Головна Новини Світ Росія Тепер без союзників і колишнього впливу: з чим зіткнулася РФ – чому Путіна всі цураються
commentss НОВИНИ Всі новини

Тепер без союзників і колишнього впливу: з чим зіткнулася РФ – чому Путіна всі цураються

Росію починають цуратися навіть ті країни, які були лояльні до Кремля до повномасштабного вторгнення в Україну

4 липня 2022, 15:54 comments1378
Поділіться публікацією:

На фоні російської агресії, що триває проти України, РФ продовжує втрачати позиції навіть у ще недавно лояльно налаштованих до неї країнах. Прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала заявив, що країни Європейського Союзу мають знайти консенсус щодо подальшої підтримки України, зокрема військової. З Болгарії вислали російських дипломатів. Турецька митниця затримала російське вантажне судно із зерном, яке РФ намагається незаконно вивезти з України. Чи можна говорити, що бачимо деякі тенденції? Чи це точкові явища? Як ситуація з геополітичним впливом РФ розвиватиметься далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Тепер без союзників і колишнього впливу: з чим зіткнулася РФ – чому Путіна всі цураються

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Союзників у РФ, за винятком Білорусі, у цій війні немає

Член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015), медіаексперт Тетяна Попова розмірковує так:

"На Петербурзькому міжнародному економічному форумі, що нещодавно пройшов (який виглядав цього року більш ніж дивно, враховуючи запрошення туди талібів), президент Казахстану — Токаєв — досить чітко передав Путіну привіт від китайського лідера Сі Цзіньпіня. Йдеться про заяву Токаєва щодо невизнання так званих "ЛНР" та "ДНР", які він назвав незрозумілими квазідержавами. Таких загарбницьких історій у сучасному світі не повинно бути, зазначив Токаєв. По суті, відвісивши при всіх дзвінкий ляпас Путіну. Впевнена, що це не могло статися без згоди Китаю".

Російсько-українська війна, продовжує експерт, порушує світову економічну ситуацію, провокує продуктову кризу.

"А Китай, нагадаю, по маслу та кукурудзі досить сильно залежить від України. І на користь самого Китаю розблокувати постачання нашої агропродукції, які зараз заблоковані РФ, яка ще й цілеспрямовано обстрілює елеватори. Плюс росіяни крадуть українське зерно на тимчасово окупованих територіях. На запит України вже навіть Туреччина заарештувала перший подібний корабель, який вивозив крадене зерно", – наголошує Тетяна Попова.

Отже, резюмує вона, союзників у РФ у цій війні, за винятком Білорусі, за фактом немає. Вона їх усіляко намагається придбати. Однак – безуспішно. Продовжуючи втрачати навіть нещодавно близькі їй країни.

РФ намагатиметься качати західну єдність. І ціль нашої дипломатії – не допустити розколу

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько наголошує, що у той час, як прем'єр Чехії Петро Фіала виступає за консенсус між західними країнами щодо підтримки України, президент Земан запропонував збільшити військову допомогу Україні.

"Бачимо, що Чехія повністю на боці України, хоча до війни ця країна була серед тих, хто намагався "зрозуміти" Росію та не вірив у її агресивність. Війна протверезила багатьох чехів та їхніх політиків. І не лише чехів. Болгарія також повністю на боці України. Допомагає нам зброєю, підтримує санкції та надсилає російських дипломатів. І це не окремі явища, а стійкий тренд – жодна з країн західного блоку не стала на бік Росії", – наголошує експерт.

Він упевнений, що Кремль втратив свій вплив, який мав до війни. І попереджає, що РФ намагатиметься качати цю західну єдність. І ціль нашої дипломатії – не допустити розколу.

"Адже в західній демократичній спільноті важливі рішення ухвалюються консенсусом (хоча вже йдуть розмови про перехід до простої більшості чи бодай двох третин голосів). І якщо якась країна проти, то рішення будуть "підвисати". Слід зробити все, щоб консенсус західних країн був незмінним – повна підтримка України аж до її перемоги", – наголосив Володимир Манько.

Ми бачимо продовження тенденцій

На думку політолога, професора кафедри міжнародних відносин НАУ Максима Ялі, говорити про якісь нові тренди поки що не доводиться. Скоріше – бачимо продовження тенденцій, які відзначалася з початку широкомасштабної російської агресії проти нашої країни.

"Чехія з самого початку заявила про підтримку територіальної цілісності та суверенітету України. Вона надає нам всебічну допомогу, зокрема військову. Навіть більше, ніж деякі держави Центральної Європи, – зазначає експерт. – Щодо Болгарії, важливо розуміти, що висилка російських дипломатів – це був крок уряду, який йде у відставку. Він був, безумовно, проукраїнським, про що свідчать домовленості, які були досягнуті під час візиту екс-прем'єра Болгарії до Києва. Але як складеться нова конфігурація влади у цій державі з традиційно сильними проросійськими позиціями – поки що не зрозуміло".

Затримання Туреччиною судна із краденим українським зерном ще ні про що не каже, вважає політолог.

"Інша річ – якщо зерно буде повернуто Україні. А поки що видно, що Туреччина намагається користуватися війною у своїх цілях. З одного боку, вона продає Україні озброєння (а безпілотник, на який збирали кошти поляки, турецька компанія навіть вирішила передати безкоштовно), з іншого – не запроваджує санкції проти Росії, приймає звідти туристів, веде переговори щодо Сирії, де збирається розпочинати свою "спеціальну військову операцію". Тож ситуація з офіційною Анкарою неоднозначна, – пояснює Максим Ялі. – Неоднозначна вона й з Китаєм та Індією, які продовжують підтримувати РФ, закуповуючи її нафту, хай і зі знижкою. Дозволяючи країні-агресору за рахунок високої ціни на нафту на світових ринках не лише підтримувати економіку, а й заробляти значні кошти".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін дав новий наказ військам, які захоплювали Луганщину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини