Головна Новини Світ Росія Росія перекриває райони Чорного й Азовського морів під виглядом навчань: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія перекриває райони Чорного й Азовського морів під виглядом навчань: що кажуть експерти

Жодних коридорів для проходу торгових суден не передбачено. Такого за останні вісім років не було

10 лютого 2022, 16:21 comments1298
Поділіться публікацією:

Росія, схоже, готується до чогось на кшталт "морської блокади" українських портів під виглядом ракетних та артилерійських навчань, вважає редактор профільного видання BlackSeaNews Андрій Клименко. Міністерство закордонних справ України вже висловило протест із цього приводу. Але коли РФ звертала увагу на протести...

Росія перекриває райони Чорного й Азовського морів під виглядом навчань: що кажуть експерти

Росія перекриває райони Чорного й Азовського морів - фото з відкритих джерел

Наскільки велика загроза? Що слід робити, щоб запобігти не лише цьому інциденту, а й взагалі подібній поведінці Росії на морях? З цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Якщо РФ дійсно зважиться на блокаду, якщо все не обмежиться цими навчаннями, а перетвориться на щось на постійній основі – це буде виклик усьому світовому товариству

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков називає ситуацію складною, такою, що цілком вписується у рамки ескалації, яку проводить РФ. Але не критичною.

"Перекриваючи з 13 по 19 лютого райони Чорного й Азовського морів для, як заявлено, "ракетних та артилерійських навчань", Росія, безумовно, гібридно створила умови, коли Україна не може користуватися свободою судноплавства. Тому що жодний власник торговельного судна не наважиться надсилати його до районів, де є загроза артилерійських та ракетних стрільб. Під прикриттям таких дій РФ створює проблеми нам і не тільки. Але щоб говорити про блокаду, це має бути розтягнуте у часі. Не тиждень, а місяці, – пояснює аналітик. — Тоді це серйозно вдарить по торгівлі, золотовалютних резервах і так далі. До того ж у морі постійно повинні знаходитися сили, що моніторять шляхи, якими йдуть кораблі. А це – серйозне навантаження на флот. І ще питання, чи має Росія такий потенціал".

За словами Миколи Бєлєскова, якщо РФ дійсно зважиться на блокаду, якщо все не обмежиться цими навчаннями, а перетвориться на щось на постійній основі – це буде виклик усьому світовому співтовариству.

"Оскільки свобода судноплавства – фундаментальна річ, на якій тримається світопорядок. Це не про Україну, не про Росію, а про весь світ. І на такий прецедент точно буде жорстка реакція Заходу, – упевнений експерт. – Тому – так, ситуація складна, ми маємо ще один приклад, коли Росія маніпулює нормами. Адже формально зробила все правильно – попередила про навчання зі стрільбами. Наголосила, що треба триматися подалі від цих районів. Але при цьому завдала опосередкованого удару по свободі судноплавства загалом, але особливо по Україні".

Якщо говорити про щось на кшталт морської блокади, Микола Бєлєсков пропонує згадати як під час Другої світової війни американські підводні човни знищили японський торговий флот, створивши де-факто блокаду.

"Але Японія – острівна держава. Україна, на щастя, ні. Ми маємо сухопутні кордони, зокрема з країнами НАТО та ЄС. Отже, одними діями з моря країна-агресор нас не дістане. Як на мене, далі за ці "заплановані навчання" справа не зайде", – резюмує аналітик.

Це свідомі кроки на загострення, які Москва робить із метою показати Заходу серйозність своїх намірів

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук зазначає, що подібні дії РФ не є чимось новим. Вже була подібна напівблокада в Азовському морі. Тепер Росія розширює охоплення, намагається довести ситуацію до того рівня, коли кораблі України не зможуть проходити акваторію Чорного моря.

"Схоже, це свідомі кроки на загострення, які Москва робить з метою показати Заходу серйозність своїх намірів. Нагадаю, що поновилися переговори у Нормандському форматі. І Росія, можливо, ескалацією, тепер уже й на морі, намагається надіслати Україні та Заходу наступний меседж: "Що б ви не робили, Києву доведеться виконувати Мінські угоди на наших умовах. А НАТО доведеться відсунутись. Всі ваші маневри ні до чого не приведуть. Від своєї позиції ми не відмовимося, всі карти на руках у нас – Кремля і Путіна". При цьому, мені здається, Захід багато чого зрозумів про Росію за останні кілька місяців. Набагато більше, ніж за всі роки її агресії проти України. Думаю, що і США, і Великобританія, і Євросоюз розуміють, що йдеться не просто про загрозу знищення України, а і Європи, всього світового порядку, що склався після Другої світової війни. А тому танцювати під російську дудку колективний Захід не буде", – вважає Віктор Каспрук.

На думку експерта, адекватними заходами у відповідь на дії все більш "гублячої береги" Росії стали б наступні.

1. Туреччині як члену НАТО, можливо, слід перекрити протоки Босфор і Дарданелли для російських кораблів.

2. Українські й інші кораблі з вантажами в акваторії Чорного моря повинні супроводжувати есмінці НАТО.

3. Україні та союзникам слід скликати на високому рівні конференцію з безпеки в Азовському та Чорному морях, які РФ намагається перетворити на свої внутрішні озера.

"Питання слід ставити на найвищому рівні, на рівні ООН тощо. І робити це оперативно, жорстко, – впевнений Віктор Каспрук. – Тому що раніше США та Захід намагалися дипломатичними заходами впливати на Росію. Вона цього не розуміє. Їй час давати адекватну "відповідь", у тому числі у вигляді справді забійних санкцій. Інакше Кремль продовжить агресивні дії у регіоні та світі".

Раніше на порталі "Коментарі" — Джонсон натякнув, що рішення Кремля щодо України вже прийнято.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Брат

10 лютого 2022, 19:45

Для продажных дебилов!!! Берега попутал Запад после развала Союза.Агрессия против Югославии,нападение пендосов на Ирак-2р.,Агрессия грузии в 2008 против Абхазии,Южной Осетии под науськивания запада,Агрессия против Ливии-за что,Агрессия против Сирии,военный переворот в на Украине.За такое-ядерным взрывом рвать на атомы.


Новини