Головна Новини Світ Росія Стрілянина в Казані: юрист розповів, чи варто посилювати законодавство стосовно обороту зброї в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стрілянина в Казані: юрист розповів, чи варто посилювати законодавство стосовно обороту зброї в Україні

"Коментарі" дізналися у експерта, чи потрібно відкласти законопроект про можливість купувати зброю у вільному доступі в нашій країні, зважаючи на трагедію у російській школі, де стрілець мав офіційно зареєстровану зброю

11 травня 2021, 15:13
Поділіться публікацією:

Трагедія в казанській школі, де 19-річний Ільназ Галявієв розстріляв 11 травня дітей і дорослих, розбурхала не тільки російське, а й українське суспільство. Особливо в ракурсі спроб провести через парламент законопроєкт про можливість купувати у вільному доступі короткоствольну зброю. Можливо, є сенс відкласти подібного роду ідеї? З таким питанням видання "Коментарі" звернулося до Ростислава Кравця — адвоката, голови профспілки Українська незалежна фундація юристів, очільника АТ "Кравець і партнери".

Стрілянина в Казані: юрист розповів, чи варто посилювати законодавство стосовно обороту зброї в Україні

Стрілянина в Казані - фото: РБК

Ростислав Кравець вважає, що основна проблема не в посиленні законів або заходів безпеки, а в дотриманні чинних законів, а також в поліпшенні соціально-економічного клімату в країні.

"Якщо дитина не отримує в школі належної освіти, якщо вона не має можливості потім вступити до гідного вищого навчального закладу, якщо все довкілля заточене на ненависть, конфлікти й чвари — наслідки, подібні трагедії в Казані, можуть повторитися і в українських реаліях, — передбачає адвокат. — Тому я не пов'язував би розстріл в російській школі з необхідністю посилювати українське законодавство щодо обігу зброї. Або накладати "табу" на деякі проєкти законів, з цим пов'язані. Важливо якісно перевіряти, що продається і кому, як зберігається зброя і так далі. І саме ці моменти слід врахувати, вносячи в зал засідань закон про обіг короткоствольної зброї".

Повинно йтися не стільки про посилення норм законодавства, скільки про їх суворе виконання, пояснює Ростислав Кравець.

"У нас же часто цілком гідні норми законодавства є, а належного контролю за їх виконанням — немає. Радує, що нещодавно пройшла реформи дозвільної системи, після чого видача довідок на отримання зброї, в тому числі мисливської, стала більш ефективною, звузивши можливості для шахрайства з видачею таких дозволів неправомірно. Подібні кроки можуть стати запобіжником від трагедій на зразок тієї, що сталася 11 травня у Казані ", — зазначає експерт.

Нагадаємо, що в березні Верховна Рада не підтримала в першому читанні законопроєкт №4335 про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. Альтернативний проєкт закону №4335-1 також не набрав необхідної кількості голосів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

MBG

11 травня 2021, 16:51

Да не ввязывайте вообще охотников в эти распри... Давайте ещё "того дядьку", шо рыбу ловить притарабаним с Ирпиня... Самозащита должны быть, но как сделать её доступной для всех, этотдельный вопрос и наши психо-логи-иатры не готовы к этому... Пускай там в парке Шевченка открывают друг-у друга "4-ю чакру" или "закрывают гештальт", только не просите их вести переговоры с подростками, социальных.необеспеч., нездоровыми людьми...


Новини