Головна Новини Світ Росія Спільна ворожість до Заходу зближує Москву та Пекін: чим завершилася розмова Путіна і Сі
commentss НОВИНИ Всі новини

Спільна ворожість до Заходу зближує Москву та Пекін: чим завершилася розмова Путіна і Сі

Розмова відбулася на тлі підвищеної напруженості у відносинах Китаю та Росії із Заходом

15 грудня 2021, 16:25
Поділіться публікацією:

Росія і Китай повинні твердо відкидати втручання Заходу і захищати інтереси безпеки одне одного. Таку заяву зробили президенти Володимир Путін і Сі Цзіньпін під час відеодзвінка в середу, 15 грудня. Про це повідомляє Reuters.

Спільна ворожість до Заходу зближує Москву та Пекін: чим завершилася розмова Путіна і Сі

Президент Росії Володимир Путін проводить переговори з президентом Китаю Сі Цзіньпіном через відеозв'язок у його резиденції під Москвою - Reuters

Їхня розмова через вісім днів після того, як Путін розмовляв із президентом США Джо Байденом у подібному форматі, підкреслила, як спільна ворожість до Заходу зближує Москву та Пекін.

"Наразі певні міжнародні сили під виглядом "демократії" і "прав людини" втручаються у внутрішні справи Китаю і Росії, жорстоко ігноруючи міжнародне право і визнані норми міжнародних відносин. Китай і Росія повинні активізувати свої спільні зусилля для ефективнішого захисту інтересів безпеки обох сторін", — повідомив Сі.

Помічник Кремля Юрій Ушаков заявив журналістам, що Сі запропонував Путіну підтримку в його прагненні отримати обов'язкові гарантії безпеки для Росії від Заходу, заявивши, що розуміє стурбованість Москви.

За його словами, лідери держав також висловили "негативний погляд" на створення нових військових альянсів, таких як партнерство AUKUS між Австралією, Великобританією та Сполученими Штатами та Індо-Тихоокеанська "четвірка" Австралії, Індії, Японії та Сполучених Штатів.

Розмова підкреслила, що Росія і Китай звертаються одне до одного для взаємної підтримки в період високої напруги у їхніх відносинах із Заходом. Китай зазнає тиску з приводу прав людини, а Росію звинувачують у погрозливій поведінці щодо України.

У Кремлі повідомили, що Путін поінформував Сі про свою розмову з Байденом, в якій президент США застеріг Росію від вторгнення в Україну.

"Між нашими країнами сформована нова модель співпраці, яка базується, в тому числі, на таких принципах, як невтручання у внутрішні справи та повага до інтересів одне одного", – сказав Путін.

Путін сказав, що з нетерпінням чекає зустрічі з Сі на Зимових Олімпійських іграх у Пекіні в лютому.

"Хочу зазначити, що ми незмінно підтримуємо один одного в питаннях міжнародного спортивного співробітництва, у тому числі відкидаємо будь-які спроби політизувати спорт та олімпійський рух", – сказав Путін.

Путін використав партнерство Росії з Китаєм як спосіб збалансувати вплив США, укладаючи вигідні угоди, особливо в енергетиці. Цього року він і Сі домовилися продовжити 20-річний договір про дружбу та співпрацю.

Російський лідер заявив, що двостороння торгівля зросла на 31% за перші 11 місяців цього року до 123 мільярдів доларів, а дві країни мають на меті перевищити 200 мільярдів доларів найближчим часом.

За його словами, Китай стає міжнародним центром виробництва російських вакцин Sputnik і Sputnik Light проти COVID-19, підписавши контракти з шістьма виробниками на виготовлення понад 150 мільйонів доз.

Як повідомляли раніше "Коментарі", голова Олімпійського комітету Росії заявив, що країна не підтримує дипломатичний бойкот Зимових Олімпійських ігор у Пекіні 2022 року деяких західних країн і вважає цей крок безглуздим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини