Скандальна стаття Медведєва про Україну: чи є зв'язок з приїздом Нуланд до РФ і підозрами Медведчуку

Експерт розповіли виданню "Коментарі", чого доб'ються такими месседжами в Кремлі

У понеділок, 11 жовтня, заступник голови Ради безпеки Росії, колишній прем'єр і колишній президент РФ Дмитро Медведєв написав жорстку статтю про Україну. У ній він пояснював, чому не вийде налагодити в найближчому майбутньому україно-російські відносини.

Чи можна пов'язувати це з черговими підозрами нардепу (ОПЗЖ) Віктору Медведчуку, а також з приїздом до Москви заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд? Чи досягне Кремль своїх цілей такого роду месседжами? Відповіді на ці питання видання "Коментарі" шукало разом з експертами.

Стаття Медведєва - сигнал про те, що проблемні питання Кремль буде обговорювати вже з новим українським керівництвом

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов звертає увагу, що стаття Медведєва з'явилася безпосередньо після оголошення чергової підозри Медведчуку. Але, на його думку, навряд чи діяльність українських правоохоронців стала приводом для публікації.

"Головний меседж - Росія не буде домовлятися з політичним керівництвом України, - зазначає експерт. - Це фактично вихід з діалогу з приводу проведення двосторонньої зустрічі. Медведєв ясно пише, що проблемні питання російська сторона зараз вирішує "через голову" України. Кремль вважає своєю заслугою отримання згоди Заходу на добудову "Північного потоку-2", а також відмову Україні з боку НАТО в наданні ПДЧ. "Газова дипломатія" продовжує працювати в Європі, на тлі різкого зростання цін на енергоресурси Росія збирається і далі домагатися політичних цілей ".

На думку Ігоря Попова, в разі загострення енергетичних проблем в Україні цієї зими, Росія, ймовірно, буде не просто висувати політичні умови для їх вирішення, а й ставити неприйнятні вимоги аж до нових виборів і конституційної реформи, як мінімум - призначення нового уряду.

"Тобто, стаття Медведєва від 1 жовтня - сигнал про те, що проблемні питання Кремль буде обговорювати вже з новим українським керівництвом. І те в разі зміни зовнішньої політики", - резюмує Ігор Попов.

Стаття екс-прем'єра і екс-президента Медведєва - це більшою мірою спроба нагадати про себе, а не заявити про російську позицію

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко не виключає, що Медведєв намагався підігнати позицію під візит Нуланд. Але вважає, що навряд чи Нуланд буде прислухатися до думки "збитого льотчика в почесній відставці". Тобто, до людини, яка не впливає на політичні процеси в Російській Федерації.

"Стаття екс-прем'єра і екс-президента Медведєва - це більшою мірою спроба нагадати про себе, а не заявити про російську позицію. Вона написана цілком у стилі "за заповітами Ілліча". Тобто, Путін влітку спочатку виклав своє бачення історії, а потім - його переписують і переосмислюють політики поменше. Така форма вождизму в Російській Федерації, - пояснює експерт. - Але використання досить різких слів типу "ублюдочний" і "дебільний", а також прямі наїзди на президента України Зеленського ( "вивернута навиворіт людина"), говорять про те, що Медведєв випав з російського контексту і не належить до керівництва країни. Кремль може лише опосередковано заявляти про подібні речі".

Богдан Петренко допускає, що Медведєв намагається зайняти нішу лайтового Жириновського (лідер ЛДПР завжди виконував роль "проби пера" для офіційного Кремля).

"Але для цього є сам Володимир Вольфович. Навіщо Кремлю ще один глашатай? Ну, а заяви, що пролунали в статті, - це повтор російської мантри про "фейкову" Україну, про недоговороздатность і зовнішнє управління. Традиційна пропаганда і фейки. Нічого нового. І ні до чого це не призведе", - резюмує Богдан Петренко.

Раніше "Коментарі" писали, що в Кремлі відреагували на скандальну статтю Медведєва про Україну .