Головна Новини Світ Росія Росія неодмінно перевірить НАТО на міць. Альянс тільки шкодить собі, вимальовуючи «червоні лінії»
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія неодмінно перевірить НАТО на міць. Альянс тільки шкодить собі, вимальовуючи «червоні лінії»

НАТО постійно намагається уникнути конфлікту з Росією і вимальовує якісь червоні лінії у питанні допомоги України, відзначив у Фейсбуці політолог Петро Олещук. Проте, за його словами, цим НАТО демонструє свою слабкість

4 квітня 2024, 20:51
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 4 квітня, річниця підписання Північноатлатничного договору. Також наближається ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні. Але, не зважаючи на місце проведення та статус "проривним" він, швидше за все, не буде, вважає політолог Петро Олещук.

Росія неодмінно перевірить НАТО на міць. Альянс тільки шкодить собі, вимальовуючи «червоні лінії»

НАТО

Він припустив, що варто очікувати на традиційні заяви, що союзники будуть з Україною стільки, скільки потрібно, а також говоритимуть про вступ України в НАТО, коли складуться умови. Проте, вважає експерт, насправді, черговий саміт буде пронизаний "деескалацією та стримуванням".

Олещук нагадав, що нещодавно Єнс Столтенберг зродив цікаву заяву. Мовляв, Україна зможе вступити до НАТО тоді, коли буде завершена війна, і коли будуть гарантії, що війна в Україні не повториться.

"Власне, НАТО і було створено 75 років тому, аби його члени мали гарантії проти нападу на них. Висувати відсутність загроз нападу як умову для одержання гарантій від цього самого нападу — це щось занадто "хитре" навіть для сучасної західної дипломатії"
, — відзначив політолог.

При цьому він підкреслив, що НАТО — це, фактично, США, а з Америкою зараз дуже великі проблеми і стосуються вони не тільки того, що Дональд Трамп може стати черговим президентом.

"Нинішня адміністрація Байдена своїм постійним прагненням до "деескалації" уже привела загрозу ескалації на поріг будинку НАТО. Країни Балтії будують систему укріплень на власних кордонах з російськими агресорами, у той час як білоруський диктатор погрожує "Сувалкському коридору" і оголошує "підготовку до війни". Усе це не виглядає чимось нормальним з точки зору європейської безпеки"
, — підкреслює політолог.

Але, за його словами, на саміті, звісно, будуть говорити про "нечувану згуртованість", розширення НАТО, консолідовану позицію і "спільне розуміння безпеки".

В реальності ж, каже Олещук, у НАТО дуже великі проблеми. І справа не у Трампі. За його словами, він би не став нападати на організацію, у якій немає жодних проблем. Та і критика держав, які не витрачають належного відсотка ВВП на оборону, виглядає цілком справедливою.

"Справа у тому, що десь, на якомусь етапі, НАТО загубило свою сутність, пов'язану з захистом цивілізованої частини людства, вирішило "закритися" у мушлі, і раптом почало усвідомлювати, що це може не спрацювати",
— підкреслив політолог.

За його словами, свого часу у НАТО відверто погодилися "здати" Україну російським агресорам.

"Мовляв, нехай забирають. Нам не шкода. Саме таким чином відмову від ПДЧ для України 2008 року протрактували кремлівські стратеги. І почали підготовку до агресії. А в НАТО, тим часом, робили вигляд, що нічого не відбувається. Робили вони такий самий вигляд і тоді, коли почалася пряма агресія проти Грузії, України. Вони ж не у НАТО? Значить, це не їхня справа. Нехай забирають!"
— говорить Олещук.

Зрештою, дійшли до найкривавішої після 1945 року війни у Європі. За словами політолога, чомусь політики НАТО вважають: якщо вони будуть давати Україні БМП і танки, але не будуть давати певні типи ракет, то російська сторона на них точно не "образиться" і нападати не буде.

"Як вибудовується ця "червона лінія" — загадка. Швидше за все, спеціально-навчений аналітик читає кожного тижня телеграм-канал відомого алкоголіка та російського екс-президента мєдвєдєва, і креслить чергову порцію "червоних ліній"
, — відзначив Олещук.

А у підсумку, за його словами, російська сторона давно оголосила, що "воює з НАТО".

"Червоні лінії тут її не зупиняють. Вони постійно кричать, що НАТО — ворог, і готують власних громадян до війни з цим ворогом. Не маю сумнівів, що жодні ракети або літаки у сприйнятті ситуації з російського боку нічого б не змінили. Але вони б багато змінили для України. Але, на жаль, спеціалісти з креслення "червоних ліній", більше заклопотані власним страхом"
, — підкреслив політолог.

Очевидно, підкреслює Олещук, що для росіян "червоні лінії" НАТО — це просто ознака слабкості. А якщо вони бачать у когось слабкість, то це становить занадто велику спокусу для них, перевірити ворога на міцність.

"Можете не сумніватися — перевірять. І тут НАТО лише собі шкодить, постійно декларуючи "всебічну підтримку" для України, і, одночасно, обмежуючи цю підтримку навіть у дрібницях. Це ознака слабкості. Слабких росіяни обов'язково спробують вдарити"
, — підсумував політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в США бояться того, що Росія може вдарити по ним ядеркою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини