Головна Новини Світ Росія Росія заявила про відведення військ від кордонів України: чи можна говорити про зняття загрози вторгнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія заявила про відведення військ від кордонів України: чи можна говорити про зняття загрози вторгнення

У російських збройних силах триває комплекс масштабних заходів оперативної підготовки військ та сил, у яких беруть участь практично всі військові округи, флоти та ВДВ

15 лютого 2022, 16:31
Поділіться публікацією:

Міністерство оборони Росії повідомило про завершення навчань та відведення своїх військ від українських кордонів.

Росія заявила про відведення військ від кордонів України: чи можна говорити про зняття загрози вторгнення

Росія заявила про відведення військ від кордонів України - колаж "Коментарі"Д.Романюк

Експерти розповіли порталу "Коментарі", чи можна вважати те, що відбувається, ознакою деескалації.

Те, що заявляє Міноборони РФ про нібито відведення військ – це одне. Інша річ, коли реально розпочнеться рух російських військ від кордонів з Україною

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан наголошує, що вірити Росії не можна ніколи. Навіть коли підписуєш ті чи інші документи. Не кажучи просто про слова.

"Ще легендарний Отто Бісмарк, перший канцлер Німецької імперії, говорив, що підписані росіянами угоди не варті того паперу, на якому написано. Все це є актуальним і сьогодні. Те, що заявляє Міноборони РФ про нібито відведення військ – це одне. Інша річ, коли реально розпочнеться рух російських військ від кордонів із Україною. А поки що такого, як свідчать наші партнери та українська розвідка – не відбувається", – зазначає генерал.

Він звертає увагу на те, що наші закордонні партнери на чолі з США займають принципову жорстку позицію щодо агресивних дій росіян.

"У нещодавній телефонній розмові Байдена з Путіним американський лідер зробив, схоже, останнє попередження. Він наголосив на жорстких наслідках для Росії, якщо вона вирішиться на подальшу агресію вглиб України. Подальший розвиток подій покаже, наскільки до Кремля дійшло", – каже Василь Богдан.

За його словами, поки що ми бачимо, що росіяни продовжують нагнітати ситуацію. Та сама Держдума, абсолютно підконтрольна Путіну, підтримала постанову про звернення до нього з пропозицією визнати "незалежність" ОРДЛО.

"Якщо ці "республіки" будуть легалізовані російським керівництвом, туди, зрозуміло, вже офіційно запровадять російські війська. І це законсервує ситуацію довгі роки. І це буде величезною проблемою, яка вирішиться, можливо, лише після смерті Путіна. Тож поки що приводу для оптимізму я не бачу", – зізнався генерал.

Він упевнений, що Україна повинна зміцнювати обороноздатність, активно працювати на міжнародних майданчиках, максимально включати дипломатичний ресурс. І, безумовно, вживати заходів щодо посилення всередині країни адміністративного та контррозвідувального режиму.

"Ми бачимо, що в окремих регіонах відбувається стрілянина, напади на журналістів. У тому ж таки Дніпрі бандити заважали роботі журналістів "Української правди", погрожуючи ножем. Якщо й надалі криміналітет, який тісно пов'язаний із олігархічними кланами, диктуватиме свої умови, навряд чи ми матимемо стабільну ситуацію, – зазначає Василь Богдан. – Можливо, режим воєнного стану вводити зараз не варто. Але режим надзвичайного стану – необхідний. Особливо у контексті того, щоб поставити на місце "п'яту колону" та криміналітет, який активно використовується РФ для дестабілізації обстановки в Україні. Є інформація, що з деякими нашими олігархами ведуть переговори російські кримінальні авторитети, схиляючи їх до проголошення у низці регіонів "республік" на кшталт тих, що РФ створила на окупованій частині Донбасу. І ми маємо працювати на випередження цих та інших загроз".

Поки що ми бачимо у виконанні РФ скоріше певні маневри, ніж реальну деескалацію на кордонах України

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголошує: у заяві Міноборони РФ говориться, що відводиться лише частина військ із навчань біля кордонів з Україною. А в низці районів вони продовжаться.

"І все ж такий крок може виглядати як сигнал, що Росія не збиралася починати широкомасштабну відкриту війну проти України, – розмірковує експерт. – При цьому навряд чи випадково такий жест співпав із тим, що Держдума 15 лютого проголосувала за звернення до Путіна з проханням визнати "незалежність" так званих "ДНР" та "ЛНР". А враховуючи, що там вже є сотні тисяч громадян РФ (далася взнаки активна роздача паспортів в останній рік), і що за "Конституцією" цих утворень йдеться не про ОРДЛО, а про адміністративні межі Донецької та Луганської областей, після визнання псевдореспублік буде виглядати, ніби Україна "окупувала" їхню частину. Ситуація дуже неоднозначна. І тепер, на мою думку, все залежить від того, яке рішення ухвалить Путін. Чи затягуватиме він визнання, чи воно спочатку не планувалося, а ми бачимо лише черговий метод тиску на Україну – щоб вона виконувала Мінські домовленості в російському трактуванні та відмовилася від курсу в НАТО".

Тож насправді нічого ще не завершилося. І поки що ми бачимо у виконанні РФ скоріше певні маневри, ніж реальну деескалацію на кордонах України, резюмує Віталій Бала.

Раніше на порталі "Коментарі" - У Зеленського відреагували на намір Росії визнати ОРДЛО. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини