Головна Новини Світ Росія Росіяни мають нові проблеми з економікою: чому вже не рятує Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни мають нові проблеми з економікою: чому вже не рятує Китай

За інформацією Bloomberg, російським компаніям стає дедалі важче отримувати гроші від Китаю

18 липня 2024, 08:25
Поділіться публікацією:

Після останнього пакету санкцій США стало дуже важко чи навіть неможливо здійснювати прямі платежі з Китаю до Росії, навіть із використанням юаня. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі "Bloomberg".

Росіяни мають нові проблеми з економікою: чому вже не рятує Китай

Росія та Китай. Фото: із відкритих джерел

Агентство поспілкувалося з топ-менеджерами трьох російських експортерів сировини, які сказали агентству, що торгівля з Китаєм стала дуже схожою на азартну гру, оскільки прямі платежі у юанях все частіше заморожуються чи відкладаються. У деяких китайських покупців російських сільськогосподарських товарів цього місяця виникли проблеми з платежами, повідомив представник російської сільськогосподарської фірми.

Автори матеріалу зазначають, проблема стосується не лише таких товарів як метали та сільське господарство, а й інших галузей промисловості. Асоціація російських автомобільних дилерів минулого тижня попередила, що імпорт транспортних засобів та автозапчастин із Китаю, нині основного постачальника країни, може припинитися через збої з розрахунками.

Ці затримки відбулися після того, як у червні США розширили параметри визначення того, чи слід вводити вторинні санкції, розширивши визначення військово-промислової бази Росії.

Агентство пише, що в липневому звіті про макроекономічні та фінансові тенденції центральний банк РФ зазначив, що він спостерігав "зниження ступеня відкритості в російській економіці, що відображається у зниженні частки імпорту та експорту у ВВП, а також у збільшенні ролі внутрішнього попиту та виробництва".

За даними Bloomberg, з кінця минулого року Росія зазнає труднощів в операціях з іншими великими торговими партнерами, включаючи Об'єднані Арабські Емірати та Туреччину, оскільки тиск США на кредиторів уповільнює операції. Торгівля з Індією також зіткнулася з перешкодами, оскільки рупія не повністю конвертована.

Варто зазначити, що Китай став головним торговим партнером Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. З того часу торгівля між двома країнами зросла більш ніж на 60% до 240 мільярдів доларів у 2023 році, причому Росія випередила Німеччину, Австралію та В'єтнам у списку головних торгових партнерів Пекіна, свідчать дані китайської митниці. В даний час на юань припадає близько 40% експортно-імпортних платежів Росії та більше половини вартості на російському валютному ринку.

Читайте також на порталі "Коментарі" — дружба з РФ не рятує: яка проблема може накрити Китай.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини