Головна Новини Світ Росія Що відбудеться в РФ, якщо Кадирова не стане – чи варто переживати Путіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбудеться в РФ, якщо Кадирова не стане – чи варто переживати Путіну

Сам факт смерті Кадирова стане позитивом для України

18 вересня 2023, 16:30
Поділіться публікацією:

Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров нібито перебуває у комі. На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), смерть Кадирова може призвести до дестабілізації у Чечні та стати серйозним ударом по режиму Путіна. Чи справді смерть Кадирова може стати для Кремля серйозною проблемою? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбудеться в РФ, якщо Кадирова не стане – чи варто переживати Путіну

Путін та Кадиров. Фото: з відкритих джерел

У Чечні дуже сильні традиції сім'ї

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський вважає малоймовірним, що смерть Кадирова може стати тією самою горезвісною соломинкою, яка ламає спину верблюду.

"Звичайно, це досить сильно вплине на внутрішню ситуацію в країні, створить тимчасову нестабільність. Але лише тимчасову", – зазначає експерт.

По-перше, пояснює він, найімовірніше, враховуючи той факт, що Кадиров вже давно має проблеми зі здоров'ям, він обрав собі наступника. По-друге, у Чечні дуже сильні традиції сім'ї, тому навряд чи знайдеться хтось із членів сім'ї, хто не погодиться на рішення Кадирова і спробує захопити владу.

"Зрозуміло, що Кремль підтримає кандидатуру, яку вибрав сам Кадиров. Але, якщо припустити, що він спробує призначити когось поза сім'єю Кадирових, то слід пам'ятати, що всі ключові посади в регіоні обіймають саме родичі Кадирова. Вони просто не дадуть працювати іншій людині", – пояснює Денис Гороховський.

Не кажучи вже про те, акцентує він, що таке призначення може спричинити політичну кризу в регіоні, яка дуже швидко перейде у гарячу фазу. Тож розраховувати на такий розвиток подій не доводиться, упевнений експерт.

Але водночас сам факт смерті Кадирова стане позитивним явищем, і Україна зможе отримати деякі преференції від цього, підсумовує Денис Гороховський.

Путіну не вдасться втихомирити ситуацію в Чечні

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Навіть розмови про ймовірну смерть Кадирова ведуть до дестабілізації у самій РФ. Фактор Чечні завжди грав важливу роль у контексті стримування протестних настроїв. Це була своєрідна страшилка. Мовляв, грізний Рамзан Кадиров прийде – порядок наведе. Хто спробує виступати проти Путіна – матиме справу з кадировцями. І це працювало. Навіть в Україні на самому початку, у перші місяці широкомасштабної агресії".

На думку експерта, якщо Кадирова не стане – і в Чечні розпочнеться дестабілізація у контексті того, що противники родини Кадирова, які зазнавали насильства з боку цих місцевих царків, навіть змушені були виїхати (а таких сотні тисяч), вирішать порушити тему кровної помсти – є можливість відкриття нового фронту, вже у Росії. І це може виявитися для Путіна гіршим, ніж удар у спину, гіршим, ніж пригожинський бунт.

"У разі, якщо смерть Кадирова підтвердиться, складно уявити, як Путін зможе втихомирити ситуацію в Чечні – вважає Віталій Бала. – А кровників у родини Кадирових вистачає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — якою є ймовірність реформування Ради безпеки ООН – до чого це призведе.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини