Головна Новини Світ Росія Що відбувається в РФ - чи справді Кремль втратив контроль над інформпростором
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в РФ - чи справді Кремль втратив контроль над інформпростором

Центральна влада РФ давно підім'яла під себе всі державні федеральні канали

12 березня 2023, 16:35 comments3471
Поділіться публікацією:

Путін втратив контроль за інформаційним простором РФ, пишуть аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Причиною, на їхню думку, стало протистояння між кремлівськими елітами. Зазначається, що речник МЗС РФ Марія Захарова визнала: Кремль втратив централізований контроль над російським інформаційним простором і не може повторити сталінського підходу до створення сучасного аналога радянського "Інформбюро". Чи дійсно можна говорити про такі інформаційні тенденції в РФ? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що відбувається в РФ - чи справді Кремль втратив контроль над інформпростором

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Жодне з видань сьогодні не виступає проти Путіна чи "генеральної лінії"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко поділився такою думкою:

"Інститут вивчення війни неодноразово публікував, м'яко кажучи, неперевірену та недостовірну інформацію, що, в принципі, характерно для структури, яка є не солідним дослідницьким центром, а елементом системи американської пропаганди. ISW просто розписався в тому, що не розуміє, як влаштовано російську інформаційну машину: вона ніколи не була монолітною, конкуренція між "вежами Кремля" завжди існувала, серйозного протистояння чи різночитання в інформаційних посилках зараз немає".

Жодне з видань сьогодні не виступає проти Путіна чи "генеральної лінії", наголошує експерт. Усюди просувається та сама системна лінія, а нюанси не роблять погоду.

"Коли за Сталіна система Радінформбюро видавала єдину інформацію (оскільки інформаційні процеси були монополізовані державою) – то була одна ситуація. Зараз монополізації інформпростору в Росії немає, і завдання того ж Олексія Громова (перший заступник керівника Адміністрації президента РФ) — координація інформаційних посилань. Якщо ISW вважає, що відсутність у Росії "Єдиного марафону" є свідченням послаблення контролю над ЗМІ з боку Кремля – це лише показник "професіоналізму" інституту", – резюмує Костянтин Бондаренко.

Кремль прагне обмежити у Facebook, на YouTube поширення російськомовного інформаційного контенту не росіянами

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Безумовно, Кремль контролює російський інформаційний простір. Може, не так, як Сталін, який мав повний контроль та розстрілював сотнями тисяч, мільйонами всіх, хто сумнівався у правильності його політики, усіх, кого вважав ненадійним. У путінській Росії ситуація трохи інша. Тут частіше садять, ніж убивають. Але російський інформпростір – повністю під контролем Кремля".

За словами експерта, центральна влада РФ підім'яла під себе всі державні федеральні канали. Більш-менш контролює регіональні ТВ- та радіоканали. Путін, наголошує Тетяна Попова, побудував потужну систему контролю та моніторингу Інтернету, соцмереж. Всіх неугодних – заблокували, свої (Вконтакті, Однокласники) – повністю під наглядом ФСБ.

"Водночас, Кремль не до кінця контролює російськомовний інформаційний простір. Це насамперед супутник, Інтернет, закордонні соцмережі. Тут є місця, куди щупальці Кремля не дісталися, – зазначає експерт. – Однак це не означає, що в якийсь момент путінський режим не закриє Інтернет. Цього року, найімовірніше, там закриють YouTube. Що збільшить контроль за російським інформпростором. Але контент російською мовою, некотрольований Кремлем є. У тому числі антикремлівський, у тому числі вироблений в Україні".

Тетяна Попова зазначає, що російська влада прагне обмежити у Facebook, на YouTube поширення російськомовного інформаційного контенту не росіянами.

"Йде серйозний бан українських російськомовних блогерів у Facebook та на YouTube. У мене, наприклад, майже на кожен ролик прилітає жовта "галочка", яка означає, що такий продукт не підходить деяким рекламодавцям, а тому видаляється з рекомендацій, – розповіла експерт. – Резюмуючи: безумовно, Захарова лукавить, розповідаючи, що Кремль втратив централізований контроль над російським інформпростором. При цьому рівня контролю сталінських часів над ним у путінській Росії, звісно, немає. Просто тому, що зараз інше століття та інші засоби масової інформації. Не один радіоканал і лічені газети, а більш строкатий спектр способів комунікації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Москва готувати плани евакуації з Криму – перспективи деокупації півострова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини