Головна Новини Світ Росія У Кремля вже з'явилися кишенькові опозиціонери – чому ослабленій РФ не дадуть повністю програти
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кремля вже з'явилися кишенькові опозиціонери – чому ослабленій РФ не дадуть повністю програти

Світ уже не зупиниться у русі до нового стану, де Росії немає як активного гравця на міжнародній арені

9 грудня 2022, 11:58
Поділіться публікацією:

Антикризовий радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк вважає, що якщо росіяни і можуть збунтуватися, то не проти війни, а коли зрозуміють, що програють і не можуть реалізувати те свавілля в Україні, яке їм обіцяла влада. На його думку, російські еліти неадекватно сприймають реальність та все, що відбувається на війні, яку розв'язала Росія проти України. У свою чергу український нардеп Олексій Гончаренко закликає світ не боятися непередбачуваної реакції Росії, коли вона програє у війні з Україною. Він вважає, що Путін усвідомлено висуває на перший план у медіа Кадирова та Пригожина, щоб показати, що є більш божевільні – з посиланням: "Вам не подобаюсь я, а є той, хто буде гіршим". Чи згодні із твердженнями Подоляка та Гончаренка? Де шукати лідерів для оновленої Росії? Чи готовий світ докласти більше зусиль для якнайшвидшої поразки путінської – імперської – Росії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У Кремля вже з'явилися кишенькові опозиціонери – чому ослабленій РФ не дадуть повністю програти

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Ідея Путіна очевидна – вивести в публічну площину Пригожина, зробивши його обличчям божевільної право-патріотичної опозиції

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Очевидно, що гра в доброго царя та поганих бояр Путіну не чужа. Він неодноразово вдавався до цього прийому. Однак, навіть якщо припустити, що Путін стоїть за виведенням у публічну площину Пригожина і Кадирова, він може догратися. Бо цього голема він може не утримати під своїм контролем".

За словами експерта, вже зараз видно спроби Пригожина демонструвати самостійність. З таких – його відмова прийти на з'їзд ЛДПР на запрошення Слуцького. Це, вважає Тарас Березовець, чіткий сигнал Кремлю, що Пригожин не гратиме за партитурою, прописаною для нього кремлівськими політтехнологами.

"Ідея очевидна – вивести в публічну площину Пригожина, зробивши його обличчям божевільної право-патріотичної опозиції. ЛДПР після смерті Жириновського втрачатиме електоральні позиції. Потрібне посилення, новий божевільний вождь. Слуцький на таку роль не годиться. А от Пригожин міг би зійти. Але те, що Пригожин відмовився від ролі Петрушки в кремлівській постановці, означає, що він вирішив брати Держдуму сам, не під прапором ЛДПР, а під прапором нової партії, яку він створює, можливо, разом з особами типу Кадирова чи Суровікіна", – зазначає експерт .

Він вважає, що є деякі сигнали про створення такої войовничої тріади Пригожин-Кадиров-Суровікін з ура-патріотами, що приєдналися до них.

"З одного боку, такий сценарій виглядає як марення наркомана, що найманці ПВК "Вагнер", що з ними піде за виборчим списком умовної партії Пригожина-Кадирова. З іншого – це цілком реальний варіант у нинішніх російських реаліях. Тип патріоти, бійці "герої Бахмута" (а, по суті, військові злочинці). І набрати така партія може чимало на виборах", – прогнозує Тарас Березовець.

Він упевнений, що спроби загравання з будь-якою російською опозицією, окрім несистемної, приречені.

Але сьогодні, вважає експерт, ми бачимо три центри тяжіння, які можуть стати точками зростання нового керівництва Кремля.

"Перша – партія Іллі Пономарьова (коли він отримає можливість повернутися до РФ, поки що проводить "з'їзди народних депутатів Росії" за кордоном). Вона зараз більшою мірою формується в Україні та найчіткіше виражає антиімперіалістичний курс. Друга — "Вільна Росія" Каспарова. Третя – політсила Михайла Ходарковського. Це зараз топ-точки збору російської опозиції, – наголошує Тарас Березовець. – Чи будуть вони разом – поки що складно сказати. Але всі, хто поза цими силами, всі ці псевдоліберальні ЗМІ типу "Дождя" та "Эхо Москвы" – це технологічні кремлівські медіа-проекти".

Іракського варіанта стосовно Росії, швидше за все, не буде, а на роль нового Хрущова ніхто з російських політиків не тягне

Політичний консультант Олександр Вербицький наголошує, що всі намагаються від початку широкомасштабної агресії Росії проти України прорахувати Путіна. Але ніхто, зазначає він, не постарався розглянути те, що відбувається з точки зору того, що не тільки Путін, а й ті, хто стоїть за ним, навіть не еліти як такі, а держави-партнери (той самий Китай) зацікавлені у двох процесах. А саме – в ослабленні ЄС та переділі світу.

"І Путін у цьому випадку лише інструмент, як і вся Росія, доля якої нікому не цікава, а війна – механізм. І на цьому шляху Україна може увійти до НАТО та ЄС, перемогти на якихось прийнятних умовах, оскільки війна не може тривати вічно. Але ослабленої Росії не дадуть повністю програти, запропонувавши в результаті обмін нафти на торгівлю критичними товарами не військового призначення і за відповідною ціною. Так було вже з Іраком, таке відбувається і сьогодні", – вважає політичний консультант.

Він упевнений, що Путін уже списаний і нікому не цікавий, за винятком хіба що порядку денного всередині країни.

"Хто такий той самий Кадиров для Європи? А для Росії? Маленький диктатор, але не політик і, тим більше, не герой, – пояснює Олександр Вербицький. – Заходу потрібні домовоспроможні та щодо чисті політики, зрозумілі у своїх цілях. А Росії потрібні герої. Наші спікери можуть розмірковувати про що завгодно. Але треба розуміти, що вся їхня аналітика є постійним марафоном, навіть поза війною з однією метою – залишитися затребуваними так чи інакше. Світ, у свою чергу, вже не зупиниться у русі до нового стану, де Росії немає як активного гравця на міжнародній арені".

Експерт упевнений, що Україна й надалі отримуватиме все необхідне, але питання у термінах та обсягах. Від цього, наголошує він, залежить і перемога, і якою саме ми її побачимо.

"Іракського варіанта стосовно Росії, швидше за все, не буде, а на роль нового Хрущова ніхто з російських політиків не тягне. Тому заморожений конфлікт може виявитися не на полях битв у нас, а у Москві", – прогнозує Олександр Вербицький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Москві лунають вибухи – масштабна пожежа у ТЦ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини