Головна Новини Світ Росія Теракт у "Крокусі": жахіття чи вигода для Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Теракт у "Крокусі": жахіття чи вигода для Путіна

Путіну потрібно буде відреагувати, але усі можливі варіанти не будуть легкими

25 березня 2024, 06:54
Поділіться публікацією:

Теракт у підмосковному "Крокус Сіті Холі", який вже забрав понад 130 життів, продовжує активно обговорюватися в соцмережах та ЗМІ. Видання "Коментарі" проаналізувало думки експертів, щоб зрозуміти, що ця трагедія означає для режиму Путіна.

Теракт у "Крокусі": жахіття чи вигода для Путіна

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Є погана новина для Путіна

Експерт з питань російської безпеки Марк Галеотті у статті для The Times висловив думку, що теракт у Підмосков’ї виглядає як найгірший кошмар Кремля. Володимир Путін зробив ставку на свою легітимність як суворого захисника Батьківщини, тому він повинен відреагувати, але легких варіантів для нього не існує, наголошує експерт.

Зазначається, що відповідальність за теракт взяла "Ісламська держава Хорасан" (ІДІЛ-К). Базуючись переважно в Афганістані та Центральній Азії, "ІДІЛ-К" дедалі більше орієнтується на Росію, яку вона вважає рівнозначною США у своїй "ненависті" до ісламу.

Автор вказує, що понад 10% населення Росії є мусульманами, і джихадистські рухи стали домінувати в місцевих повстаннях, особливо на Північному Кавказі, де нестабільні республіки, включаючи Чечню, Інгушетію і Дагестан, затиснуті між Азовським і Каспійським морями.

Першою заявила про свою присутність "Аль-Каїда", а за нею – "Ісламська держава".

"Це погана новина для Путіна. Росії не чужий тероризм, який за 24 роки його правління забрав понад 1300 життів. У минулому президент намагався легітимізувати себе, пропонуючи росіянам підвищення рівня життя в обмін на політичний спокій і демонструючи, що він є їхнім жорстким захисником", – йдеться у публікації.

Теракт вигідний Путіну

В той же час німецький політолог, професор міжнародної політики та зовнішньої політики в Кельнському університеті Томас Ягер в інтерв’ю "Bild" висловив думку, що незважаючи на провал спецслужб РФ, Володимир Путін отримає вигоду з теракту, який стався в концертному залі "Крокус Сіті Хол". 

"Якщо "Ісламська держава" (ІД) несе відповідальність за теракт у Москві, то це, перш за все, провал російських служб. Вони не змогли усунути небезпеку, хоча їх попереджали. Сам Путін відкинув попередження, розцінивши його як дезінформацію", — сказав Томас Ягер.

Експерт висловив думку, що навіть у такому разі російська влада зможе обернути теракт на свою користь. 

"З політичної точки зору теракт вигідний Путіну, оскільки дає змогу посилити захист і ще більше контролювати внутрішню ситуацію. У підсумку він отримує вигоду з кожної терористичної ситуації в Росії", — підкреслив Ягер.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Путін намагається повісити провину за теракт у Підмосков'ї на Україну: чим усе закінчиться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини