Головна Новини Світ Росія Стало відомо, що хоче отримати Путін від влади В’єтнаму
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, що хоче отримати Путін від влади В’єтнаму

Кремлівський диктатор хоче отримати від В’єтнаму багато всього, але насправді, йому б зберегти той рівень відносин, який є станом на зараз між країнами, вважає політолог Юрій Богданов

20 червня 2024, 17:19
Поділіться публікацією:

Як вважає політолог Юрій Богданов, Росії Вʼєтнам потрібен як ворота у Південно-Східну Азію, як потенційне джерело товарів подвійного призначення, адже країна, як виробничий майданчик вже зараз кидає виклик Китаю і, гіпотетично, як джерело боєприпасів і старої радянської техніки. Тим більше що Вʼєтнам зберігає відносини з РФ в економічній сфері, а також продовжує купувати російську зброю.

Стало відомо, що хоче отримати Путін від влади В’єтнаму

Володимир Путін

Проте експерт переконаний, що навіть особиста присутність кремлівського диктатора Володимира Путіна і перемовини не зсунуть позицію Вʼєтнаму у бік підтримки РФ.

"У цьому “винні” економіка, принцип вʼєтнамського нейтралітету і партнерство з США, яке стрімко розвивається.  На відміну від КНДР, Соціалістична Республіка Вʼєтнам — країна, що успішно розвивається і добре балансує між основними регіональними і глобальними силами. Ключові інвестори у економіку Вʼєтнаму — США, Японія, Республіка Корея і КНР з тенденцією до поступового зсуву у бік демократичних країн", — відзначив експерт.

Крім того, за його словами, Вʼєтнам доволі успішно розвиває мирні відносини з усіма ключовими країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону: Індією, Філіппінами та Індонезією. 

Збереження інвестиційного потоку на фоні відтоку інвестицій з Китаю — пріоритет № 1 для влади країни.

"Вʼєтнам не претендує на світове панування (на відміну від РФ та КНР), тому не буде ризикувати великими грошима заради незрозумілих бонусів від підтримки РФ.  При всіх реверансах з боку Путіна, Вʼєтнам буде посилатися у своїй позиції на “принцип трьох НЕ”, на якому базується номінальний нейтралітет країни: не вступати у військові союзи, не дозволяти розміщувати іноземні війська на власній території, не вступати в союзи проти інших країн", — вважає Богданов.

На його думку, Вʼєтнам теж як і Філіппіни, Бруней, Індонезія і Тайвань відчуває тиск через спробу Китаю приборкати під свій контроль все Південнокитайське море. Тому, каже експерт, ще минулого року, на 50-річний ювілей завершення інтервенції США у країну, дві країни — США і Вʼєтнам – уклали угоду про всеосяжне стратегічне партнерство. Керівництво Вʼєтнаму назвало це найвищим рівнем співпраці з іншою державою. Уряди також уклали угоду про постачання рідкоземельних елементів (для США це важливо, щоб позбутися залежності від Китаю) і напівпровідників.  До того Вʼєтнам мав подібні угоди лише з Китаєм, Індією, Республікою Кореєю і, власне, Росією, ще з радянських часів.

"Але масштаби актуальної і потенційної співпраці Вашингтону і Ханою набагато випереджають потенціал Москви. А постійна загроза з боку поточного режиму у Пекіні змушує Ханой до все ширшого партнерства з США, Японією і Кореєю здорової людини.  Вашингтон обережно тисне на Ханой у двох питаннях: права людини і, власне, військова співпраця з Москвою", — відзначив експерт.

За оцінками заступника радника президента США з нацбезпеки Джона Файнера, “Вʼєтнам дивиться на відносини з Росією з “чимраз більшим занепокоєнням”.  Тому, припускає експерт, для Росії зовсім скоро завданням може стати не отримати зброю від Ханою чи укласти нові економічні угоди. А зберегти хоча б той обсяг співпраці що є.

"Власне, наскільки я розумію, це і є реальним завданням путінського візиту", — додав Богданов. 

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, навіщо Путін поїхав у В’єтнам.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/yb_ua/5604

Новини