Головна Новини Світ Росія Санкції не спрацювали: фінансовий гігант РФ отримав рекордний прибуток, війна буде продовжуватись
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції не спрацювали: фінансовий гігант РФ отримав рекордний прибуток, війна буде продовжуватись

Рекордний прибуток Сбербанку поповнить російську скарбницю і допоможе фінансувати війну проти України

24 квітня 2024, 09:35 comments1189
Поділіться публікацією:

Російський Сбербанк має виплатити 752 мільярди рублів, а це 8 мільярдів доларів, у вигляді дивідендів. Минулого року банк показав найбільший за всю історію прибуток, що демонструє стійкість російської економіки всупереч західним санкціям. Як інформує портал "Коментарі", про це пише видання Financial Times.

Санкції не спрацювали: фінансовий гігант РФ отримав рекордний прибуток, війна буде продовжуватись

Рубль. Фото: з відкритих джерел

"Виплати найбільшого російського банку становлять половину його прибутку за 2023 рік", — заявив виконавчий директор фінустанови Герман Греф.

Половина виплати – 375 мільярдів рублів – надійде безпосередньо до російського бюджету, оскільки державі належать 50% плюс одна акція Сбербанку, що поповнює скарбницю Кремля для фінансування війни, яку режим Путіна веде в Україні. Дивіденди, що розподіляються державі, відповідають тому, що уряд запланував у своєму бюджеті на поточний рік.

Зазначається, банківський сектор РФ оговтався від першої хвилі західних санкцій і залишився одним із важливих джерел неенергетичних доходів Кремля.

Ізольовані від світових ринків капіталу, російські кредитори отримали вигоду з різкого зростання субсидованих державою іпотечних кредитів і корпоративного кредитування, оскільки російська економіка воєнного часу стимулювала попит на фінансування.

У рублях дивіденди Сбербанку за 2023 рік на 30% перевищують дивіденди, виплачені за попередній рік — 565 мільярдів рублів, що також було рекордом на той момент.

Прибуток московського кредитора торік становив 1,5 трлн рублів, що більш ніж у п'ять разів більше, ніж попереднього року, і становить майже половину сукупного прибутку російських банків у розмірі 3,3 трлн руб.

Однак Греф заявив, що 2024 рік буде "значно складнішим" для російського банківського сектора, оскільки нормативні вимоги посилюються, а попит на кредити знизиться.

"Тим не менш, ми очікуємо досягнення більш високого чистого прибутку цього року порівняно з 2023 роком", — сказав він.

Читайте також на порталі "Коментарі" - економіка РФ зростає швидше, ніж усі інші розвинені економіки, включаючи США: у чому секрет.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини