Головна Новини Світ Росія Що стоїть за розмовами Путіна про переговори – хто може змусити РФ припинити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за розмовами Путіна про переговори – хто може змусити РФ припинити війну

Вперше з початку російсько-української війни, яка триває майже десять років, до її врегулювання готові підключитися країни Африки, Південної (Латинської) Америки, Індія

30 липня 2023, 12:12 comments1370
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін видав нову низку заяв про переговори. Під час зустрічі з африканськими лідерами він запевняв, що відповідні домовленості були готові ще навесні минулого року, але Київ та Захід їх нібито зірвалиВін також стверджував, що росія нібито готова шукати шляхи мирного врегулювання, ніколи не відмовлялася від переговорів, але при цьому наполягає, щоб Україна мала нейтральний статусВ Офісі президента України назвали чергові путінські заяви "переговорним ниттям", в черговий раз акцентуючи, що ми не будемо проводити переговори з росією, поки її війська перебувають на нашій території, а також поки країна-агресор не визнає скоєні військові злочини. Тим часом, з'явилися новини, на початку серпня заплановані переговори, ініційовані Саудівською Аравією (пройдуть у Джидді, економічній столиці королівства) тридцяти країн (без рф) щодо "формули миру" для України. Про що говорить чергова хвиля розмов про переговори? Чи є можливість виходу на деякі реальні позиції в цьому процесі вже цього року? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернуся до експертів.

Що стоїть за розмовами Путіна про переговори – хто може змусити РФ припинити війну

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Те, що Саудівська Аравія анонсувала на 5-6 серпня збори 30 країн, які обговорюватимуть прихід миру в Україні – чудова новина

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран зазначає, що путінські "миротворчі" заяви були зроблені виключно у контексті зустрічі з країнами Африки.

"Він просто робив гарну міну за поганої гри. І продукував традиційні пропагандистські штампи, які не мають відношення до реальності, – пояснює експерт. – А ось те, що Саудівська Аравія анонсувала на 5-6 серпня збори 30 країн (без участі росії), які обговорюватимуть прихід миру в Україні – чудова новина. Має реальні перспективи".

Віктор Таран наголошує, що вперше з початку російсько-української війни, яка триває майже десять років, до її врегулювання готові підключитися країни Африки, Південної (Латинської) Америки, Індія.

"Наразі Китай не підтвердив своєї участі, але й не спростував її. Коло країн, які готові покласти край війні, розширюється. Це вже не лише колективний Захід та його союзники. І чим більше країн шукатимуть формулу миру, тим краще", – впевнений експерт.

За його словами, якщо та ж Індія, яка вже підтвердила свою участь у цьому форумі, прийме нашу формулу миру, долучитися до санкцій проти рф, у країни-агресора виникнуть більш глобальні проблеми.

"Нагадаю, що на тлі нафтового ембарго з боку Заходу найбільшим споживачем російської нафти стала саме Індія. І, якщо вона приєднається до блокування країни-агресора, це матиме позитивні для нас наслідки. Як і взагалі, будь-який прогрес після зустрічі в Саудівській Аравії", – констатує Віктор Таран.

Для рф мир – це загарбання нових територій

Політтехнолог Юрій Подорожній розмірковує наступним чином:

"Розмови про мирні перемовини та завершення війни цьогоріч йдуть не вперше. Усі попередні ініціативи лягали в китайсько-російському контексті. рф з усіх сил намагається заморозити війну в Україні. Тим більше, що успішний для неї кейс у вигляді Мінського процесу є. Я б не сказав, що Мінські угоди зіграли негативну роль для нас, але росія отримала можливість закріпитись на окупованих територіях та готуватись до нової війни. Цей мирний процес має ту саму задачу. Для рф важливо тримати під своїм впливом окуповані території. А цього разу, на відміну від епохи мінських перемовин, статус захоплених частин України вони визначили однозначно – територія країни-агресора".

На думку експерта, і китайська мирна ініціатива, і місія Ватикану, і делегація африканських країн, і, навіть, індонезійська мали на меті головне – всадити Україну за стіл перемовин, де ми б мали лише одну можливість. А саме – торгувати територіями.

"Навіть наш вступ до НАТО не був би для Кремля принциповим, якщо б йому вдалось закріпитись на окупованих українських землях. Для рф мир – це загарбання нових територій", – пояснює Юрій Подорожній.

Він зазначає, що на зустрічі путіна із африканськими лідерами той не сказав нічого нового.

"Стара платівка про початок перемовин в Туреччині (в березні минулого року), про те, що його нібито "кинула" Україна, про те, що він хоче миру, а ми жадаємо війни, бо нацисти. Звісно, для людей, що приймають державні рішення і розуміються на політиці, такі заяви, щонайменше, виглядають як піар акція для домогосподарок (хоча і вони, мабуть, задаються питанням – якого ви прагнете миру, коли залишається агрессором?). Думаю, що цю неповагу відчули і лідери африканських країн. Які, не дивлячись на пояснення путіна, чому він зупинив зернову угоду, висловили невдоволення діями рф", – підкреслює політтехнолог.

Звісно, продовжує він, путін не хоче публічно обговорювати окупацію. Вмотивовувати дії рф по включенню окупованих та навіть неокупованих територій до свого складу.

"Саме тому він говорить про нейтральний статус України, – вважає Юрій Подорожній. – Але насправді це є ширма, за якою ховається лише намір якомога довше тримати ситуацію в заморожено стані. Адже повноцінний мир не дасть змоги рф продовжити війну через рік, три, п'ять. Саме тому перемовини, що затягнуться в часі, є шляхом до ще більш кривавої війни".

Українська ж позиція непохитна, нагадує експерт. А саме – перемовини можуть почались у випадку повного відводу військ рф з території України.

"Але рф не готова не тільки залишити Крим та Донбас, а й навіть окуповані після лютого 2022 року території. Більше того, в разі домовленостей (уявімо гіпотетично, що йдуть перемовини), наприклад, рф залишає Запорізька область. Так от, навіть якщо вони відводитимуть війська, але юридично не знімуть з цієї області статус частини суб'єкта федерації – це чергова міна сповільнення дії", – пояснює Юрій Подорожній.

І ось – як грім серед ясного неба – повідомлення про те, що на початку серпня відбудеться саміт з українського питання в Саудівській Аравії.

"На переговори покличуть ключові країни, що розвиваються, включаючи ПАР, Індію та Бразилію, Індонезію, Єгипет, Мексику, Чилі та Замбію. Також будуть присутні британці, поляки та представники ЄС. Цікаво, що рф на цей саміт не кличуть. Цим демострується нівелювання зусиль рф об'єднати навколо себе країни Глобального Півдня. І хоча ці країни швидше готові смоктати двох маток, ніж вирішувати питання миру, цей саміт є важливий, хоча й не принесе миру, – вважає експерт. – Це вже друга велика мирна конференція. Перша пройшла у Данії в умовах суворої секретності. Крім представників низки західних країн, там взяли участь також дипломати з Китаю, Індії, Бразилії та ПАР. Отже, якщо перша конференція була таємною, то зустріч в Саудівській Аравії анонсована. Це означає, що будуть заяви та документ, який міститиме конкретику. Зараз важко говорити про те, що саме там буде запропоновано. А розмірковувати про це немає бажання – мирні плани – це поступки. Завжди. До яких схилятимуть нас? Вибір не великий, а заявляти на мирній конференції про повну перемогу України ніхто не буде. Це врешті, не саміт НАТО, хоча, навіть, і там ми про це не чули".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яку гру веде Кремль навколо зернової угоди – чи можуть Туреччина з Африкою натиснути на РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини