Головна Новини Світ Росія Що відбувається в Росії – чому почався військовий заколот
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Росії – чому почався військовий заколот

Конфлікт між Шойгу та Пригожиним близький до розв'язки, але чим би він не закінчився – путінський режим від цього точно програє

24 червня 2023, 11:24 comments3848
Поділіться публікацією:

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин від словесної конфронтації з верхівкою Міноборони РФ в особі міністра Сергія Шойгу та керівника Генштабу Валерія Герасимова перейшов до активних дій. Пригожин звинуватив "міноборонівців" у ракетному ударі по тиловій базі "Вагнера", на вулицях російських міст з'явилася військова техніка, "вагнерівці" взяли адмінбудинки (у тому числі міноборони) у Ростові, вимагаючи "голів" Шойгу та Герасимова. Що відбувається та чому? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що відбувається в Росії – чому почався військовий заколот

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Навколо історії з "вагнерівцями" все особливо почало нагнітатися останні кілька тижнів

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Виходячи з моїх 12-15 інтерв'ю з полоненими представниками ПВК "Вагнера", а також кількома десятками інтерв'ю з іншими російськими військовополоненими, з того, що я спостерігаю у зведеннях, з того, що почерпнула, спілкуючись із нашими військовими експертами, представниками спецслужб та Міноборони вимальовується наступна картина. Російське військове командування не щадило нікого. Ні ЛДНРівців, яких кидали на забій, ні вагнерівських зеків. Ні мобілізованих. Причому позиції ЗСУ закидали трупами не лише вагнерівського підрозділу "К" (зеки), а й вагнерівської спецури – професійних найманців (підрозділ "А"). І цілком логічно, що Пригожин, у якого чудово йшов бізнес в Африці, який організував там не один військовий переворот, знає, що треба брати під контроль, про що і з ким домовлятися – вирішив вивести своїх людей з Донбасу".

Відомо, що вагнерівці мали бази в Луганській області. Але їм, зазначає експерт, не давали дозволу на вихід, оскільки, найімовірніше, хотіли вкласти всіх далі в землю Донбасу, штурмуючи позиції ЗСУ.

"Все особливо нагніталося останні кілька тижнів. Спроба Міноборони РФ взяти під контроль усі приватні армії, жорсткі заяви та непокора Пригожина, чергова критика на адресу Шойгу та Герасимова. У результаті вагнерівці вирішили прориватися до Росії, зрозумівши, що іншого варіанта немає, – пояснює Тетяна Попова. – І ракетний обстріл їхньої бази на Луганщині, гадаю, справді був. І здійснювався саме за наказом МО РФ. Пригожинська армія рвонула на Ростов. Дорогою їхню колону намагалися розстріляти, але вони нібито збили три вертольоти. Тепер захопили штаб Південного округу у Ростові, взяли під контроль і це місто, і, схоже, Воронеж. За деякими даними, готові йти на Москву. Путін уже оголосив вагнерівців заколотниками та зрадниками. Все, що відбувається там, звичайно, на руку. З нетерпінням чекаємо на продовження…".

Будь-який розвиток подій – погано для Путіна і добре для нас

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов вважає, що те, що відбувається, — потрясіння для путінського режиму.

"Будь-який розвиток подій – поганий для Путіна і добрий для нас, – упевнений нардеп. – Запасаємось попкорном та спостерігаємо".

На думку Муси Магомедова, навіть, якщо заколот вдасться придушити, суспільство буде шоковане. Стільки часу з вагнерівців робили героїв, а тепер із них ліплять зрадників.

"Це ґрунтовний удар по авторитету Путіна. Ну, а, якщо піде за іншим сценарієм – якщо вагнерівський переворот матиме успіх, це для нас буде якесь свято. Адже вже були повідомлення, що Пригожин веде переговори з Україною, із Заходом", – зазначає нардеп.

Навіть якщо те, що відбувається – це гра самого Путіна, вона точно не на користь його режиму та РФ загалом

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що формально відбувається саме військовий заколот.

"Можливо Пригожин дізнався, що готується його ліквідація. І він не мав вибору. Залишатися далі у зоні воєнних дій – самогубно. Треба було йти до РФ, підвищувати ставки. Все могло статися через ідіотизм владної системи. Шойгу провокував Пригожина на щось подібне, щоб під виглядом заколоту позбутися його. Але щось явно вийшло з-під контролю", – наголошує експерт.

З формальної точки зору, продовжує він, після путінського звернення ясно, що будуть спроби придушення заколоту. Інша справа – чи вийде з огляду на те, як Путін дістав усіх.

"Навіть, якщо брати конспірологічну версію, що це гра самого Путіна, вона точно не на користь його режиму та РФ загалом. Як може держава таке дозволяти у момент, коли в неї і так після вторгнення в Україну суцільні втрати – на всіх фронтах. Так що доведення Пригожина до подібних дій – сильний удар по системі", – каже Олексій Голобуцький.

На його думку, на ході російсько-української війни ці внутрішньоросійські заворушення позначаться – залежно від їх результату.

"Однозначно – що гірше всередині РФ, то краще нам. Якщо все закінчиться зміною влади, то нова насамперед піде домовлятися із Заходом. А той може спрацювати неправильний інстинкт самозбереження (як уже було після розвалу СРСР). Боячись розпаду РФ та ще більших проблем, Захід може піти на умиротворення тих, хто прийде до влади після Путіна. Що виллється у припинення війни на не найвигідніших для України умовах", – попереджає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Інституті вивчення війни (ISW) оцінили шанси збройного заколоту Пригожина в РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 червня 2023, 11:09

Щось тут не так. В світі тиша, іноземні ЗМІ мовчать і тільки пропаганда корумпованого зробила виставу Сенцова. Скоріш за все, черні дають видовища щоб відвернути її увагу від того, що православні бубни Залужному не допомогли, а розуму він не просив. Вибори у США стають все ближчими.


Новини