Російський дипломат організовує регулярні паради на території країни НАТО

Генконсул РФ, який причетний до російської розвідки влаштовує паради на архіпелазі Шпіцберген, Норвегія.

Генеральне консульство Росії на Шпіцбергені у кінці липня організувало третій парад на архіпелазі, що належить члену НАТО Норвегії. Регулярні паради на території норвезької групи островів почали проходити після призначення туди консулом Андрія Чемерила, якого пов'язують з російськими спецслужбами ГРУ. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання The Barents Observer.

Морський парад пройшов у селищі Баренцбург з нагоди Дня ВМФ Росії 30 липня. У параді взяли участь усі цивільні російські плавзасоби, яких усього було п'ять одиниць. На чолі параду був катер російського генконсула Чемерила. Усі кораблі були прикрашені російськими прапорами. На жодному з човнів не було норвезьких прапорів, які згідно з морськими звичаями повинні вивішуватися на знак поваги.

На сторінках у соцмережах генконсульства Росії заявили, що парад у Баренцбурзі "вже традиційний". Перший відбувся рік тому до Дня ВМС РФ, а другий парад пройшов 9 травня, чим шокував норвежців. Згідно з даними норвезької телерадіокомпанії NRK Андрій Чемерило не є звичайним дипломатом, а пов'язаний з військовою розвідкою ГРУ. Сам росіянин заперечує таку інформацію.

Шпіцберген - найпівнічніша територія Норвегії. Хоча Шпіцберген і перебуває під норвезьким суверенітетом він має унікальний договір від 1920 року, який дає іншим країнам використовувати ресурси острова. Наразі договором користується лише Росія. Росіяни тут живуть у населених пунктах Баренцбург і Піраміда. У Баренцбургу жило також багато українців, однак після повномасштабного вторгнення більшість з них залишила норвезький архіпелаг.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія заявила про нахабство та неповагу, і тепер вимагає від Норвегії 440 млн рублів компенсації.

Також "Коментарі" писали, що Росія внесла Норвегію у список "недружніх дій". Норвегія відреагувала на такі заходи з боку РФ.