Головна Новини Світ Росія Що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього

Як показує практика і теорія революцій, прояв такої точки суперкрихкості, суспільного вибуху може статися в найнесподіваніший момент

14 лютого 2023, 14:20 comments2906
Поділіться публікацією:

У Брюсселі відбувся п'ятий форум вільних народів пост-Росії. У ході обговорення було порушено тему звільнення пригноблених націй, регіонів та загальну ідею деколонізації РФ, включаючи проведення референдумів про незалежність. Раніше секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов прогнозував розвал Росії через її агресію проти нашої країни. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" можливість розвалу агресивної імперії.

Що може призвести до розпаду Росії – чи є передумови для цього

Герб России. Фото: з відкритих джерел

У сьогоднішній російській реальності мова швидше йтиме про якісь бунти, а не про революцію як таку

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Процес розвалу вимагає проходження Росією точки суперкрихкості. Вона може проявитися будь-якої миті й у частині імперії. Нестача хліба, проблема з логістикою, застосування надмірної сили при розгоні якихось протестів (наприклад, вбивство умовної бабусі), неприпустима поведінка того чи іншого поліцейського. Будь-яка точка, яка дасть виплеск накопиченої агресії всередині так званого "глибинного путінського електорату". Тієї мовчазної більшості, на яку спирається путінський режим. У ньому накопичується агресія, невдоволення. Поки це не каналізовано, немає персоніфікованого відповідального за проблеми, некомфортність, страхи, які починають домінувати у РФ".

На думку експерта, поки не можна стверджувати, що накопичення цієї агресії, невдоволення та страху досягло певного рівня. Але, пояснює він, як показує практика та теорія революцій, прояв такої точки суперкрихкості, суспільного вибуху, викиду енергії може бути навіть тоді, коли немає явних ознак революційної ситуації.

"Я не поспішав би застосовувати щодо нинішньої Росії марксистську формулу "верхи не можуть, а низи не хочуть". У сьогоднішній російській реальності мова швидше йтиме про якісь бунти, а не про революцію як таку. А ось вже коли бунти ці стануть повсюдними, коли федеральний центр не зможе з ними впоратися, тоді відбуватиметься вихід зі складу РФ нових незалежних держав, які почнуть утворюватися на просторі імперії, – прогнозує Віталій Кулик. – Не вважаю, що це відбуватиметься шляхом референдумів. Швидше ми побачимо якісь самопроголошення, тимчасові комітети, тимчасовий уряд, перехідну адміністрацію тощо. Але це станеться, коли центр ослабне, коли посиплються скріпи, які поки що дозволяють Кремлю контролювати околиці. Як тільки з Москви імпульси влади стануть слабшати, місцеві еліти (політичні, економічні, кримінальні, військові) почнуть розуміти, що краще мати синицю в руках у своєму регіоні, ніж орієнтуватися на щура в Москві".

Експерт зізнався, що, спостерігаючи за форумом вільних народів Росії, що проходить поза РФ, він відзначив важливий момент.

"Риторика, яка там звучить, з одного боку виглядає маргінально. Але з іншого – вона задає правильний тренд, який має розвиватись. А саме – що потрібна деколонізація Росії. Оскільки ми розглядаємо її як імперію, слід говорити про регіональні ідентичності, про національно-визвольний рух, про деколонізації територій, про якісь спільності, які не мають нічого спільного з Москвою (як федеральним центром, центром імперії), але нещадно їй експлуатуються. Відповідно – це правильний наратив, – вважає Віталій Кулик. – Зрозумілий не лише для мислячої частини громадян, які живуть на пострадянському просторі, а й – західного політикуму, істеблішменту, громад, які проходили якийсь схожий процес у зв'язку з розвалом європейських колоніальних імперій".

Регіони РФ лише виграють від того, що після дефедералізації Росії зможуть інтегруватись у світову економіку

Політтехнолог Петро Охотін вважає, що керівництво Російської Федерації надзвичайно боїться тенденцій розпаду імперії.

"Зовсім не тому, що росіянам стане гірше жити. Регіони РФ лише виграють від того, що після дефедералізації Росії зможуть інтегруватись у світову економіку, не спалюючи свої ресурси на війну", – зазначає експерт.

А ось верхівка і особисто Путін, на думку Петра Охотіна, розуміють, що у разі зростання добробуту росіян, представники режиму, у найкращому разі, рекламуватимуть піцу як Горбачов, у найгіршому – сидітимуть у в'язниці як Мілошевич.

Читайте також на порталі "Коментарі" — зернова угода під питанням: на які спекуляції йде РФ – чого досягає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини