Головна Новини Світ Росія Росія знову погрожує ядерною зброєю – про що говорить реакція Заходу та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знову погрожує ядерною зброєю – про що говорить реакція Заходу та України

Вже сьогодні на полі бою російська армія за багатьма технічними показниками поступається українській, тому Кремлю залишається використовувати останній аргумент - ядерні погрози

20 січня 2023, 14:55
Поділіться публікацією:

Заступник голови Ради безпеки Росії, екс-президент Дмитро Медведєв після новин про майбутню передачу Україні західними партнерами танків, заявив, що "програш ядерної держави у звичайній війні може спровокувати початок ядерної війни". Представник Держдепу США Ведант Патель зазначив, що російські політики не вперше погрожують використати ядерну зброю. На його думку, подібна провокаційна "ядерна риторика" вкрай небезпечна, а ядерну неможливо виграти, а потім ніколи не можна розпочинати. Про що говорить нова хвиля притихлих ядерних погроз з боку Росії? Чому вони дедалі менше діють на Захід і, схоже, взагалі не діють на Україну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Росія знову погрожує ядерною зброєю – про що говорить реакція Заходу та України

Ядерна зброю. Фото: із відкритих джерел

Чергову медведівську істерику викликала та кількість озброєнь, яку союзники надають Україні

Директор Міжнародного інституту політичної філософії політичний аналітик Віктор Савінов нагадує, що ядерні держави програвали великі військові конфлікти. Взяти хоча б війни Радянського Союзу в Афганістані чи США у В'єтнамі.

"Ядерна зброя, – наголошує експерт, – застосовувалася лише в ході Другої світової війни (США проти Японії), коли її результат був уже вирішений наперед. Отже, сам фактор впливу ядерної зброї на хід військового конфлікту історичних прикладів не має. І є не більш ніж загрозою. Страшною, але все ж таки – загрозою".

За словами Віктора Савінова, велику роль у сучасному світі мають політичні консультанти.

"Колишнього президента РФ Медведєва оточують люди з шарлатанськими нахилами. Вони дуже вільно трактують такі наукові дисципліни як геополітика, політологія, філософія, історія. Тому періодично висловлювання Медведєва виглядають, м'яко кажучи, по-дивовижному. І на них взагалі не варто реагувати. Це чистої води тролінг", – пояснює експерт.

Він зазначає, що чергову медведівську істерику викликала та кількість озброєнь, яку союзники надають Україні. Один пакет відповідає приблизно річному виробництву подібного виду озброєнь у РФ, наголошує Віктор Савінов.

"За найскромнішими підрахунками, якщо оцінювати останній пакет, Україна може створити дві нові танкові бригади, чотири моторизовані, вісім нових артполків. А РФ може такий обсяг озброєння та оснащення своїх підрозділів забезпечити лише протягом 12-16 місяців, – зазначає експерт. – Якщо так продовжуватиметься далі, то країна-агресор у цій гонці озброєнь все більше відставатиме. Вже сьогодні на полі бою російська армія за багатьма технічними показниками поступається українській. Із цим і пов'язана реакція Медведєва".

Вже зрозуміло, що перемога України у цій війні можлива лише шляхом розгрому РФ на полі бою

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян звертає увагу, що вже близько місяця чітко видно зміну російського наративу, з яким країна-агресор виходить на міжнародну арену.

"Усвідомивши, що вона втратила можливість перемоги у війні проти України, РФ перейшла у пропагандистських зусиллях до шантажу світу тепер не агресивністю війни та її масштабами, а – безпосередньо можливим розвалом Росії та подальшими негативними наслідками. Кремль намагається переконати світ, що не відступить, навіть якщо програє", – пояснює політолог.

При цьому, продовжує він, уже зрозуміло, що перемога України у цій війні можлива лише розгромом РФ на полі бою. З усіма витікаючими для Росії – відцентрові рухи тощо.

"Але така перемога, намагається переконати Кремль, дуже дорого коштуватиме всім. Тому й малюються страшні картинки гіпотетичного розвалу РФ, – наголошує Олег Саакян. – Іншими словами, Путін почав шантажувати світ розвалом своєї держави. І лякати цим Захід".

Медведєв тут, за словами експерта, виступає однією з голів, що говорять, яка фактично і сказала те, що "спустили зверху". Що, програючи конвенційну війну, Росія тягтиметься за ядерною боєголовкою. Але не для того, щоб виграти, а щоб не програти. Адже ядерна держава, запевняє Кремль, не може програти у війні. Хоч хибність цієї тези доводять програш США у В'єтнамі, а СРСР – в Афганістані. І сьогоднішня історія, коли Росія робила низку "жестів доброї волі" та "негативних вспливів", наголошує політолог.

"Подібна агресивна риторика і дії РФ лише більше підштовхують Захід до активнішої підтримки України, даючи нам і нашим партнерам додаткові аргументи, що саме розгром Росії – єдино правильний варіант. Путін сам таким чином вибиває ґрунт з-під ніг у своїх лобістів і просто корисних ідіотів на Заході", – констатує Олег Саакян.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Зеленський знову просить Берлін перестати блокувати передачу танків.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 січня 2023, 15:21

Карликам вже мало до останнього українця, їм до останнього землянина треба. Може дійсно буде краще, коли по золотому мільярду поцілити. Достатньо попередньо десь по центру Балтійського і Середземного морів. Бо пограбування і приниження переможеної Росії буде легендарним. З пам'ятником малобородатого Карлуши асвабадытэлыа у парку Горького в Москві.


Новини