Головна Новини Світ Росія У Кремлі прокинулися, хочуть нормандський формат: експерти пояснили, в чому поспіх
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кремлі прокинулися, хочуть нормандський формат: експерти пояснили, в чому поспіх

У Росії знову хочуть зустрічі у нормандському форматі, бо у Кремлі з'явилися нові козирі

1 листопада 2021, 16:00 comments1132
Поділіться публікацією:

За словами глави Міністерства закордонних справ Росії Сергія Лаврова, РФ передала лідерам України, Німеччини та Франції пропозиції про "нормандську зустріч" . Експерти оцінили для порталу "Коментарі" цю заяву та перспективи такої зустрічі.

У Кремлі прокинулися, хочуть нормандський формат: експерти пояснили, в чому поспіх

Сергій Лавров. Фото: з відкритих джерел

Судячи з того, що відбувається, конфлікт на Донбасі стає вкрай невигідним для Росії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов вважає, що "нормандський формат" потребує кардинального перегляду. Саме тому навколо нової зустрічі – такі незрозумілі рухи тіла.

"Коли цей формат був лише сформований, 2014-го, геополітична обстановка у світі і особливо в Європі була зовсім іншою. А сьогодні основні вводні переговорного процесу у "нормандській четвірці" вже не відповідають тим цілям та завданням, які були закладені при формуванні цього переговорного процесу, – каже Віктор Савінов. – Німеччина через зміну керівництва країни, що відбувається, не готова до будь-яких кардинальних кроків. Франція ж орієнтована на Німеччину – і поки що не розуміє її майбутню позицію. Як не парадоксально, але така сама ситуація в РФ. У Кремлі хочуть розуміти розклад сил у "нормандському форматі", який залежить від Німеччини".

За словами експерта, позиція України зараз ослабла, адже нас обходять газовими потоками – і "Турецьким", і "Північними". При цьому підземні газові сховища України, наша ГТС як альтернатива "потокам" все ще є фактором енергетичної безпеки Європи. І шантаж з боку РФ за цими пунктами на адресу України у "нормандській четвірці" не відбувається, вважає Віктор Савінов.

"І все ж таки керівництво РФ прагне до того, щоб почати переговорний процес якнайшвидше. Адже тепер Росія має нові інструменти у вигляді "Турецького", "Північного" потоків. І хоче зрозуміти, наскільки цей інструмент дієвий як геополітична зброя, – пояснює експерт. – Росія навіть не проти переформатування нормандського формату, включення до нього нових учасників. Проте проти цього активно виступає Франція. Судячи з того, що відбувається, конфлікт на Донбасі стає вкрай невигідним для Росії, яка позиціонує себе як надійного бізнес-партнера Заходу. Загалом позиція на політичній шахівниці в Європі кардинально змінилася. При цьому перспективи зустрічі на найвищому рівні (голови держав нормандського формату) – малі, та й глав МЗС – незначні. До переговорів зараз не готові Україна (ослаблені позиції на тлі внутрішніх криз, що розгоряються) і Німеччина (перебуває в процесі формування нового уряду). Та й Франція не виявляє особливої зацікавленості в них".

Заява Лаврова схожа на відмовку з метою вдати, що РФ теж не проти переговорів про мир

На думку аналітика, кандидата політичних наук Олесі Яхно, заява Лаврова більше схожа на відмовку з боку російської влади. Щоб показати, що Росія нібито також не проти зустрічі у нормандському форматі.

"Про необхідність такої зустрічі останнім часом активно говорила тепер екс-канцлер Німеччини Ангела Меркель, – нагадує експерт. – І з боку Кремля тоді прозвучали коментарі у стилі: сенс подібних переговорів для РФ буде лише за умови обговорення її пропозицій. А ці пропозиції стосуються політичної частини Мінських угод. Так, начебто пунктів про безпеку (припинення обстрілів, виведення військ) там немає. Саме тому вважаю поточну заяву Лаврова із серії: дивіться, ми ж теж не проти зустрічатись, але гра має йти за нашими правилами".

Перспективу такої зустрічі в найближчому майбутньому Олеся Яхно оцінює як незначну. Принаймні на рівні глав нормандського формату.

"Можливо, переговори відбудуться на рівні радників глав держав чи на рівні міністрів закордонних справ. Але, судячи з попередніх заяв РФ щодо того, на що вона очікує від зустрічі, судячи з її традиційних звинувачень на адресу України (що саме наша країна нібито не виконує ті чи інші пункти "Мінська" — так, ніби у самої Росії немає жодних зобов'язань ), я бачу заяву Лаврова як відмовку. З метою зробити вигляд, що РФ теж не проти переговорів про мир. А за фактом позиція РФ зрозуміла, – наголошує аналітик. – Чому така заява озвучена зараз? Таким чином, РФ відповідає на ініціативи з боку тієї ж Німеччини. Сама ж російська влада конструктивних переговорів явно не прагне".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерт пояснив, чому влада створює Україні нову проблему, домагаючись "Нормандії".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини