Головна Новини Світ Росія У Путіна пояснили, чому Росія досі не визнала Донбас
commentss НОВИНИ Всі новини

У Путіна пояснили, чому Росія досі не визнала Донбас

Глава МЗС РФ Сергій Лавров порівняв ситуацію на Донбасі з Абхазією і Південною Осетією

28 квітня 2021, 12:59 comments1397
Поділіться публікацією:

Деякі вітчизняні експерти прогнозували, що вже цієї весни Росія може визнати незалежність Донбасу або ж оголосити про його приєднання до федерації. Однак жоден зі сценаріїв так і не був розіграний. Як пояснив у розмові з російським пропагандистом Дмитром Кисельовим керівник МЗС Росії Сергій Лавров, визнання Донбасу залежить від деяких міжнародно-правових актів.

У Путіна пояснили, чому Росія досі не визнала Донбас

Сергій Лавров. Фото: РИА Новости

За словами Лаврова, військова ситуація на сході України дуже нагадує те, що трапилося в Грузії, коли відокремилися Південна Осетія та Абхазія. Однак чиновник підкреслив, що, на відміну від Донбасу, ці дві самопроголошені республіки Росією були визнані.

Причина в тому, що військові дії на території Донецької та Луганської областей обговорювалися на високому рівні і були зафіксовані у відповідних документах. Як пояснив Лавров, РФ шанує "Мінські угоди" — результат 17-годинних переговорів між Україною, Францією, Німеччиною і Росією. Політик стверджує, що ООН схвалила цей документ, а, значить, Росія виконує всі прописані вимоги.

У Грузії ж аналогічних домовленостей, за словами Сергія Лаврова, укладено не було. При цьому глава МЗС РФ стверджує, що їхня країна нібито намагалася допомогти Грузії нарівні з європейськими державами "врегулювати конфлікт".

Однак, як акцентує Лавров, тодішній грузинський президент Міхеїл Саакашвілі підписав міжнародний документ, відмовившись від деяких ключових положень, прописаних у ньому.

При цьому, повертаючись до теми Донбасу, чиновник каже, що Україна домовленості "Мінська" не виконує. На думку Лаврова, така поведінка плюс "мовчанка" Заходу показує лише безпорадність іноземних партнерів.

Замість довідки. Південна Осетія та Абзахія історично є регіонами Грузії. В Осетії заявили про незалежність ще навесні 1992 року, в Абхазії — роком пізніше. До 2000-х років на ситуацію в Грузії міжнародне співтовариство особливо не звертало уваги. Однак влітку 2008 року в Південній Осетії спалахнув збройний конфлікт, в якому взяли участь і Грузія, і Абхазія. На сьогодні ці республіки визнані лише п'ятьма державами світу — Росією, Сирією, Венесуелою, Науру і Нікарагуа.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому Лавров вважає, що президента України Володимира Зеленського Росія повинна тримати "на гачку".

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яку країну в ролі майданчика для зустрічі з Путіним запропонував Зеленський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини