Головна Новини Світ Росія Те, що Росія будувала 50 років, Путін знищив за 50 тижнів
commentss НОВИНИ Всі новини

Те, що Росія будувала 50 років, Путін знищив за 50 тижнів

Росія майже півстоліття розвивала свій енергетичний ринок в Європі, проте війна Путіна в Україні його знищила менше ніж за рік.

31 січня 2023, 13:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Коли Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, це змінило енергетичний ринок Європи. Країни почали відмовлятись від російської нафти та її продуктів, а також почали вводити санкції проти путінського режиму. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Bloomberg.

Те, що Росія будувала 50 років, Путін знищив за 50 тижнів

Президент Росії Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

До 24 лютого ринок Європи отримував близько 2,5 млн барелів нафти кожного дня, ще 1 мільйон надходив як нафтопродукти. Також Європейські країни купували близько 155 млрд кубічних метрів газу на рік, але все це було знищено майже за рік діями Путіна.

"Росія майже 50 років будувала свій енергетичний ринок у Європі. Президент Володимир Путін знищив його менш ніж за 50 тижнів. Знайти заміну буде практично неможливо", — пише нафтовий стратег Bloomberg Джуліан Лі.

Деякі країни Європи майже одразу після вторгнення оголосили про скорочення російської нафти на своєму ринку, а 5 грудня набула чинності заборона ЄС на російську сиру нафти. Тимчасовим винятком стала Болгарія. З 5 лютого під заборону потрапить і російські нафтопродукти.

Те, що Росія будувала 50 років, Путін знищив за 50 тижнів - фото 2

Окрім нафтового ринку в Європі, Росія втрачає і газовий.

Те, що Росія будувала 50 років, Путін знищив за 50 тижнів - фото 3

Росія шукає альтернативи, тому почала продавати нафту на азійський ринок – до Китаю та Індії. Щоб пробитись на ринки цих країн Росія пішла на великі знижки, близько 40%. Проте через недосконалу інфраструктуру російські ресурси не можуть перенаправляти значні обсяги нафти до азійських країн, а будівництво нових газотранспортних і нафтових систем потребує часу та ресурсів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дві наддержави відмовили Путіну.

Також "Коментарі" писали про прем'єр-міністра Угорщини, який хоче заблокувати наступний пакет санкцій проти Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини