Головна Новини Світ Росія Росія пропонує заборонити використання та майнінг криптовалют: у чому влада бачить загрозу
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія пропонує заборонити використання та майнінг криптовалют: у чому влада бачить загрозу

Центральний банк планує випустити власний цифровий рубль

21 січня 2022, 10:03
Поділіться публікацією:

Центральний банк Росії в четвер, 20 січня, запропонував заборонити використання та майнінг криптовалют на території Росії, посилаючись на загрозу фінансовій стабільності, добробуту громадян та суверенітету монетарної політики. Про це повідомляє Reuters.

Росія пропонує заборонити використання та майнінг криптовалют: у чому влада бачить загрозу

Віртуальні криптовалюти - Reuters

Росія роками виступає проти криптовалют, заявляючи, що вони можуть бути використані для відмивання грошей або для фінансування тероризму. У 2020 році Росія надала їм легальний статус, але заборонив їх використання як платіжного засобу.

У звіті, опублікованому в четвер, 20 січня, центральний банк зазначив, що спекулятивний попит насамперед визначає швидке зростання криптовалют і що вони мають характеристики фінансової піраміди, попереджаючи про потенційні бульбашки на ринку, загрожуючи фінансовій стабільності та громадянам.

Банк запропонував заборонити фінансовим установам здійснювати будь-які операції з криптовалютами та розробити механізми блокування транзакцій, спрямованих на купівлю або продаж криптовалют за фіатні валюти.

Обмеження щодо володіння криптовалютою не передбачається, повідомила начальник управління фінансової стабільності Нацбанку Єлизавета Данілова.

Активні користувачі криптовалюти в Росії мають річний обсяг транзакцій близько 5 мільярдів доларів, повідомляє банк.

Центральний банк заявив, що працюватиме з регуляторами в країнах, де зареєстровані криптобіржі, щоб збирати інформацію про операції російських клієнтів. Він вказав на кроки, вжиті в інших країнах, наприклад в Китаї, для обмеження криптовалютної активності.

У вересні Китай посилив боротьбу з криптовалютами, ввівши повну заборону на всі крипто-транзакції та майнінг, завдаючи удару по біткойнам та іншим основним монетам, тиснучи на акції, пов’язані з криптовалютою та блокчейном .

"Поки що забороняти криптовалюти, як це зробив Китай, не планується. Того підходу, який ми запропонували, буде достатньо", – сказала Данілова. 

Джозеф Едвардс, керівник фінансової стратегії криптофірми Solrise Group, применшував значення звіту, заявляючи, що ніхто за межами Росії не втратить сон через це.

"Москва, як і Пекін, завжди трясе шаблею щодо "заборони криптовалют", але Росія ніколи не була опорою будь-якого аспекту індустрії так, як часом був Китай", – сказав Едвардс.

За словами Банку Росії, майнінг криптовалют створив проблеми для споживання енергії. Біткойни та інші криптовалюти "добуються" потужними комп’ютерами, які конкурують з іншими, підключеними до глобальної мережі, щоб розв’язувати складні математичні головоломки. Процес споживає забагато електроенергії.

"Найкраще рішення – ввести заборону на майнінг криптовалюти в Росії", – повідомили в банку.

Центральний банк, який планує випустити власний цифровий рубль, заявив, що поширення криптовалютних активів обмежить суверенітет монетарної політики, оскільки для стримування інфляції необхідні вищі процентні ставки.

Як повідомляли раніше "Коментарі", компанія Walmart оголосила про створення власної криптовалюти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини