Головна Новини Світ Росія У Путіна набирають жителів ОРДЛО до партії Єдина Росія: до чого це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

У Путіна набирають жителів ОРДЛО до партії Єдина Росія: до чого це може призвести

Початок є – сто мешканців ОРДЛО з російськими паспортами отримали партійні квитки правлячої політичної партії у РФ "Єдина Росія"

1 грудня 2021, 15:30
Поділіться публікацією:

До лав партії "Єдина Росія", що править у РФ, керівництво якої фактично здійснює Володимир Путін, тепер набирають мешканців окупованої частини Донбасу (ОРДЛО). Що відбувається, чому і до чого це може спричинити? Чому не посилюються санкції – адже Росія порушує Мінські домовленості? У цих питаннях в інтерв'ю порталу "Коментарі" розбиралися експерти.

У Путіна набирають жителів ОРДЛО до партії Єдина Росія: до чого це може призвести

Єдина Росія. Фото: з відкритих джерел

Видача партійних квитків єдиноросів "керівникам" псевдореспублік – елемент інформаційно-психологічної операції російських спецслужб

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов припускає, що РФ реалізує абхазький сценарій. І не виключає варіанта одностороннього визнання Росією так званих "ДНР" та "ЛНР".

"Не випадково днями Путін зробив "застереження по Фрейду", що так звані донбаські республіки ПОКИ не визнані. Що дало їжу російським т.зв. політологам та журналістам робити припущення про можливе визнання російським керівництвом цих квазіутворень. Відзначу також, що роздача партійних квитків (а їх отримували не просто пересічні громадяни, а й представники керівництва псевдореспублік) на окупованому Донбасі відбулася незадовго після появи указу Путіна про визнання РФ товарів, вироблених в ОРДЛО. Йдеться про політичне та економічне поглинання РФ окупованих територій Донецької та Луганської областей", – наголошує Дмитро Снєгірьов.

Він упевнений, що не випадково подібні інформатики з'являються на тлі військової ескалації з боку РФ біля кордонів з Україною – із загрозою російського вторгнення.

"Видачу партійних квитків єдиноросів "керівникам" псевдореспублік (і не лише їм) слід розцінювати як елемент інформаційно-психологічної операції російських спецслужб з метою політичного тиску на керівництво України. Росія дає зрозуміти, що може визнати т.зв. "ДНР" та "ЛНР" в односторонньому порядку, якщо Україна відмовляється від реалізації політичної частини Мінських угод", – пояснює експерт.

Щодо того, чому світова спільнота не посилює санкції проти РФ, яка сама порушує "Мінськ". Дмитро Снєгірьов вважає, що сама Україна має активніше апелювати до країн колективного Заходу, аргументуючи необхідність посилювати санкції. Втім, вона і так досить швидко це робить. Інша річ, що Захід досить повільно реагує.

"Ми не бачимо готовності самого Заходу (особливо країн ЄС) активно протидіяти Росії. Особливо на тлі енергетичної кризи, яку вона ж штучно створила. І це теж – один із елементів політичного тиску на своїх опонентів з боку РФ, – пояснює експерт. – Кремль торгується із Заходом: ми послабимо тиск на Україну, а ви сертифікуєте "Північний потік-2". І ми бачимо відсутність адекватної реакції з боку європейських країн-підписантів Нормандських угод: Франції та Німеччини. Щодо США, то вони, схоже, прийматимуть рішення щодо посилення чи ослаблення антиросійських санкцій після чергової зустрічі Путіна з Байденом. При цьому з боку Штатів йде чіткий сигнал щодо можливості посилення військово-матеріальної допомоги Україні. Поки що можемо констатувати, що Путін пішов на підвищення ставок. Всі останні дії РФ (і передислокація військ та посилення інтеграції ОРДЛО) спрямовані на те, щоб посилити свої позиції перед американо-російською зустріччю".

Мета Кремля – зберігати окуповану частину Донбасу як стороннє вкраплення в Україну

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно наголошує, що Путін цього року прискорив спроби зробити окуповану частину Донбасу ще більш залежною від Росії.

"Спочатку там видавали паспорти, потім дозволили голосувати на виборах до Держдуми РФ у вересні цього року. Тепер – залучають до лав путінської партії. Це все продовження практики, щоб говорити: в ОРДЛО живуть російські люди, у них є паспорти РФ, ми повинні їх захищати, ми не можемо їх покинути і таке інше…", – наголошує Олеся Яхно.

Вона впевнена, що мета Кремля – зберігати окуповану частину Донбасу як стороннє вкраплення в Україну. І на цій "інородності" наголошувати, що, мовляв, треба надати особливого статусу цьому регіону. І через цей особливий статус показати, що унітарний устрій для України є непридатним. І що Україна має бути федеративною, із масою таких особливих статусів.

"РФ не може поки що нав'язати Україні свій варіант Мінських угод, як намагалася спочатку. Тому продовжує посилювати проблеми, у тому числі через збільшення залежності дедалі більшої кількості жителів ОРДЛО від Росії", – зазначає аналітик.

Відсутність адекватної реакції з боку Заходу на ці витівки Кремля Олеся Яхно пояснює так:

"РФ накопичує війська біля кордонів із Україною. І основна увага спрямована на це. Усі розуміють, що цей військовий шантаж може призвести до ще якогось сплеску ескалації. І на цьому фоні продовження інтеграції ОРДЛО у російський простір відходить на другий план. Адже навіть роздача паспортів вже мала призвести до нових санкцій. Але їх не було. Схоже, всі негласно погодилися, що йдеться про заморожений конфлікт. І діють за принципом "аби не було війни". У тому числі воліючи зайвий раз не злити РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти оцінили ймовірність вторгнення РФ в Україну в грудні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини