФ. Не погоджуючись на відвертий тиск. Але погодившись на певні механізми контролю над тими самими ядерними озброєннями, ракетами малої та середньої дальності. Визначити деякі зони безпеки.

Але ультиматуми про те, хто може, хто не може вступати в НАТО – не прийнятні. Такий вибір – суверенне право кожної країни, включаючи Україну. Тож офіційно цього точно не буде, – каже Микола Маломуж. – Але можлива неофіційна угода, що, наприклад, зараз не педалюватиметься тема вступу України, Грузії, Молдови до НАТО. Втім, це вже прихована гра, яка вестиметься між РФ та США, а також окремими країнами ЄС".

РФ скинула маску "миротворця", вона відкрито постала як джерело агресії, загроза для всього світу

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин зізнався, що заяви російських топ-чиновників, топ-дипломатів, які прямим текстом кажуть, що РФ тиснутиме на НАТО і готова до відкритого збройного зіткнення, виглядають шалено.

"Це нагадує те божевілля, яке ми бачили в середині 20 століття. Тоді політики намагалися ділити Європу та світ. Тепер офіційні особи РФ заявляють, що готові йти до кінця, аж до того, що розгорнути військові дії проти одного з гарантів безпеки у світі та в Європі – проти НАТО. Це нонсенс, вважає експерт. – Проте подібні заяви демонструють готовність РФ виконувати побажання свого шаленого лідера. Який ставить питання рубом: або ви не просуваєтеся далі на Схід, або ми починаємо проти вас війну. Ці ультиматуми підкріплені сотнями тисяч російських військ поблизу українських кордонів, на окупованих територіях, на напрямках, де РФ наближена до НАТО".

Влад Волошин вважає, що ситуація демонструє: крім військових, інших "аргументів" у Росії, схоже, не залишилося. І в цьому є певний позитив.

"РФ нарешті скинула маску "миротворця". Вона відкрито постала як джерело агресії, загроза для всього світу. І розмова з нею має вестися відповідним чином, – упевнений експерт. — не стурбованістю чи заявами. А конкретними діями. Міжнародне співтовариство (мається на увазі цивілізований світ) має виступити проти Росії сильним фронтом – виставивши такі аргументи (перш за все, економічні, санкційні), які зіб'ють пиху з Кремля".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США не відкинули ультиматум Кремля, взявши час, щоби подумати. Експерти розповіли, що це означає для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини