Головна Новини Світ Росія США припинять надавати консульські послуги в РФ: які можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

США припинять надавати консульські послуги в РФ: які можуть бути наслідки

У квітні посольство США оголосило, що повністю припинить прийом заяв на отримання неімміграційних віз

28 червня 2021, 18:28
Поділіться публікацією:

З серпня США перестануть надавати консульські послуги в Росії. Про це повідомив посол США в Росії Джон Салліван, назвавши причиною такого рішення скорочення числа співробітників американських консульств. Що це означає і які можуть бути наслідки? Як може ситуація розвиватиметься далі? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

США припинять надавати консульські послуги в РФ: які можуть бути наслідки

Америка припинять надавати консульські послуги в РФ (фото з відкритих джерел)

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська нагадує, що штат співробітників американських посольств в Російській Федерації скорочується з 2014 року — як частина взаємних зовнішньополітичних дій РФ і США.

"Похолодання сталося після незаконної анексії Криму, ніж РФ вчинила акт агресії проти міжнародної системи, заснованої на міжнародному праві. Найбільш масштабне скорочення відбулося у 2017 році. Тоді було звільнено до 60% всіх співробітників, найнятих в РФ. Це було зроблено на вимогу російської влади, щоб скоротити кількість росіян, залучених в адміністрування програм щодо посилення культурного та освітнього обміну, інших програм Держдепартаменту США. У той час панувала доктрина Трампа "America first", і потреби культурної дипломатії були за рамками стратегії зовнішньої політики США ", — підкреслює Вікторія Закревська.

Вона зазначає, що нинішнє рішення — це продовження процесу відмови РФ від співпраці в культурній сфері, просування ідеї "іноземних агентів", які нібито становлять загрозу національній безпеці.

"У квітні 2021 року США ввели черговий пакет санкцій проти РФ у зв'язку з систематичними порушеннями прав людини — і вислали 10 російських дипломатів. Тепер США діють більш жорстко — посольства скорочують до 75% дипмісій, не тільки відмовляються від співпраці в сфері освіти, культурного обміну, а й перестануть видавати імміграційні візи, у зв'язку з дуже маленьким штатом. Спираючись на принципи віденської конвенції, США показують, що будуть шукати способи відповіді на недружні дії, і не дозволять користуватися цінностями відкритого суспільства для дискредитації міжнародної системи, — впевнена Вікторія Закревська. — Нинішнє рішення — відповідь в тому числі на заборону владою РФ найму російських громадян (і громадян третіх країн)".

Політолог, соціолог Володимир Воля зазначає, що дана ситуація — наслідки взаємного скорочення консульств з боку РФ і США.

"Буде завдано збитків приватним особам, які перебувають або хотіли б прибути на територію цих країн в особистих або в ділових цілях. Не виключаю, що в зв'язку з фактичним настанням наслідків через скорочення консульських представництв, може актуалізуватися питання повернення хоча б часткової роботи американських консульств на території РФ і російських — на території США. Якщо проблема і буде вирішуватися, то виключно на паритетних засадах", — вважає експерт.

Але поки не настануть незручності де-факто, навряд чи слід очікувати будь-яких кроків щодо поліпшення ситуації, прогнозує Володимир Воля.

Нагадаємо, Україна і Сполучене королівство Великобританії обговорюють можливість введення безвізу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини