Головна Новини Світ Росія У Кремлі прозвітували про завершення мобілізації: чи вплинуло це на війну - коли буде друга хвиля
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кремлі прозвітували про завершення мобілізації: чи вплинуло це на війну - коли буде друга хвиля

Кремль розраховує, що ці 300 тисяч мобілізованих вирівняють ситуацію на фронті, допоможуть наступати під Бахмутом та Авдіївкою, утримувати позиції на півдні – під Херсоном та Мелітополем

29 жовтня 2022, 13:05 comments1811
Поділіться публікацією:

Міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу доповів російському диктатору Володимиру Путіну про завершення "часткової мобілізації". У традиційному вечірньому зверненні на це відреагував український президент Володимир Зеленський. На його думку, Росії швидше за все знадобиться нова хвиля мобілізації, але Україна до цього готова. Що на даному етапі можна сказати про раша-мобілізацію? До чого це призводить на фронті та всередині самої РФ? Чи чекати на другу хвилю? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Кремлі прозвітували про завершення мобілізації: чи вплинуло це на війну - коли буде друга хвиля

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Результатом мобілізації стало ущільнення бойових порядків російських військ в Україні та збільшення жертв серед особового складу російської армії

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков розмірковує так:

"Закінчення часткової мобілізації в РФ – це лише прелюдія до першої хвилі загальної мобілізації. Вона стала механізмом плавного переведення так званої СВО ("спеціальна військова операція") у формат повномасштабної війни та тотальної мілітаризації російського суспільства".

За словами експерта, з погляду фронту результатом стало ущільнення бойових порядків російських військ в Україні, а також збільшення жертв серед особового складу російської армії. Для ЗСУ це вилилося у уповільнення темпів наступу.

"Зважаючи на зведення з фронту, кількість жертв у лавах армії агресора з моменту початку мобілізації збільшилася вдвічі, – зазначає Дмитро Громаков. – Але реакцію російського суспільства ми зможемо зафіксувати не раніше наступного року, коли хоча б 5% мобілізованих виявляться утилізованими та похованими в РФ".

З огляду на це, продовжує експерт, Зеленський дав досить точний коментар, що росіяни можуть починати готуватися до "наступної хвилі".

"Зима – досить складний час для ведення бойових дій, з високими втратами не лише бойовими, а й санітарними (захворілі, обморожені тощо). Через складність зимових кампаній, ця хвиля мобілізованих росіян буде перемолота і закінчиться вже до весни", – прогнозує Дмитро Громаков.

Кремль продовжить приховану мобілізацію, вихоплюючи потроху чоловіче населення, щоб це було не дуже помітно

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко впевнений, що з боку російської військово-політичної верхівки заяви про нібито завершення мобілізації – це меседж, спрямований насамперед у бік глибинного російського народу. Мовляв, заспокойся. З тебе певну жертву взяли – нам поки що достатньо. Таке собі заспокоєння власного електорату.

"Дзеркальна реакція Зеленського, що ніяка мобілізація в країні-агресорі не закінчена, а також, що це росіянам не допоможе – також зрозуміла. Це меседжі і українцям, і росіянам. Швидше за все, нова хвиля офіційної мобілізації у РФ буде. Рано чи пізно. І тут Зеленський має рацію, – вважає експерт. – При цьому Кремль продовжить приховану мобілізацію, вихоплюючи чоловіче населення потроху, щоб це було не дуже помітно. Наприклад, у Курській області ця хвиля мобілізації "змила" понад 3,5 тисячі чоловік. А тепер будуть вказівки, скажімо, збирати звідти щомісяця 50-100 осіб. І так по всій Росії – потроху. Тобто набиратимуть уже не по 200 тисяч на місяць, а по 10-20 тисяч. Але це їм не допоможе. І тут, знову ж таки, Зеленський, правий".

Але нам точно не варто розслаблятись, зазначає Віктор Бобиренко. На його думку, Кремль вважає, що ці 300 тисяч мобілізованих вирівняють ситуацію на фронті, допоможуть наступати під Бахмутом та Авдіївкою, утримувати позиції на півдні – під Херсоном та Мелітополем.

"Це справді затягує війну. І цього поповнення, як вважають росіяни, вистачить їм, щоби протриматися взимку. Не факт. Вони можуть посипатися взимку, адже мобілізаційний дух і мотивація у росіян на дуже низькому рівні. Але за живою силою ситуацію вони вирівняли, а за артилерією у агресора і так була перевага, хоч у якісному аспекті вона поступається західним зразкам, які з'являються у ЗСУ", – пояснює аналітик.

За його словами, "чмобіки" (від "часткова мобілізація") – слабо мотивовані, практично не підготовлені, екіпіруються найчастіше власним коштом. Але кремлівський режим намагається зарядити гасло "Вставай, країно величезна!", підняти в РФ якийсь волонтерський рух. Що, мовляв, вся Росія-матінка воює, що народ та армія – єдині.

"Так, зараз їхній волонтерський рух – примусовий, він – дрібний шепіт порівняно з тим, що є у нас. Але вони намагаються його розвинути. Через школи, ветеранські та псевдогромадські організації. Збирають термобілизну, шкарпетки тощо. Те, що умовно кажучи, можна привезти з Китаю пачками, – розповідає Віктор Бобиренко. – При цьому треба розуміти, що слабо мотивовані, слабо навчені російські "чмобіки", пройшовши загартування через окопи, стануть бійцями. І згодом можуть стати серйозним супротивником. Тим важливіше не дати їм стати такими, знищивши раніше. І, звісно, самим поповнювати лави ЗСУ – і живою силою, і озброєнням. Ну, а з мотивацією у нас було, є і буде – все гаразд".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Штайнмайєр та Шольц активніше заговорили про підтримку України: як це вплине на перебіг війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини