Головна Новини Світ Росія "Судний день" 9 травня: чого чекати від Росії та колективного Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

"Судний день" 9 травня: чого чекати від Росії та колективного Заходу

Експерти вважають, що президент Росії Володимир Путін продовжуватиме шантажувати світ ядерною зброєю

7 травня 2022, 11:37 comments1185
Поділіться публікацією:

Агентство Reuters припускає, що російський диктатор Володимир Путін направить Заходу попередження про "судний день" у понеділок під час урочистостей 9 травня, демонструючи на параді величезну вогневу міць РФ та командний літак Іл-80 "Судного дня". На його борту у разі ядерної війни перебуватиме найвище керівництво Росії. Цього ж дня президент США Джо Байден має намір підписати закон про ленд-ліз для захисту демократії в Україні.

"Судний день" 9 травня: чого чекати від Росії та колективного Заходу

Володимир Путін - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати 9 травня від РФ та від колективного Заходу.

Путін грає у складну "вгадайку" з усім світом

Політолог Андрій Окара акцентує, що щодо 9 травня є три теми, які зараз актуалізуються в інформаційному полі у ракурсі Росії.

"Перша – що буде з Молдовою та Придністров'ям, чи чекати на атаку? Там бліцкриг можливий, на відміну від України. Важко, але не виключається. Друга тема – мобілізація в РФ. За російським законодавством, для цього потрібний казус беллі. Обстріл російської території чи ще щось. Путін до цього морально готує народ, схоже. Прихована мобілізація й так відбувається. Але чи буде саме 9 травня заявлена під тим чи іншим приводом всеросійська – сказати поки що складно. Все залежить виключно від рішення Путіна. До речі, РФ не обов'язково оголошувати війну, щоб оголошувати мобілізацію. Але важливо розуміти, що тотальної мобілізації у Росії ніколи не було. І як це провести – поки що не зрозуміло. Третя тема – приєднання чи не приєднання т.зв. "Л/ДНР" (можливо Херсонщина) до РФ. Усі ці теми розглядаються приблизно як 50 на 50. І робота Росією ведеться з усіх цих позицій. З можливою комбінацією", – зазначає політолог.

За його словами,зважаючи на логіку путінських дій (а логіка ця, хоч і досить перекручена, є), господар Кремля намагається перехитрити всіх.

“Це логіка спецслужбиста, оперативника, якому дали завдання спланувати певну операцію. І він намагається зробити так, щоб ніхто не прорахував його ходи. Наприклад, всі чекають на 9 травня на якусь підлянку, а вона буде раніше чи пізніше. Путін грає у складну "вгадайку" з усім світом", – пояснює Андрій Окара.

При цьому, продовжує експерт, знаки та меседжі стають все більш загрозливими. Як ймовірний проліт над Москвою "літака судного дня".

"Не Путін його вигадав. Подібний є і у президента США. Командний пункт, у якому мають бути президент і найвище керівництво країни у разі початку ядерної війни, якщо наземні структури управління будуть зруйновані або пошкоджені. Оскільки Путіну приходять меседжі щодо можливого знищення потужними бомбами бункера, де він може ховатися, пішов меседж у відповідь – про те, що "літак судного дня" пролетить над Червоною площею 9 травня", – вважає політолог.

Він також звертає увагу, що зростає ризик не просто використання нестратегічної ядерної зброї (яку можуть застосувати у разі звичайної війни, а тепер у військовій доктрині РФ прописали і можливість превентивного удару у разі гіпотетичної загрози своїй державі). Збільшується градус загальної ядерної небезпеки.

"Демонстрація літака Іл-80 – це вже меседж саме Америці про те, що Росія готова використати потужніше озброєння, ніж не стратегічний ядерний заряд. Демонстрація до готовності почати стратегічне ядерне озброєння, яке може поставити на межу буття якщо не все людство, то його значну частину. Але свої меседжі надсилає і колективний Захід. Те саме підписання Байденом ленд-лізу для України якраз 9 травня. Те саме збільшення постачання озброєння в Україну. Знову ж таки, якщо раніше ядерний шантаж діяв на провідні держави-члени НАТО, то зараз вони демонструють готовність реагувати. І реагувати жорстко, – наголошує Андрій Окара. – Схоже, Захід зрозумів, що єдиний можливий конструктивний діалог із Кремлем – це діалог з позиції сили. Якщо вести діалог з позиції розуму, "вічного світу", пацифізму (як раніше), це лише спонукає російську владу до посилення ескалації".

Мобілізація в уявленні росіян означатиме офіційну війну та визнання Кремлем, що успіхів у рамках так званої "спеціальної військової операції" досягнуто не було

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда пояснює:

"Перша декада травня – традиційно напружена на пострадянському просторі. Тому що Росія традиційно використовує День перемоги над нацизмом у власних ідеологічних цілях. Проте на цей раз Джо Байден показав, що гру в символізм можна грати і вдвох. І тому саме 9 травня має намір підписати закон про ленд-ліз, який дозволяє суттєво прискорити постачання озброєння Україні".

Експерт також нагадує, що Україна приєдналася до програми розширеного партнерства з НАТО 12 червня 2020 року. А це т.зв. "День Росії" (до 2002 року — "День прийняття Декларації про державний суверенітет Російської Федерації"). Тобто – та сама гра в символізм, але вже з боку НАТО та України.

"Я не думаю, що 9 травня Путін заявить про мобілізацію. Адже в уявленні росіян це означатиме офіційну війну та визнання Кремлем, що успіхів у рамках так званої "спеціальної військової операції" досягнуто не було, – зазначає Євген Магда. – На сьогоднішній момент ми продемонстрували, що Україна здатна давати відсіч, захищати власні інтереси. Саме тому ми у центрі уваги провідних держав світу. І саме тому відповідь Заходу на будь-які підступи росіян буде набагато швидшою і жорсткішою, ніж раніше".

Навряд чи російська агресія після 9 травня припиниться, як навряд чи зміниться реакція на неї із боку Заходу

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету ім. Мечникова Володимир Дубовик не сумнівається, що парад 9 травня в Москві буде показовим, і, за задумом організаторів, загрожуючим.

"Однак реальна міць збройних сил Росії видна всім охочим за їхніми діями в Україні. Очевидна ціла низка слабких місць. Тому деякі загрози з боку Москви на адресу Заходу сьогодні працюють не дуже добре. Саме тому в Кремлі вдаються, і роблять це регулярно, до своєї єдиної козирної карти – ядерної зброї, нагадуючи всім про свій ядерний статус", – пояснює експерт.

Він зазначає, що частково такі нагадування працюють. Захід намагається не сприяти надмірній ескалації з боку Росії. Але, з іншого боку, будь-який прояв м'якості, слабкості з боку Заходу якраз може сприяти ескалації Росії.

"Захід перейшов уже цілу низку "червоних ліній" у цьому напрямку, поставляючи Україні дедалі більше різноманітної зброї. Плюс на Заході не готові пом'якшувати тиск на санкцію на Росію, а саме навпаки, – підкреслює Володимир Дубовик. – І закон про ленд-ліз, який Байден має намір підписати 9 травня, це важливий крок уперед у процесі надання військової допомоги Україні. Він дозволить зняти низку бюрократичних перешкод на шляху надання такої допомоги. Надавати її стане простіше, це можна буде робити швидше. Білий Дім не повинен постійно оглядатися на Конгрес. Допомога Україні йшла і до ухвалення цього закону. Була б вона і без такого закону, але з новим законом робити це набагато простіше".

Експерт вважає, що особливих змін у політиці як Москви, так і Заходу після 9 травня навряд чи варто очікувати.

"Навряд російська агресія припиниться, як навряд чи зміниться реакція на неї з боку Заходу. Україна в будь-якому разі залишиться у важкому становищі, якщо враховувати продовження агресії, виїзд частини населення на захід, величезні економічні збитки, – зазначає Володимир Дубовик. – Але спираючись на героїзм та стійкість збройних сил, всього народу, суспільства, Україна продовжить боротьбу. На Заході оцінили ці героїзм та стійкість. Великий вплив має і громадська думка, симпатії людей до України, що впливає на уряди різних західних країн. Тому можна сміливо припустити, що всебічна підтримка продовжиться.

Раніше на порталі "Коментарі" – Західні експерти оцінили ймовірність застосування росією ядерної зброї у війні проти України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини