Головна Новини Світ Росія Транзит влади в РФ: хто і як скоро може зайняти місце Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Транзит влади в РФ: хто і як скоро може зайняти місце Путіна

За словами мільярдера Сергія Пугачова, у президента Росії Володимира Путіна немає страху, що прийде час і його ліквідують

29 вересня 2021, 11:58
Поділіться публікацією:

У програмі "В гостях у Гордона" близький друг президента РФ Володимира Путіна, мільярдер Сергій Пугачов, висловив думку , що в Росії давно відбувається уповільнений транзит влади. При цьому він запевняє, що Путін не боїться Заходу, не боїться, що його ліквідують. А після залишення поста президента мріє залишитися духовним лідером.

Транзит влади в РФ: хто і як скоро може зайняти місце Путіна

Володимир Путін - фото з відкритих джерел

Що можна сказати про транзит влади в Росії? Хто може зайняти місце Путіна? І чи віддасть він взагалі коли-небудь і кому-небудь це місце? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Диктатор буде триматися за владу до самої своєї смерті

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий впевнений, що мирний та ще й добровільний транзит влади в сучасній РФ неможливий за визначенням.

"Путін дуже добре знає, за скількома статтями він повинен довічно сидіти в тюрмі, в разі розслідування його злочинів. І розуміє, що всі "гарантії", які давалися диктаторам під час добровільного транзиту влади, від Піночета до Мілошевича, насправді нічого не варті. Він також не має жодних ілюзій щодо свого оточення і будь-якого свого можливого "наступника". Щойно отримавши владу, вони здадуть свого вчорашнього "духовного лідера" заради виходу з-під санкцій і забезпечення безпеки свого становища на Заході", — пояснює експерт.

Більш того, зазначає Євген Дикий, враховуючи обізнаність Путіна у співучасті всіх можливих наступників в злочинах його режиму, шансів закінчити життя в комфортній в'язниці в Гаазі у нього небагато. Швидше його отруять "Новачкам" задовго до суду.

"Розуміючи все це, Диктатор буде триматися за владу до самої своєї смерті, — вважає експерт. — А ось чи буде ця смерть природною чи насильницькою — тільки в цьому питанні з'являється певне місце для його оточення, в тому числі для можливих наступників".

Коментуючи публічні розмови про транзит влади в РФ зараз, Євген Дикий нагадує, що подібні ведуться не перший раз. І завжди переслідували дві мети.

"По-перше, заспокоїти суспільство в РФ і приспати протестні настрої (а вибори в Держдуму чітко показали, що протестні настрої в Росії — найбільші за останні десятиліття), — пояснює експерт. — Навіщо ризикувати, протестуючи на вулицях, коли і так потроху вже почався транзит влади? А, по-друге, таким чином виявляють найбільш слабку ланку у вертикалі влади. Тих, хто "поведеться" на цю байку і почне швидко шукати своє місце в майбутній "новій конфігурації влади". В результаті таких "зачистять" від влади чинної, яка у такий спосіб ще більш зцементується, щоб гарантувати Путіну довічну безпеку і довічну владу".

Путін боїться реального транзиту влади в силу можливих не найкращих наслідків для нього самого

Політолог Дмитро Воронков вважає, що певною мірою Путін готував транзит влади в Росії, коли змінив Конституцію.

"Згідно з цими змінами, в РФ встановлюється пріоритет Конституції над міжнародним законодавством, — нагадує експерт. — А сам Путін в якості навіть екс-президента не може бути притягнутий до відповідальності за якісь злочини або проступки. До того ж, він довічно залишається членом Ради Федерації — сенатором (тобто зберігає певну політичну вагу). Можна припустити, що Путін цілеспрямовано себе убезпечив і закріпив за собою серйозний вплив сьогодні, тому що не бачить єдиного і надійного наступника. І покладається виключно на особистий вплив у кожній з гілок влади".

Звичайно, рано чи пізно з'явиться новий президент, зазначає Дмитро Воронков. Але, на його думку, це буде частково номінальна фігура.

"Сумніваюся, що Путін де-факто віддасть таку владу, яка є у нього, новоствореним. Тому такий транзит, на мій погляд, можна розглядати лише як умовний. Іншими словами — Путін боїться реального транзиту влади в силу можливих не найкращих наслідків для нього самого. Реальний переділ влади, на мою думку, почнеться лише після того, як Путіна не стане ", — прогнозує політолог.

Він також акцентує, що навіть частковий транзит — це, ймовірно, вимушений захід для Путіна, так як в силу віку і здоров'я йому стало набагато важче вести одноосібну політику. І доводиться розподілити частину функцій, пов'язаних з лобіюванням власних політичних поглядів, між колегіальними і структурними органами. Однак останнє слово поки що залишатиметься за ним, впевнений Дмитро Воронков.

Нагадаємо, що 29 вересня, журналіст Дмитро Гордон анонсував сенсаційне інтерв'ю з російським мільярдером і близьким другом Путіна — Сергієм Пугачовим. За словами журналіста, такого інтерв'ю у нього ще не було.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини