Головна Новини Світ Росія Спецтрибунал щодо злочинів Росії: Що відомо на сьогодні
commentss НОВИНИ Всі новини

Спецтрибунал щодо злочинів Росії: Що відомо на сьогодні

Низка країн наголошують на створенні так званого «гібридного трибуналу» щодо злочину агресії, проте Україна вважає єдино правильним механізмом - спеціальний міжнародний трибунал

12 квітня 2023, 20:49
Поділіться публікацією:

Україна наполягає на створенні саме спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії. Про це у коментарі Голосу Америки у Нью-Йорку повідомила Леся Забуранна, народна депутатка та членкиня робочої групи щодо з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу для Росії, пишуть "Коментарі".

Спецтрибунал щодо злочинів Росії: Що відомо на сьогодні

Київ сподівається у травні отримати погоджений текст резолюції щодо створення спецтрибуналу

Останнім часом низка ключових країн-партнерів, зокрема Сполучені Штати, висловили свою підтримку цьому питанню. Проте у країн-партнерів немає спільної позиції щодо того, яким саме має бути цей спеціальний механізм, що має притягнути до відповідальності найвище керівництво Росії за агресію проти України. Хоча низка країн наголошують на створенні так званого "гібридного трибуналу" (коли створюється судовий орган в рамках правової системи України) Забуранна визнає, що саме довкола цього питання зараз точаться найбільші дискусії. Україна наполягає на необхідності "створення не гібридної моделі, а спеціального міжнародного трибуналу".

"По-перше, це відповідатиме Конституції України та не порушуватиме її. І по-друге, це дозволить зняти імунітет так званої трійки політичне та військове керівництво Росії і притягнути їх до відповідальності. Окрім того, рішення цього трибуналу має бути визнаним усім світом. І саме ця модель дозволить нам досягти результату", — переконана нардепка.

Також вона наголосила, що трибунал має бути не внутрішнім питанням України, а відповіддю цивілізованого світу на агресію та "настання відповідальності". Що того, коли питання формату майбутньої інституції буде фіналізоване, Забуранна повідомила: зараз над текстом майбутньої резолюції ООН, яка і дасть старт створенню трибуналу, працює координаційна група. Останнє засідання було у кінці березня, наступне буде 12 травня.

"І це вже фінальна частина, де узгоджуються юридичні питання та тонкощі. Тому ми сподіваємося, що у травні ми вже отримаємо погоджену усіма учасниками коргрупи резолюцію", — додала вона.

Нагадаємо, "Коментарі" писали скільки держав підтримують спецтрибунал для Путіна.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що уже немолодий і хворий президент РФ Володимир Путін може й не дочекатися міжнародного суду за свої воєнні злочини, або втекти, бо створення трибуналу – тривалий процес.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" — трибунал, удавка, знищення, — в ОП розповіли про майбутнє "русского міра".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини