Головна Новини Світ Росія Чому Путін намагається повісити провину за теракт у Підмосков'ї на Україну: чим усе закінчиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін намагається повісити провину за теракт у Підмосков'ї на Україну: чим усе закінчиться

Путіну не потрібно шукати привід для посилення агресії проти України, він і так викрутив цю агресію на максимум

24 березня 2024, 12:20
Поділіться публікацією:

Російські пропаганда та офіційні особи передбачувано почали намагатися відшукувати "український слід" у теракті у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Холл". Незважаючи на те, що тут явно простежується або рука, або провал російських спецслужб, диктатор Володимир Путін заявив, що для підозрюваних у теракті "було підготовлено вікно" для переходу кордону з Україною. Такі звинувачення заперечують в українській розвідці, жорстко реагує на них президент Володимир Зеленський. Але в РФ, схоже, чітко дана установка – звинувачувати у всьому Україну. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чого домагається Кремль подібними звинуваченнями, як може використати ситуацію.

Чому Путін намагається повісити провину за теракт у Підмосков'ї на Україну: чим усе закінчиться

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Росія намагається якось перекрутити ситуацію, виставивши винною Україну

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова вважає, що зробити Україну винною в атаці на "Крокус Сіті Холл" буде важко.

"Адже наша країна, судячи з інформації, яка є на даний момент, за даними закордонних розвідок та аналітиків, за численними відео та заявами, до того, що сталося, не має відношення. Відео, зважаючи на все, зняте на телефон одним із нападників (із вбивствами мирних громадян у "Крокусі") було викладено на офіційному сайті ІДІЛ – афганської його лінії. Зважаючи на все, теракт вчинили саме ісламські фундамендалісти, які мають претензії до РФ за її дії в Чечні, Афганістані, Сирії. Я спілкувалася із сирійськими журналістами. І чула від них негативну думку щодо участі росіян у сирійській війні. За їхніми словами, військові РФ використали тоді всі види та типи озброєнь, які зараз задіяли проти України. Безумовно, є мусульмани, які ненавидять путінську владу. І не дивно, що дедалі більше доказів причетності до теракту у Підмосков'ї саме ісламських фундаменталістів", – зазначає експерт.

На її думку, Росія, зрозуміло, намагається якось перекрутити ситуацію, виставивши винною Україну. Але виходить, м'яко кажучи, непереконливо. Особливо на фоні заяв посла Білорусі в РФ, що ісламські фундаменталісти, які нібито причетні до подій у "Крокусі", були взяті біля російсько-білоруського кордону.

"Що стосується використання цього теракту для посилення мобілізації – так така ж не зупинялася. Для ескалації на фронті? Так РФ постійно там ескалює, коли в неї накопичено достатньо сил та засобів. Тим самим новим походом на Харків погрожує періодично, била до цього теракту і продовжила бити ракетами по наших містах, енергетичних об'єктах тощо. Путіну не треба шукати приводу для посилення агресії проти України. Він і так викрутив цю агресію на максимум", – констатує Тетяна Попова.

Росія намагатиметься очорнити Україну в очах світової спільноти

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Якщо говорити про наслідки цього теракту в контексті звинувачень у ньому України, тут позиція російського керівництва поки що до кінця не зрозуміла. Наразі все обмежується натяками Путіна, що терористи нібито проривалися у бік українського кордону. Плюс є заяви окремих російських пропагандистів про ймовірні зв'язки терористів з Україною. Але це поки що не набуло чіткої та однозначної версії. Тож не факт, що РФ зосередиться саме на ній. А поки що метою є спрямувати суспільне невдоволення на конкретного ворога. В ідеалі – на Україну".

Але абсолютно очевидно, продовжує експерт, що організація подібного теракту в умовах посилення репресій та тотального контролю за всіма з боку російських спецслужб та силовиків – це фактично вирок тій самій репресивній системі, яку вибудовує в Росії Путін. Система демонструє свою ефективність лише у розгоні мирних демонстрацій, поодиноких пікетувальників, але не у боротьбі з реальними терористами, наголошує політолог.

"Ну, а спроби якось повісити все на Україну – зрозумілі. Ми перебуваємо у стані війни, хоч і неоголошеної. При цьому – наносимо РФ останнім часом болючі удари по нафтопереробній галузі. Подібні "санкції СБУ" (а всі ми розуміємо, хто стоїть за відповідними дроновими ударами) показали себе значно ефективнішими, ніж будь-які економічні обмеження, які запроваджує проти РФ Захід. "Санкції СБУ" працюють швидко, не передбачають якихось винятків, обмежень, довгих дискусій. І вони вже знизили у РФ можливості виробництва нафтопродуктів, що автоматично означає зниження прибутків країни-агресора. Як наслідок — падає можливість потужніше підтримувати окупаційну армію", – наголошує експерт.

За його словами, очевидно, що Росія використовуватиме всі доступні їй засоби (інформаційні, політичні, дипломатичні), намагаючись очорнити Україну в очах світової спільноти. У тому числі, якось ув'язати із підмосковним терактом.

"Поки що складно сказати, чи використовує Кремль подію для посилення мобілізації. Нині виглядає так, що найефективніше у цьому сенсі працюють гроші. Путінський режим банально купує новобранців, обіцяючи солідні доходи їм — та членам їхніх сімей у разі їхньої загибелі. І поки що це спрацьовує, дозволяючи заповнювати втрати та формувати нові військові об'єднання", – зазначає Петро Олещук.

Ну, а для нових наступів, атак, ескалації Кремлю приводи не потрібні, упевнений він. Буде ресурс – агресор продовжить удари та наступальні дії.

Читайте також на порталі "Коментарі" – хто влаштував теракт у Підмосков'ї: які будуть наслідки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини